expoziţie virtuală

Sugestii de lectură

Finn, A. J. Femeia de la fereastră / A. J. Finn. Trad.: Simuț Alina. – București: Litera, 2018. – 542 p.

Au trecut zece luni de când Anna Fox a ieșit ultima dată din casă. Zece luni în care a bântuit ca o fantomă prin camerele vechii sale locuințe din New York, pierdută în amintiri, prea înspăimântată ca să-și părăsească siguranța propriului cămin. Singura punte de legătură a Annei cu lumea reală este fereastra camerei sale, unde stă zi de zi, urmărindu-și vecinii. Când familia Russell se mută peste drum, Anna este imediat atrasă de aceasta. O familie perfectă cu trei membri, un ecou al vieții pe care și ea a dus-o cândva. Dar într-o seară, un țipăt teribil rupe tăcerea, iar Anna este martora a ceva ce nimeni nu trebuia să vadă. Acum trebuie să facă tot ce poate pentru a descoperi adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în realitate. Dar chiar dacă îl va afla, o va crede cineva? Și poate să aibă încredere în ea însăși?

McKinty, Adrian. Lanțul / Adrian McKinty. – trad.: Sanda Spiridon. – București: Litera, 2019. – 416 p.

Singurul mod în care îți poți recupera copilul este să răpești un alt copil. Îți sună telefonul. Un străin ți-a răpit copilul. Ca să-l eliberezi, trebuie să răpești copilul altcuiva. Copilul tău va fi eliberat când părinții victimei tale răpesc un alt copil. Dacă oricare dintre aceste lucruri nu se întâmplă, copilul tău va fi ucis. Acum faci parte din lanț.

Hannah, Kristin. Dincolo de stele / Kristin Hannah. Trad.: Georgescu Valentina. – București: Litera, 2020. – 409 p.

Tully Hart a avut întotdeauna visuri mărețe, fiind, în același timp, bântuită de amintirile unui trecut dureros. Crede că poate depăși orice, până când cea mai bună prietenă a sa, Kate Ryan, moare. Tully încearcă să îndeplinească promisiunea pe care i-a făcut-o lui Kate când aceasta era pe patul de moarte – să le fie alături copiilor lui Kate -, dar nu știe nimic despre familie sau despre maternitate, sau despre cum să ai grijă de alții.

Quin, Kate. Zbor în trecut / Kate Quin. Trad.: Gabriela Ghircoiaș. – București: Litera, 2020. – 606 p.

Îndrăzneață și neînfricată, Nina Markova a visat întotdeauna să zboare. Când naziștii atacă Uniunea Sovietică, ea riscă totul pentru a se alătura legendarelor Vrăjitoare ale Nopții, un regiment exclusiv feminin care face raiduri nocturne și distruge orașele nemțești. Blocată în spatele liniilor inamice, Nina este urmărită de o ucigașă nazistă cunoscută sub numele de Prădătoarea și numai vitejia și viclenia reușesc să o mențină în viață. Transformat de ororile la care a asistat în al Doilea Război Mondial, de la plaja Omaha până la procesele de la Nurnberg, corespondentul de război britanic Ian Graham a devenit vânător de naziști. Cea mai dorită țintă, însă, Prădătoarea, îi scapă mereu printre degete. Așa că își unește forțele cu singura martoră care i-a scăpat asasinei: Nina cea arogantă și obraznică. Crescând în Bostonul postbelic, Jordan McBride, în vârstă de șaptesprezece ani, este hotărâtă să devină fotograf. Când tatăl ei, văduv de mult, vine în mod neașteptat acasă cu o nouă logodnică, Jordan este încântată. Dar văduva sosită din Germania are un aer ciudat, iar Jordan, sigură că familia ei este în pericol, începe să scormonească trecutul noii sale mame vitrege, descoperind fapte incredibile…

Strelecky, John P. Cafeneaua de la capătul lumii / John P. Strelecky. Trad.: Fabiana Florescu. – București: Litera, 2020. – 144 p.

Rătăcit în drumul său și grăbit, John ajunge la o cafenea micuță și atât de izolată încât pare să se afle la capătul lumii. Cu toate că inițial își propune doar să facă rost de benzină, să mănânce ceva și să ceară indicații, John găsește aici și un altfel de sprijin, mult mai semnificativ. Pe lângă specialitățile zilei, meniul localului cuprinde și trei întrebări la care toți clienții sunt încurajați să răspundă: De ce ești aici? Îți este teamă de moarte? Ești un om împlinit? …

Tudose, Maria Cristina. Taine și povești la feminin. Vol. 1 / Maria Cristina Tudose. Chișinău: bestseller, 2020. – 288 p.

Mă gândesc la cât suntem de complexe, câte femei stau ascunse într-o singură femeie. Despre ele vreau să vorbesc. Despre femeile care pot inspira alte femei. Despre tine, despre mine, despre noi. Zece povești ce au drept personaje principale zece femei puternice, deși imperfecte, dar de la care sper că fiecare dintre voi poate învăța ceva.

Hannah, Kristin. Drum în noapte / Kristin Hannah. Trad.: Valentina Georgescu. – București: Litera, 2021. – 400 p.

