Cartea – este în viaţa noastră un element central al creării unui psihic sănătos, a unei culturi genereale, este sprijinul în cazul unei decăderi nervoase, este uneori ceva mai mult decât un profesor deoarece cu ajutorul ei putem să descoperim lucrurii noi.
În cadrul unei expoziții Bibiloteca „Onisifor Ghibu” a prezentat principalele ediții de referință ale bibliotecii: dicționare, enciclopedii, ghiduri, manuale-studii etc., la care oricine poate avea acces deschis, inclusiv cu posibilitatea împrumutului la domiciliu.
Listă bibliografică virtuală
DOOM: Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române.
„DOOM-ul actual cuprinde 62 2000 de cuvinte. […] Oferim tuturor celor interesaţi să vorbească şi să scrie corect limba română un dicţionar în care pot găsi normele limbii literare şi formele acceptate în domeniul ortografiei. Este foarte important că el există într-o formă actualizată. Specialiştii Institutului de Lingvistică ne propun astăzi un dicţionar în care aplică în chip coerent normele ortografice şi ortoepice.”
Ţarălungă, Ecaterina. Enciclopedia identităţii româneşti. Personalităţi / Ecaterina Ţarălungă. – Bucureşti: Litera Internaţională, 2011. – 864 p.
Acest dicţionar de personalităţi este parte a unei Enciclopedii a identităţii româneşti. El aşeză apartenenţei unei familii împreună, astfel încât contribuţia lor la identitatea românească să devină vizibilă prin ce înseamnă demers unitar al familiei – ca rezumat al educaţiei transmise pe firul generaţiilor. Dar şi ca punct de vedere despre însăşi ideea de apartenenţă a familiei la un ansamblu de cilivizaţie şi la standardele lumii cilivizate în sens larg.
Ash, Russell. Lumea în date şi fapte / Russell Ash. – Bucureşti: Ed. Prut, 2011. – 320 p.
În enciclopedia Lumea în date şi fapte veţi găsi o mulţime de date şi de fotografii. Veţi fi la curent cu ultimele recomandări mondiale obţinute în diferite domenii, cu cele mai noi tehnologii şi cele mai mari realizări (şi eşecuri!) recente. Veţi descopere informaţii despre cele mai mari celebrităţi ale momentului şi cele mai importante evenimente care dau o nouă faţă lumii.
1000 de evenimente care au modelat lumea / enciclopedie. – Bucureşti: Litera Internaţională, 2011. – 415 p.
Tocmai aţi deschis o carte de istorie cât se poate de neobişnuită. Într-un singur volum, acesta acoperă istoria întregii lumi şi toate continentele. În numai două fraze la început de paragraf, cartea ne poartă de la descoperirea focului de către oamenii primitivi, cu sute de mii de ani în urmă, până la apariţia scrisului, în jurul anului 3300 î.Hr. Apoi, folosind cam 175 000 de cuvinte, duce istoria mai departe, de la 3300 î.Hr. până în prezent.
Puteţi face cu uşurinţă un calcul matematic. Cu fiecare cuvânt din carte, veţi parcurge un an de istorie scrisă, până la căderea Imperiului Roman, încetinindu-vă mersul la 100 de cuvinte pe an până în Evul mediu şi, în final, vă veţi bucura de un generos număr de 750 cuvinte pe an pentru secolul XX.
Enciclopedia casei: 7500 de sfaturi practice / enciclopedie. – Chişinău: Arc, 2010. – 502 p.
Piaţa editorială este inundată de o mulţime de enciclopedii cu cele mai variate tematici: despre natură, geografie, medicină, economie, ecologie, politică… Fiecare enciclopedie are, la rândul său, şi o greutate proprie, atât fizică, cât şi una „specifică”. Toate însă au un scop comun: acela de a ne extinde bagajul de cunoştinţe din domenii diferite, într-un cuvânt – de a ne îmbogăţi spiritul.
Sfaturile practice din această ENCICLOPEDIE au fost compartimentate în optsprezece capitole distincte. De aceea bucuraţi-vă de o achiziţie precum „Enciclopedia casei”. Fie că această lucrare să înnobileze rafturile bibliotecii dumneavoastră şi să vă fie la îndemână în orice clipă. De asemenea, dăruiţi această carte unei persoane dragi – va fi o alegere potrivită. Succes!