La 2 aprilie este sărbătorită Ziua internaţională a cărţii pentru copii, iniţiată de International Board on Books for Young People (IBBY), pentru promovarea schimbului de cărţi pentru copii, facilitarea accesului copiilor de pretutindeni la cărţi cu standarde literare şi artistice ridicate.
Această zi este marcată din 1967, 2 aprilie fiind ziua de naştere a celui care continuă să fie unul dintre cei mai îndrăgiţi autori de basme pentru copii, Hans Christian Andersen.
Sursa: goo.gl/CLWJjR
Cu această ocazie Biblioteca Onisifor Ghibu a pregătit o expoziţie virtuală din colecţia: biblioteca pentru toți copiii.
Expoziţie virtuală
Colecţia Biblioteca pentru toţi copiii cuprinde cele mai prețuite opere ale scriitorilor clasici ai literaturii române și universale. Operele sunt destinate copiilor de vârsta 9-12 și 13-18 ani. Cărțile sunt executate într-o ținută poligrafică bună, sunt prefațate de scriitori, istorici și critici literari cunoscuți, care prezintă cărțile într-un limbaj accesibil copiilor împărtășind și impresiile personale de la lecturarea acestor capodopere.
Cărțile de neuitat ale copilăriei sunt disponibile astăzi în colecția bibliotecii noastre.
Burnett, Frances Hodgson. Micul Lord / Frances Hodgson Burnett. – Chișinău: Ed. Prut Internațional, 2005. – 175 p. – Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
„În personalitatea lui Cedric Errol romanciera surprinde, cu multă perspicacitate, una dintre componentele esențiale ale copiilor dotați: amestecul de naivitate, inerentă vârstei, și de maturitate precoce. Confruntat de mic cu probleme fundamentale – moartea tatălui, schimbarea radicală în Anglia, despărțirea provizorie de mamă, la care se adaugă și contactul exclusiv cu oamenii mari – Cedric dovedește, un fond pur și intenții generoase”.
Rodica Buțureanu-Dumitriu
Verne, Jules. Copiii căpitanului Grant. Partea I / Jules Verne. – Chişinău: Ed. Prut Internaţional, 2004. – 243 p. – Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
„Copiii căpitanului Grant a fost scris la vârsta maximului randament și în plină maturitate creatoare – Jules Verne avea 39-40 de ani când îl redacta. Autorul își introduce direct cititorul în miezul întâmplărilor neobișnuite – călătoria de probă a noului iaht Duncan devine de fapt, o dată cu pescuirea documentului din sticla extrasă din burta rechinului, preludiul unui lung și plin de primejdii periplu pe două continente. Unul din eroiii romanului pe nume Paganel nimerește involuntar în cele mai neverosimile situații, ceea ce atrage asupra sa ironia celorlalți, dar și autoironia proprie. El este poate cel mai memorabil personaj al romanului și unul dintre cele mai bine conturate tipuri în literature franceză”.
Eugen Lungu
Grimm, Jacob. Povești alese / Grimm, Jacob; Grimm, Wilhelm – Chişinău: Ed. Prut Internaţional, 2005. – 220 p. – Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
„Frații Grimm au trăit și activat în perioada istorică ce e cunoscută drept cea a Renașterii Germane, fiind printre protagoniștii ei celebri pe care îi cunosc până și copiii! Precum o dovedesc cu asupra de măsură și basmele pe care Frații Grimm le-au pus în (eternă) circulație transfrontalieră, translingvistică și unitar-spirituală oriunde în lume”.
Leo Butnaru
Collodi, Carlo. Aventurile lui Pinocchio: Povestea unei păpuși de lemn / Carlo Collodi. – Chişinău: Ed. Prut Internaţional, 2005. – 188 p. – Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
„Destinul acestei cărți extraordinare constituie în sine o uluitoare istorie pe care, desigur, la apariția primelor capitole, înr-o revistă pentru copii, nimeni n-ar fi putut s-o ghicească. Povestea lui Pinocchio e tradusă în peste 260 de limbi ale lumii, printre ele numărându-se câteva dialecte africane, Esperanto și… Latina”!
