Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Seria de Enciclopedii: CE ȘI CUM ?

Seria de Enciclopedii CE ȘI CUM își propune să vă ofere cărți cu caracter enciclopedic, structurate tematic, adresate adolescenților. Informațiile riguroase și prezentarea atrăgătoare fac din această lucrare un prieten de nădejde, care îți poate da răspuns la marile întrebări ale lumii de azi.

Schmenk, Andreas. Multimedia şi lumile virtuale / Andreas Schmenk. – Bucureşti: Ed. Enciclopedia Rao, 2000. – 48p.

Ce înseamnă multimedia? Cum contribuie multimedia la perfecţionarea profesională? Cum se face conexiunea între componentele multimedia pe CD-rom? Ce este o reţea de date? Cum luăm legatura cu lumea virtuală? În ce fel modifică multimedia viaţa noastră cotidiană? Volumul vă răspunde la toate aceste întrebări şi la multe altele, şi vă prezintă, prin cuvânt şi imagine, fascinantul univers multimedia, uimitoarele posibilităţi ale reţelelor de computere ce acoperă întrega lume, precum şi viitoarele lumi virtuale, a căror importanţă poate fi cu greu cântărită în momentul de faţă…

Daxelmuller, Christoph. Vrăjitori, vrăjitoare şi magie / Christoph Daxelmuller. – Bucureşti : Enciclopedia Rao, 2005. – 48p.

Vrăjitorii și vrăjitoarele exercită o fascinație puternică deoarece ne introduc într-o lume a fanteziei. Cine nu visează să facă măcar o vraja? Chiar dacă astăzi nu mai putem crede în magie, totuși, la un moment dat, oamenii au fost convinși de eficiența practicilor magice și se uitau plini de spaimă la pretinși vrăjitori.

Köthe, Rainer. Marii exploratori şi călătoriile lor / Rainer Köthe. – Bucureşti : Enciclopedia RAO, 2001. -48p.

Cum a ajuns marco Polo în China? Cum a ajuns Vasco da Gama în India, Țara de vis? De ce a ținut Columb să navigheze spre vest? De ce America nu se cheamă „Columba”? Cine a reușit să navigheze primul în jurul Pământului ? Ce speranțe se legau de Terra Australis? Cine a descoperit izvoarele Nilului? Cum a fost atins Polul Nord? Cine a ajuns primul la Polul Sud?

La toate aceste întrebări vă va răspunde acest volum.

Reichardt, Hans. Piramide / Hans Reichardt. Bucureşti : Enciclopedia Rao, 2006. – 48p.

Ce sunt hieroglifele şi cine le-a descifrat? Ce fel de popor erau vechii egipteni? De unde ştim cum trăiau egiptenii? Ce este o mastaba? Au existat piramide şi în America? Cât de înalte sunt piramidele aztecilor? Există şi piramide moderne? Acum aproape 5 000 de ani s-a construit prima piramidă egipteană? Un monument funerar imens, din piatră, pentru un faraon. Două secole la rând, regii egipteni au urmat exemplul lui Zoser, cel care a poruncit ridicarea primei piramide. Astfel s-au înălţat Marile Piramide, care mai pot fi admirate şi astăzi de turişti pe malul Nilului. Această carte CE ŞI CUM povesteşte istoria piramidelor, cu multe ilustraţii şi fotografii. Cititorul află cum au construit piramidele şi cum arăta o piramidă pe dinăuntru. O altă temă o reprezintă descifrarea hieroglifelor, care a permis explorarea Egiptului antic. De asemenea, se vorbeşte aici despre cultul morţilor, despre zei şi despre alte locuri unde s-au construit piramide.

Ubelacker, Erich. Fizica modernă – Erich Ubelacker. Bucureşti : Enciclopedia Rao, 2001. – 48p.

Cine a fost Albert Einstein? Ce se înțelege prin teoria ralativității? Un măr poate să cântărească 50 de kg? Se poate obține energie din materie? Există antimaterie? Când a luat naștere Universul? Cum au apărut stelele și galaxiile? Volumul va răspunde la toate aceste întrebări și la multe, multe altele, și vă prezintă, prin cuvânt și imagine, drumul parcurs de la Big Bang până la teoria relativității, de la Calea Lactee în centrul Pământului.

Sielmann, Heinz. Animale de companie / Heinz Sielmann. Bucureşti : Enciclopedia Rao, 2002. – 48p.

