Biblioteca "Onisifor Ghibu"

De-a lungul istoriei…

MacArdele, Meredith. 1000 de întrebări şi răspunsuri / Meredith MacArdele; – Bucureşti: Litera, 2018. – 220 p.

Evaluează-ţi cunoştintele de istoria lumii şi călătoreşte de-a lungul a 5 500 de ani plini de evenimente importante pentru om.

         De la primele civilizaţiei şi imperii, treci la străvechile lumi din Orientul Mijlociu şi din Africa, la veacul de aur al Indiei şi la dinastiile Chinei. Află despre fondarea Romei şi a republicii romane, despre culturile din Peru şi despre Evul Mediu, însoţeşte-i pe cavalerii medievali în cruciade şi priveşte imperiul otoman în expansiunea sa, pentru a ajunge în cele din urmă la cele două războaie mondiale care au zguduit secolul XX.

         Cu întrebări cu răspuns multiplu, hărţi şi fotografii, această carte stimulantă şi instructivă îţi va testa bagajul de cunoştinţe şi, egală măsură, te va amuza.

Mischevca, Vlad. Anul 1812 în destinul neamului românesc / Vlad Mischevca; – Chişinău: Litera, 2018. – 312 p.

         …în 1812, ca în tot cursul istoriei sale, Moldova cu Basarabia împreună formau un stat deosebit, cu legile şi prinţul său, şi se aflau supuse numai la ceea ce diplomaţia a numit impropriu suzeranitatea Porţii Otomane. Basarabia fiind în această situaţiune în 1812 a fost, în actul oficial de cesiune, dobândită de către rusia de la Poarta Otomană, dar în realitate răpită de la legitimul şi adevăratul său proprietar, care era Moldova, şi transmisă de către acel ce nu avea drept s-o ia. – Mihai Eminescu

Ruşii au dispus în Principate de o numeroasă forţă armată, dar slăbită şi, pe măsură, de un credit politic anemia până la extenuare, ca urmare a experienţei nefericite a anilor de război, care au degradat în cele mai sumbre culori viziunea asupra atotputernicului ţar neputincios sî îngenuncheze statul ottoman socotit moribund fără de remediu. Ei au săvârşit şi marea greşeală de a nu fi oferit românilor “războiul naţional”, de a le fi ruinat şi ciuntit teritoriul. – Leonid Boicu

Whitworth Kieran. Al Doilea Război Mondial : 1000 de întrebări şi răspunsuri / Kieran Whitworth; – Bucureşti: Litera, 2018. – 219 p.

Deşi al Doilea Război Mondial este un subiect ce apare foarte bine ştiut de toată lumea, ai încercat vreodată să-ţi testezi cunoştinţele ?

         Această carte fascinantă, la a cărei realizare a contribuit Imperial War Museum din Marea Britanie, conţine sute de întrebări (şi răspunsuri aferente) care acoperă toate toate aspectele conflictului, cronologic şi geografic, de la începuturile sale la lideri şi strategii, de la bătălii, la armament şi raiduri aeriene de bombardament – toate pentru a-ţi oferi o adevărată provocare a minţii.

         Cu hărţi şi fotografii de arhivă de o valoare excepţională, acest volum te va face să descoperi că încă mai ai câte ceva de învăţat despre evenimentul istoric care a schimbat faţa lumii la jumătatea secolului trecut.

Centenarul Marii Uniri a românilor : o istorie în imagini/ trad. din lb. engl. : Justina Bandol ; red. : Justina Bandol, Ilieș Câmpeanu; – Bucureşti: Litera, 2018. – 269 p.

România modernă s-a format ca aproape toate statele modern ale Europei, în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, cu o prelungire la începutul celui de-al XX-lea secol, considerat, de regulă, un secol al istoriei contemporane.  Această modernitate nu a venit însă de la sine, ci a fost construită cu greu de naţiunea română condusă de o elită responsabilă şi conştientă. – Prof. dr. Ioan-Aurel Pop Preşedinte al Academiei Române

Ţâcu, Octavian. O istorie ilustrată a românilor de la est de Prut : din 1791 până în prezent / Octavian Ţâcu; – Chişinău: Litera, 2018. – 416 p.

După cum o spune şi titlul, prezenta ediţie tratează istoria românilor de la est de Prut, ca parte a culturii şi civilizaţiei româneşti, chiar dacă aceştia, după anexarea lor în 1812 la Imperiul Rus, vor cunoaşte o evoluţie diferenţială. Începem totuşi cu anul 1791, când după tratatul de la Iaşi, românii de la est de Nistru, majoritari şi indigeni în acest teritoriu, vor fi încadraţi în Imperiul Rus. Facem acest lucru din dorinţa de a fixa imaginar caracterul organic al istoriei românilor nu pe Prut, aşa cum este în general încetăţenit în această parte a românităţii, dar pe Nistru şi dincolo de el, tocmai pentru a accentua unitatea istoriei tuturor românilor, de la Nistru pân`la Tisa, aşa cum a fost ea de-a lungul secolelor. Cercetarea se referă şi la diversele ramificaţii ale prezenţei româneşti în spaţiul euro-asiatic, de la Caucaz, Crimeea şi Tările Baltice, la Asia Centrală, Siberia şi Extremul Orient. Această răspândire a românilor pe o asemenea suprafaţă a fost un rezultat al războaielor mondiale (inclusiv prizonieri de război), al politicilor sovietice de strămutare şi deportare forţată, dar şi al unei mobilităţi (şi mobilizări) sociale, economice şi profesionale specifică imperiilor. In acelasi timp, ne-am dorit prin acest demers sa deconstruim mitologia sovietică a separării dintre „moldoveni” și români, incercand o reconciliere a romanilor de la est de Prut in problema identitara si o acceptare a faptului ca fac si ei parte din spațiul românesc. – Octavian Țâcu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s