Timp de optsprezece ani, Jude Farraday a pus nevoile copiilor ei mai presus de propriile interese și aspirații. Gemenii ei, Mia și Zach, sunt niște adolescenți sclipitori și fericiți. Când Lexi Baill se mută în comunitatea lor mică și unită, Jude o primește cu cea mai mare bunăvoință. Lexi, un copil crescut în orfelinate și familii adoptive, devine în scurt timp cea mai bună prietenă a Miei. Apoi Lexi și Zach se îndrăgostesc și cei trei devin inseparabili. Totul e minunat până când, într-o noapte de vară, în ultimul lor an de liceu, o decizie proastă le schimbă în mod tragic destinele. Narat alternativ, din dublă perspectivă – a lui Jude Farraday și a lui Lexi Baill. -, Drum în noapte ridică întrebări asupra maternității, asupra tulburărilor și insecurității perioadei de adolescență, asupra rezilienței și curajului de a ierta.

Hannah, Kristin. Un moment magic / Kristin Hannah. Trad.: Gonțea Ana Maria. – București: Litera, 2021. – 415 p.

În sălbatica zonă a Pacificului de Nord-Vest se află pădurea Națională Olympic – aproape patru sute de mii de hectare de întunecime impenetrabilă și de incredibilă frumusețe. Într-o bună zi, din adâncul acelui codru apare o fetiță în vârstă de șase ani. Singură și neștiind să vorbească, nu poate oferi nici un indiciu cu privire la identitatea sau trecutul ei. Retrasă în orașul său natal din zona de vest a statului Washington în urma unui scandal care i-a distrus cariera, Julia Cates, specialistă în psihiatrie pediatrică, e hotărâtă s-o elibereze pe acea fetiță neobișnuită, pe care ea a numit-o „Alice”, dintr-o închisoare mentală în care copila suferă cumplit de pe urma spaimei și a izolării. Ca s-o poată ajuta, Julia trebuie să descopere adevărul despre trecutul lui Alice, deși aceasta înseamnă să recurgă la ajutorul surorii de care s-a înstrăinat și care e ofițer în poliția locală. Amănuntele șocante ale vieții lui Alice îi pun Juliei la grea încercare credința și rezistența, chiar și atunci când se zbate ca să clădească un cămin pentru Alice – și pentru ea însăși.

Le carre, John. Pe serviciul adversarului / John Le carre. Trad.: Andreea Năstase. – București: Litera, 2021. – 320 p.

Nat, un veteran al Serviciului Secret de Informații din Marea Britanie, crede că anii săi de muncă în cadrul agenției s-au încheiat. Dar MI6 are alte planuri. Pentru a face față amenințărilor din ce în ce mai mari ale Centralei din Moscova. Nat este numit la conducerea Limanului, o subdirecție defunctă aflată sub egida Direcției Generale Londra, o groapă de gunoi pentru transfugii și informatori de mâna a cincea. Însă Nat nu e doar un spion redutabil, ci și un împătimit jucător de badminton. Partidele sale săptămânale eu Ed, un tânăr singuratic și introvertit, care urăște Brexitul, pe Trump și își detestă jobul la o companie de media, îi oferă singurele momente de respiro de la noul loc de muncă. Ceea ce încă nu știe însă Nat este că tocmai Ed ca declanșa un șir de întâmplări care-i vor conduce pe toți cei implicați într-un adevărat vârtej de evenimente cu ramificații politice internaționale. Pe serviciul adversarului este un portret lipsit de compromisuri al epocii noastre, plin de tensiune și de umor, un roman scris cu talentul și verva-i bine cunoscute de către cel mai mare cronicar al vremurilor noastre.

Lee, Geneva. Poruncește-mi / Geneva Lee. Trad.: Marin Anca. – Bucurețti. Litera. 2021. – 317 p.

Am fost șocată atunci când m-a sărutat. Era un străin, totuși îmi părea atât de cunoscut. Abia când mi-am văzut fotografia pe coperta unei reviste de scandal mi-am dat seama că știam cine era. Prințul Alexander de Cambridge. Băiatul rău din familia regală. Moștenitorul exilat al tronului. El nu este nici pe departe vreun prinț fermecător. Este autoritar. Pretențios. Periculos. Iar eu nu-l pot refuza. Alexander mă avertizează să mă țin departe de el – că presa și familia lui mă vor distruge. Ar trebui să fug, dar nu o pot face. Avem amândoi secrete – secrete care ne-ar putea îndepărta unul de celălalt sau ne-ar putea apropia. Iar când paprazzi vor scoate la iveală aceste secrete, eu va trebui să decid cât de mult mă voi supune lui. Ultimul lucru la care m-am așteptat era să mă îndrăgostesc de el, mai ales că el nu va putea niciodată să mă iubească…

Zamora, Abril. Elite: Până când moartea ne va despărți / Abril Zamora. Trad.: Teodora Vasilescu. – Chișinău: bestseller, 2021. – 396 p.

În mâinile detectivei ajunge un jurnal misterios plin de ură la adresa adolescentei ucise. Cineva o detesta. Toate indiciile duc către unul dintre colegii ei de clasă… Cei cinci, Melena, Janine, Mario, Paula și Gorka, se trezesc implicați în poveste într-un fel sau altul. Să aibă autorul jurnalului vreo legătură cu moartea ei? De ce o ura atât de mult pe fată? Cum s-a ajuns atât de departe? Cel mai bine ar fi să ne întoarcem la începutul anului și să îmbinăm piesele din puzzle.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s