Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Cele mai frumoase şi cunoscute biblioteci din România

Într-o epocă a smartphone-urilor şi a cărţilor electronice s-ar părea că bibliotecile și-au pierdut din popularitate. Nu este însă adevărat. Bibliotecile au fost și vor rămâne centre culturale deoarece popularitatea lor nu scade, atâta timp cât știi unde să le cauți. Iată un top al celor 5 cele mai frumoase și valoroase biblioteci din România.

carti-1Biblioteca Universităţii Gheorghe Asachi din Iaşi a fost votată a doua cea mai frumoasă bibliotecă din lume, ceea ce a fost puţin surprinzător, întrucât foarte puţini oameni ştiau de existenţa ei. Biblioteca Universităţii Gheorghe Asachi este foarte bine dotată, conţinând aproximativ 1 milion de titluri. Aceasta funcţionează în interiorul Palatului Universităţii din Iaşi, situat în cartierul Copou. Clădirea a fost ridicată în anul 1860, la iniţiativa lui Alexandru Ioan Cuza şi a fost proiectată de arhitectul francez Louis Blanc. Conţine elemente ale stilului european arhitectural din acea vreme şi a academismului francez

carti-2O a doua bibliotecă frumoasă este Biblioteca Facultăţii de Litere din Bucureşti. A fost fondată în 1892 şi a fost prima bibliotecă de specialitate a Facultăţii de Litere şi Filosofie. Instituţia a fost mutată în locaţia sa actuală, pe strada Edgar Quinet, în 1927. Aceasta conţine 100.000 de titluri, printre care, cărţi donate de personalităţi importante ale culturii române: Titu Maiorescu, Ioan Bogdan, Ovid Densuşianu, Al. Rosetti, Iorgu Iordan. .

carti-3O a treia bibliotecă de menţionat este Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti. Aceasta a fost creată la cererea Regelui Carol I, care, în 1891, şi-a exprimat dorinţa pentru o bibliotecă care să susţină elitele ţării şi să fie deschisă tot timpul. Clădirea a fost proiectată de către arhitectul francez Paul Gottereau iar construcţia ei a durat 2 ani. În 1893, a fost terminată, dar au mai trecut doi ani până să-şi deschidă porţile publicului, timp în care a fost utilată si amenajată. De când a luat fiinţă, a fost un pilon al mediului academic din România.

carti-4

Biblioteca Naţională a României Din 2012, sediul nou al bibliotecii este pe Bulevardul Unirii nr. 22, într-o clădire modernă, a cărei construcţie a început în timpul epocii Ceauşescu şi care a trecut prin nenumărate peripeţii, fiind multă vreme lăsată în paragină, pradă hoţilor de fier vechi.

carti-5

Biblioteca Judeţeană Astra din Sibiu cu o extraordinară tradiţie istorică, Biblioteca Astra poartă cu ea un secol şi jumătate de existenţă, de la momentul când, în anii 1860, se înfiinţa în Transilvania „Asociaţiunea transilvană pentru literatura română şi cultura poporului român”, o societate de tip academic, după modelul societăţilor existente deja la naţiunile învecinate. Odată cu constituirea ASTREI, a luat fiinţă şi Biblioteca Asociaţiunii, care număra, la început, 195 de volume. Astăzi fondul total se cifrează la cca. 688.377 de documente.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s