Un roman savuros despre noroc, dragoste, bombe nuceleare şi relaţii internaţionale.
Analfabeta care ştia să socotească e povestea unei fete care a încercat să-şi schimbe viitorul, sfârşind prin a produce tulburări majore la nivel mondial.
Nombeko Mayeki fuge de cel mai nemilos serviciu secret internaţional – împreună cu trei surori chinezoaice, doi fraţi gemeni care sunt, oficial, aceeaşi persoană, şi un fermier bătrân.
Iar soarta regelui Suedei – şi a lumii – stă pe umerii ei.
În spatele naraţiunii Analfabeta care ştia să socotească, care curge pe principiul „nu lua nimic prea în serios”, se află ideea că şi cea mai modestă persoană poate avea, în conjunctura potrivită (chiar fantastică, de ce nu?) un impact major asupra întregii omeniri. Pentru că Nombeko Mayeki este foarte inteligentă şi are o abilitate înnăscută pentru cifre şi socoteli.
În plus, ştie ce înseamnă greutăţile şi tot umorul autorului nu reuşeşte să ascundă impactul acestui adevăr. A picat în mâinile inginerului după ce acesta a accidentat-o cu maşina. A început să muncească de la cinci ani, era orfană la zece, avea toate şansele să trăiască şi să moară anonimă şi săracă. Dar este o tânără furioasă care întâlneşte un alt furios, pe Celestine, care detestă capitalismul, pe cei care consumă carne ca şi pe vegetarieni. Şi are un talent care o pune în lumină în circumstanţe nebănuite.
Cartea face apel cu mult umor la dorinţa ascunsă a multora dintre noi de a ne afla faţă în faţă cu acel moment care ne pune în postura de a avea un destin măreţ. Nombeko dă glas acelei idei că la orice pas, în orice moment, omul special din noi poate ieşi la suprafaţă pentru a realiza lucruri impresionante, cu adevărat importante, de o miză gigantică. Mai exact, Analfabeta care ştia sa socotească este expresia idealismului din omul obişnuit, de care acesta poate fi conştient sau nu, dar care este acolo. Dovadă biografiile excepţionale care există în istoria omenirii, cu acele momente în care unii înfăptuiesc ce nu ar fi crezut nimeni că pot înfăptui.
Recenzii
Ideea de la care pleacă acest roman este aceea că poţi schimba soarta lumii chiar dacă eşti de cea mai umilă condiţie. – The Observer
O satiră necruţătoare ce ne poartă prin toată lumea: de la liberalii suedezi, la colonelul Gaddafi, la apartheid şi, desigur, la prim-ministrul Africii de Sud, B.J. Vorster. – The Times
Pe fundalul relaţiilor politice internaţionale, Jonasson îmbină realismul cu cea mai pură fantezie. –The Guardian