De ce anume trebuie să ţinem seama când ne alegem un animal de companie? Cum se hrănesc corect animalele de companie? Cum se întreţin animalele de companie? Când este nevoie de un veterinar? Animalele de companie pot veni cu noi în concediu? Care câine ni se potriveşte cel mai bine? De ce este pisica o „singuratică”? De ce este brotăcelul un bun meteorolog? Volumul vă răspunde la toate aceste întrebări şi la multe, multe altele, şi vă prezintă, prin cuvânt şi imagine, ce este un animal de companie, de ce este adoptat, ce calităţi şi nevoi are, cum se comportă el, şi, nu în ultimul rând, ce trebuie să facem noi pentru a-l înţelege mai bine.

Kunzl, Ernst. Roma antică / Ernst Kunzl. Bucureşti : Enciclopedia Rao, 2003.  – 48p.

Descoperirile arheologilor și cercetările istoricilor ne oferă o imagine asupra unui imperiu unic in felul său: în decursul istoriei mondiale, Imperiul Roman este singurul format în jurul unei mări închise, Marea Mediterană. Roma a devenit leagănul civilizației statelor europene ale Evului Mediu și implicit și ale Epocii Moderne. Epoca romană imperiala este, fără dor si poate, cea mai bine cunoscută din punct de vedere istoric dintre culturile și imperiile Antichității. Despre romanii din epoca imperială se știu mai multe decât despre grecii Atenei clasice, mai multe decât despre etrusci si cartaginezi, mai multe decât despre babilonieni și egipteni. Autorii antici, ale căror texte au fost păstrate, precum și vestigiile arhitectonice ne dau răspuns la un mare număr de întrebări, dintre care multe se află și în paginile acestei enciclopedii.

German, Renate. Mumii din toată lumea / Renate German. Bucureşti : Enciclopedia Rao, 2006. – 48p.

Ce este o mumie artificială? Cum se făcea îmbălsămarea în Egipt? Unde se află cele mai vechi mumii din America de Sud? Există mumii în China? Ce este o mumie naturală? Cum se formează mumiile din Groenlanda? Cum aspiră astăzi oamenii la nemurire? Mumiile ne duc cu gândul la Egiptul antic, dar ele sunt descoperite pretutindeni pe înălţimile îngheţate ale Anzilor, în stepele geroase ale Siberiei sau în deşertul Tarim. Cercetările moderne, bazate pe o tehnologie avansată, încearcă să dezvăluie cum au trăit oamenii ale căror trupuri conservate au mii de ani. În această carte Ce şi Cum, toate acestea sunt expuse în amănunt. Seria Ce şi Cum îşi propune să vă ofere cărţi cu caracter enciclopedic, structurate tematic, adresate adolescenţilor. Informaţiile riguroase şi prezentarea atrăgătoare fac din această lucrare un prieten de nădejde, care îşi poate da răspuns la marile întrebări ale lumii de astăzi.

Frankenstein, Norbert von. Comori pierdute şi regăsite. Norbert von Frankenstein. Bucureşti : Enciclopedia Rao, 2002. – 48p.

Cum s-au pierdut comorile? Cum putem ajunge pe urma comorilor? Cum sunt căutate comorile pe uscat? Cum sunt căutate comorile din mari şi oceane? Cum funcţionează detectoarele de metale? Ce comoară caută zadarnic Sherlock Holmes? Unde se mai pot găsi galioane pline cu aur? Unde este aurul perşilor? Vor fi regăsite vreodată giuvaierele coroanei regelui Ioan? Există cu adevărat încăperile pline cu comori din labirintul lui Ivan cel Groaznic? Cine cunoaşte secretul „Gropii cu bani”? Veghează şopârlele din Galapagos aurul lui Benito Bonito? Volumul vă răspunde la toate aceste întrebări şi la multe, multe altele, şi vă prezintă, prin cuvânt şi imagine, fascinanta lume a comorilor, învăluită în mistere greu de pătruns.

Peschke, Hans-Peter. Evul Mediu occidental / Hans-Peter Peschke. Enciclopedia Rao, 2005. – 48.

Seria Ce şi Cum îşi propune să vă ofere cărţi cu caracter enciclopedic, structurate tematic, adresate adolescenţilor. Informaţiile riguroase şi prezentarea atrăgătoare fac din această lucrare un prieten de nădejde, care îţi poate da răspuns la marile întrebări ale lumii de astăzi. Evul Mediu occidental: cavaleri, cetăţi, turniruri, dar şi foamete, sărăcie şi epidemii groaznice. Cum arăta viaţa în Evul Mediu? Care erau bucuriile şi grijile oamenilor? Cum locuiau şi munceau sătenii şi târgoveţii? Ce îmbrăcăminte purtau, cum vânau, cum făceau comerţ? Cum călătoreau şi cum petreceau oamenii în Evul Mediu?