Alexandru Chiriacescu
Daudet, Alphonse. Piciul /Alphonse Daudet. – Chişinău: Ed. Prut Internaţional, 2006. – 270 p. – Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
„Desigur, Piciul e un roman autobiografic („eu sunt acel Pici”, mărturisea Daudet). Întâmplările din copilăria lui Daniel Eyssette (cum se numește personajul narator al romanului) sunt întâmplările copilăriei și adolescenței lui Alphonse. Dar romanul – unul dintre titlurile representative pentru creația lui Daudet – transcende realitatea, fie ea autobiografică, o depășește, purtând o încărcătură afectivă și morală general-umană”.
Alexandru Chiriacescu
Dickens, Charles. Aventurile lui Oliver Twist. / Charles Dickens. – Chişinău: Ed. Prut Internaţional, 2004. – 516 p. – Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
„Aventurile lui Oliver Twist este o carte care susține o idee foarte prețioasă pentru felul în care oamenii ar trebui să se poarte cu semenii lor, încât să facă să domnească pe lume dreptatea și adevărul. Întregul roman, întâmplările personajelor, modul în care sunt zugrăviți eroii slujesc următoarei idei: lucrul cel mai de preț al omului e cinstea, ea aduce fericirea, ei se cuvine să i se închine toate faptele omului. În același timp, autorul face ca această idee să fie întrupată în faptele unor oameni adevărați. Fiecare dintre personajele bune sau rele ale cărții se poartă într-un fel anumit, care este numai al lui, vorbește altfel decât ceilalți, așa că putem să-l deosebim ușor”.
Dan Grigorescu
Doyle, Arthur Conan. O lume dispărută. / Arthur Conan Doyle. – Chişinău: Ed. Prut Internaţional, 2005. – 248 p. – Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
„Personalitatea sa complexă nu putea să nu se afirme și într-o direcție în care avea înaintași glorioși ca Edgar Allan Poe sau Jules Verne, fără însă să cadă sub influența vreunuia dintre ei: știința fantastică, în care a pășit cu dreptul în 1912, prin apariția romanului The Lost World (O lume dispărută). De data aceasta, protagoniștii săi nu mai au de luptat cu dușmani bipezi, cu capcane perfide și uneltiri criminale, cu ucigași sau escroci”.
Eugen B. Marian
Gautier, Theophile. Căpitanul Fracasse. Partea I / Theophile Gautier. – Chişinău: Ed. Prut Internaţional, 2005. – 284 p. – Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
„Pe lângă suspansul inerent acestei categorii epice, romanul lui Gautier cucerește și azi cititorul prin autencitatea și culoarea evocării. De la primele pagini, în care autorul ne invită să-l însoțim prin încăperile castelului Sigognac, la descrierea ulițelor întortocheate ale Parisului din veacul al XVII-lea și a personajelor pitorești care le populează, de la evocarea pantagruielică a unei ospătării de țară la inventarierea unei somptuoase reședințe nobiliare, totul este desenat minuțios, într-un documentar plin de viață, ilustrând, în fiecare pagină, credo-ul estetic al lui Gautier”.
Alexandru Chiriacescu
Wells, Herbert George. Omul invizibil. / Herbert George Wells: – Chişinău Ed. Prut Internaţional, 2005. – 204 p. – Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
Omul invizibil este o scriere fantastică care trage un semnal de alarmă asupra condiției omului de știință care absorbit complet de munca sa se înstrăinează de ceilalți și numai trăiește decât pentru descoperirile sale iar la cea mai mică frustrare apărută în acest proces se va răzbuna pe cei care îi vor ieși primii în cale.
Giovagnoli, Raffaello. Spartacus. Partea I / Raffaello Giovagnoli. Ed. Prut Internaţional, 2004. – 284 p. – Seria: Biblioteca pentru toţi copiii.
„Un erou ascultă de chemarea firii lui profunde și acționează după cum i se dictează conștiința: mai bine să mori cu sabia în mână, cu fața la dușman, decât să mori în sclavie!.. Astfel a murit în ultima bătălie Spartacus, alături de zecile și zecile de mii de camarazi de arme, și a pășit din viața reală, adică din cea de om ca toți oamenii, în legendă. A venit un erou al umanității, unul dintre cei care s-au jertfit pentru eternul vis de LIBERTATE al omenirii…”
Vladimir Beșleagă