“Trecută prin foc şi prin sabie,
Furată, trădată mereu,
Eşti floare de dor, Basarabie,
Eşti lacrima neamului meu.”
Dumitru Matcovschi
Botoran, Constantin; Retegan, Mihai. 1918. Făuriea României Mari / Constantin Botoran, Mihai Retegan. – Bucureşti: Ed. Vatra Românească, 1993. – 157 p.
Pe 27 martie 1918 se proclama Unirea Basarabiei cu România. Se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă. Prima provincie românească care a făcut apel la Unitate Națională și Putere. Perioada de glorie a românilor nu a durat mult… astfel în 1940 Basarabia a fost ocupață și subjugață de URRS.
Actul de la 27 martie/9aprilie 1918, a fost aşadar primul din suita celor care au staut România Mare, el rămânând înscris cu litere de aur în hronicul eroicei noastre istorii naţionale. El este totodată, şi acum, un obiectiv, ce se cere realizat neântârziat.
Într-un enziasm greu de descris, care a cuprins întreg oraşul, s-au desfăşurat slujba religioasă oficiată de arhimandritul Gurie în româneşte, parada militară la care au participat unităţi din Divizia generalului Broşteanu, şi ale tinerei armate moldovene.
Cu cu această ocazie Biblioteca “Onisifor Ghibu” a organizat o expoziţie consacrată acestui eveniment.
Una dintre lucrările dedicate acestui eveniment este volumul : ,,1918. Făuriea României Mari” de Constantin Botoran şi Mihai Retegan.
Cartea este o sinteză lămuritoare bine structurată şi minuţios ducumentată despre cele trei momente cardiale care au dus la apoteoza visului de veacuri al românilor: 27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Ţării din Chişinău a luat decizia unirii cu Ţara; 28 noiembrie 1918, când Comitetul Naţional Român din Cernăuţi a dccis în numele aceleiaşi idei, şi 1 decembrie 1918, când la Alba Iulia, capitala primei uniri înfăptuite de Mihai Viteazul la anul 1600 ,,Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii săi îndreptăţiţi (…) decretează Unirea acestor români şi a teritoriilor locuite de dânşii cu România”.