Crummenerl, Rainer. Aer şi apă / Rainer Crummenerl. Bucureşti : Enciclopedia Rao, 2006. – 48p.

Din ce este alcătuit aerul? Există aer în Cosmos? De se înalţă zmeiele? Ce este forţa eoliană? Din ce este formată apa? De unde vine ploaia acidă? Cum beau copacii? Cum se curăţă apa murdară? Cum se scufundă submarinele? Aerul şi apa fac parte din viaţa noastră de zi cu zi. Aerul ne învăluie. Apa ajunge la noi sub forma de ploaie în lacuri sau în râuri şi vine, absolut normal, de la robinet. Fără aceste două materii, viaţa pe Pământ nu ar fi posibilă. Rainert Crummenerl povesteşte în această carte CE ŞI CUM despre proprietăţile acestor două materii vitale. El explică modul în care se formează vântul, norii, ploaia şi zăpada şi cum foloseşte omul aerul şi apa pentru deplasare. Aflăm, de asemenea, cum poate fi epurată apa şi de ce trebuie să o economisim. Seria CE ŞI CUM îşi propune să vă ofere cărţi cu caracter enciclopedic, structurate tematic, adresate adolescenţilor. Informaţiile riguroase şi prezentarea atrăgătoare fac din această lucrare un prieten de nădejde, care îţi poate da răspuns la marile întrebări ale lumii de astăzi.

Fink, Gerhard. Grecia antică / Gerhard Fink. Bucureşti : Enciclopedia Rao, 2002. – 48p.

Cine a locuit în Grecia înainte de greci? Câţi zei aveau grecii antici? Când a avut loc războiul troian? Când a fost aleasă cea dintâi regină a frumuseţii? Ce avantaje a avut Atena de pe urma ligii maritime? A fost democraţia ateniană o adevărată democraţie? Volumul vă răspunde la toate aceste întrebări şi la multe, multe altele, şi vă prezintă, prin cuvânt şi imagine, pe vechii greci, teritoriile locuite de ei, obiceiurile, marile plăceri, meritele, dar şi slăbiciunile lor.

Flemmer, Walter. China antică / Walter Flemmer. Bucureşti : Enciclopedia Rao, 2004. – 48p.

A fost primul om chinez? Ce este „suferinţa Chinei?” Când a trăit Confucius? Cine a fost primul împărat al Chinei? Cine a construit oraşul interzis? De ce şi cum a fost construit Marele Zid Chinezesc? Cine a adus budismul în China? Ce era drumul mătăsii? Cum s-a sfârşit China veche?

Brandenburg, Thomas. Automobilul / Thomas Brandenburg. Bucureşti : Enciclopedia Rao, 2001. – 48p.

Cu 5000 de ani în urmă, omul a făcut probabil cea mai importantă invenție a sa: roata. După aceea a cumpănit vreme de mai multe milenii cum ar putea folosi, cel mai avantajos, roata pentru deplasare și a descoperit cel dintâi vehicul cu mișcare proprie, automobilul. Astăzi există în întreaga lume circa 500 de milioane de automobile, iar în Europa Centrala fiecare al doilea cetățean are mașina. Viața noastră de zi cu zi nu mai poate fi concepută fără automobil. Această carte din seria CE SI CUM relatează drumul dificil parcurs de la inventarea celui dintâi automobil și până la recordul de viteza pentru vehicule terestre. Ne vorbește despre eforturile specialiștilor pentru a face condusul automobilului cât mai rapid și mai agreabil, cât mai sigur și mai aproape de cerințele protecției mediului. Volumul de față explică prin cuvinte, imagini și scheme tehnice cum funcționează un automobil și părțile lui componente esentiale. Mașina face parte din viața oricărui tânăr cititor de-al nostru, care nu peste multa vreme va conduce și el una. Dar fiind acum, în calitate de pieton sau biciclist, participă la trafic, iar regulile acestuia sunt dictate în mare măsură de automobil. Enciclopedia ne dezvăluie și perspectivele traficului auto. Ne arată că astăzi viteza nu mai reprezintă principalul, ci trebuie să dăm dovadă de multă prudență. Cei care cochetează cu gândul de a deveni piloți de curse află cum și unde le este cel mai ușor să înceapă sportul pe roți și au ocazia să-și pună mintea la contribuție, alături de cercetători și inventatori, pentru a vedea cum va arăta mașina viitorului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s