Crudu, Dumitru. Ziua de naștere a lui Mihai Mihailovici / Dumitru Crudu. – București : Humanitas, 2019. – 247 p.

O istorie personală, reconstituită într-un puzzle existențial, ce are ca laitmotiv data de 28 iunie, se suprapune peste cele mai importante momente din istoria Basarabiei. Povestea lui Mihai Mihailovici, recompusă fragmentar, din momentele cel mai acute ale vieții sale, e o cronică indirectă a unei lumi aflate într-o permanentă frământare – oglindă a felului în care Marea Istorie copleșește și distruge destine individuale -, scrisă ca o farsă întunecată, cu momentele ei de umor și de speranță.
Budeanu, Gheorghe. Un strigăt pe Nistru. Gheorghe Budeanu. Chișinău : S.n., 2019 : Tip. Centrală. – 222 p.

„Un strigăt pe Nistru” este o carte de citit în singurătate, fără a o lăsa din mână nici pentru o clipă. E ca o simfonie… Despre această carte a vorbi în termeni obişnuiţi, a o analiza – ar fi să comiţi un sacrilegiu. Este expresia simbolică, exhaustivă a destinului românilor pe acest pământ. Dar este şi o minunată poveste de dragoste între doi crucificaţi şi trimişi spre Marea Neagră pe apa Nistrului, care, până la urmă, se reîntîlnesc. Dar nu se regăsesc. Cred că este o operă perfectă, şi cu aceasta am spus totul. Gheorghe Budeanu a oferit cititorului cu ani în urmă tulburătoarea sa culegere de reportaje la Nistru – „Transnistria în flăcări”. El însuşi s-a băgat în toiul acelor evenimente. Literatura noastră aşteaptă un asemenea roman… „Un strigăt pe Nistru” – romanul lui Gheorghe Budeanu este una din necesarele cărţii ale acestor vremuri complicate, pe care le traversăm noi, tot neamul românesc, de la Nistru la pădurile Făgăraşului – între războiul de independenţă de ieri şi o Reunire de mâine.
Doamne, ajută – pentru cititor. Recunoştinţa noastră, frate Gheorghe.
Vladimir Beşleagă
19 iunie 2019
Covalschi, Viorica. Moldița-Crăița și Zimbrișor-Cornișor de pe muntele Dor / Viorica Covalschi ; il. de Violeta Zabulica. Viorica Covalschi. Chișinău : ARC, 2019. – 59 p.

„Moldița–Crăița și Zimbrișor–Cornișor de pe muntele DOR” este o poveste care are la bază simbolistica legendei despre întemeierea Țării Moldovei. Denumirea personajelor principale ale basmului conduc cititorul anume spre acel îndepărtat eveniment istoric. Cu asta însă similitudinile cu legenda se epuizează. Zimbrișor–Cornișor, personajul central al subiectului, este tânăr și curajos. El se avântă într-o călătorie inițiatică de cunoaștere a lumii. Pe parcurs, eroul luptă cu dușmani reali și învinge vrăjile rele, îi ajută pe cei căzuți la nevoie și își face prieteni noi. În această aventură a propriei afirmări, eroul se maturizează pe zi ce trece, forța și bunătatea sa făcând să triumfe binele, frumosul și adevărul.