lansare de carte

Ion Ungureanu, Amintiri din viața tetrală

2 ani de la trecerea în lumea celor drepți a cunoscutului actor, regizor și om de stat Ion Ungureanu…

În incinta bibliotecii „Onisifor Ghibu”, vineri, pe data de 5 aprilie, a avut loc lansarea de carte intitulată „Amintiri din viața teatrală” de Ion Ungureanu. Ion Ungureanu (n. 2 august 1935, Opaci, România – d. 28 ianuarie 2017, București, România), actor şi regizor, ex-ministru al Culturii, fondatorul Teatrului „Luceafărul”, distinsă personalitate a culturii române. Au fost alături de Ion Ungureanu în această seară şi au luat cuvântul: Andrei Strâmbeanu, prozator, dramaturg, poet, scenarist; Spiridon Vangheli, scriitor, poet, traducător și editor din R.M.; Vitalie Răileanu, critic, istoric literar; Vera Mereuță, actriță și profesoară de teatru din R. M.; Mihai Fusu, actor şi regizor; Ana Bantoș, critic literar; Gheorghe Baciu, savant, medic din R. M.; Constantin Rusnac, compozitor, profesor universitar, laureat al Premiului de Stat, Maestru în Artă; Mariana Bahnaru, Artistă a Poporului, prezentatoare de televiziune, radio şi mulţi-mulţi alţi oameni de cultură.

În calitate de regizor de teatru, Ion Ungureanu montează  peste 25 de spectacole laTeatrul Mic, Teatrul Armatei din Moscova, la Teatrul Dramatic din Tallinn, Estonia, promovează și dramaturgia lui Ion Druță în aceste teatre cu spectacolele Păsările tinereții noastreSfânta sfintelorBiserica albă
Ca recunoaştere a activităţii sale, Ion Ungureanu a fost apreciat cu titlurile onorifice Maestru Emerit în Arte al Federaţiei Ruse (1980), Artist al Poporului din Republica Moldova (1989), cu distincţii de Laureat al Premiului de Stat (1990), Cavaler al Ordinului Republicii (2009), Laureat al Premiului Naţional (2011), titlul onorific Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei (2009) ş.a.
Rămân în memorie faptele omului de cultură și de stat, dar și vocea celuia care a fost actorul, declamatorul Ion Ungureanu, o voce catifelată, expresivă, inconfundabilă, ce ne îndeamnă să prețuim tot ce avem mai sfânt. Prin dispariţia sa, cultura naţională pierde un om de valoare excepţională, un înţelept al cuvântului şi o personalitate cu alese calităţi morale şi intelectuale, a cărui imagine luminoasă va rămâne în amintirea noastră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s