În anul 2015 Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, a implementat un nou proiect-concurs de lectură cu genericul BĂTĂLIA CĂRŢILOR.
Scopul concursului este de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestor categorii de vârstă.
Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului. Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului.
Participând la acest concurs, copiii şi adolescenţii vor însuşi o serie de metode şi competenţe: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris şi oral în cadrul dezbaterilor. [preluat: http://hasdeu.md/itemi-biblioteca-ta-b-t-lia-c-r-ilor-33/%5D
Kinderland : roman / Liliana Corobca . – Bucureşti : Cartea Românească, 2013 . – 181 p.
La doisprezece ani, Cristina este nevoită să devină „mama” celor doi frați mai mici atunci când părinții pleacă la muncă în străinătate, după „bani lungi”. Prin ochii fetiței descoperim universul unui sat moldovenesc contemporan, populat în majoritate de copii si bătrâni. Aici copiii învață singuri să supraviețuiască, în timp ce așteaptă să li se împlinească cel mai frumos vis: întoarcerea părinților acasă. Dar aceștia nu se lasă înduplecați nici atunci când sunt invocați prin ritualuri magice, păgâne. Părăsiți, copiii se alină cu amintirile vagi ale unei vieți normale de familie, imitând, înainte de vreme, gesturile adulților.
Cristina povestește despre cruzime și tandrețe, despre durere și mângâiere, disperare și speranța – despre țara copiilor maturi, ale căror glasuri nu sunt ascultate de nimeni.
Măștile lui Brejnev / Nicolae Spătaru . – Pitești : Paralela 45, 2020 . – 162 p.
Măștile lui Brejnev este un excelent roman al lui Nicolae Spătaru! Autorul descrie cu mult umor atmosfera grotescă și absurdă, cu vădite accente de fantastic bulgakovian, din perioada care i-a urmat morții lui Brejnev. Tudorel Urian
Nicolae Spătaru reușește să surprindă, la modul superlativ, cu un discurs narativ de forța, plin de originalitate, implicit de prospețime tematică… E bine de punctat felul în care romanul său ridică detaliul, amănuntul, lucrul aparent mărunt la nivel de preocupare narativă majoră, având puterea de a schimba destine și situații anodine. Constantin Dram
Actorul anonim : (roman) / Aurelian Silvestru ; cop. : Romeo Schițco . – Chișinău : Tocono, 2021 . – 258 p.
Romanul „Actorul anonim” este un roman sugestiv, o poveste palpitantă despre puterea și magia artei, talentului, muncii, inspirației; relația artistului cu societatea, cu divinitatea și cu propria conștiință.
Majoritatea dintre noi încearcă să-și ascundă eul, puterea creației. Talentul este „o fiară egoistă”, de aceea nu te întreba ce este inspirație, nu aștepta să vină ea la tine – aceasta este substanța, ideea romanului.
Scrierea lui Aurelian Silvestru cu certitudine poate fi și o operă didactică ce învață lucruri moralizatoare pentru tinerii de astăzi, fiindcă autorul ne zice că:
„Lumea ar fi din ce în ce mai minunată, dacă numărul celor care se jertfesc pentru alții ar fi din ce în ce mai mare”.
Să ucizi o pasăre cîntătoare / Harper Lee ; trad. Tatiana Malița. – Iaşi : Polirom, 2013 . – 355 p.
Romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare” , în scurt timp după publicare, a devenit foarte popular, a fost tradus în aproximativ 40 de limbi și a fost vândut în peste 30 de milioane de exemplare în întreaga lume. El a fost apreciat pentru abordarea sensibilă a fenomenului rasismului și a prejudecăților din America de Sud. „Să ucizi o pasăre cântătoare” este una dintre acele cărți pe care trebuie să le citești măcar o dată în viață.
„Să ucizi o pasăre cântătoare” este atât povestea unei tinere care trece de la copilărie la adolescență, cât și o dramă întunecată despre rădăcinile și consecințele rasismului și prejudecăților, dovedind că binele și răul pot coexista în cadrul unei singure comunități sau a unui singur individ.
„Singurul lucru care nu poate fi statornicit prin legea majorităţii este conştiinţa omului.” (Atticus Finch)
Istoria albinelor / Maja Lunde ; trad. din norvegiană de Sanda Tomescu Baciu . – București : Humanitas Fiction, 2019 . – 379 p.
Neliniștitoare, revelatoare, emoționantă și scrisă cu o măiestrie aparte, „Istoria albinelor” unește în mod surprinzător trei voci distincte din trei epoci diferite într-un roman provocator despre supraviețuirea speciei umane. Relațiile cele mai puternice și în mod paradoxal cele mai fragile, cele dintre părinți și copii, sunt puse în echilibru cu aceea asupra căreia rareori reflectăm – relația dintre om și natură.
„Istoria albinelor va stârni interesul unui număr foarte mare de cititori. Lunde a scris un roman pe care mulți îl vor citi dintr-o suflare, după care se vor așeza și vor medita: asupra vieții, a lumii și a viitorului. O reușită totală.“ Annette Orre
„Maja Lunde nu scrie un raport de mediu, ci o ficțiune de cea mai bună calitate, care nu se concentrează neapărat asupra albinelor, ci mai ales asupra oamenilor și a relației pe care o au cu copiii lor și cu locul în care trăiesc.“ Deutsche Welle
Biblioteca de pe Lună / Francesc Miralles ; trad. din span. de Tudora Șandru Mehedinți și Lavinia Similaru . – București : Humanitas fiction, 2020 . – 262 p.
Francesc Miralles ne invită în viitor, într-o fascinantă călătorie pe Lună, unde magnatul excentric Kumar întemeiază prima colonie umană, Exovillage, menită să devină un centru turistic pentru milionarii lumii. La Barcelona, Verne, filolog specialist în limba sanscrită, este îndrăgostit de ani de zile de Moira, care se află însă în Exovillage, responsabilă cu telecomunicațiile. Hotărât să încerce imposibilul pentru a câștiga inima Moirei, Verne se va înrola într-o aventură îndrăzneață, cu consecințe inimaginabile. Pentru că pe Lună legile pământene nu se mai aplică, și nici pământenii din Exovillage nu sunt singuri…
Pe plan internațional, din mai tânăra generație de scriitori de expresie spaniolă și catalană, Francesc Miralles este unul dintre cei mai talentați, originali și de succes. Farmecul romanelor sale constă în îmbinarea fericită a unei erudiții impresionante și a unei filozofii accesibile (mai ales de sorginte japoneză) cu scene din viața oamenilor de pretutindeni, de care se apropie constant cu sensibilă înțelegere și generozitate.
Tatuatorul de la Auschwitz / Heather Morris ; trad. din engl. de Luana Schidu . – București : Humanitas fiction, 2019 . – 306 p.
Tatuatorul de la Auschwitz spune povestea adevărată a lui Lale şi a Gitei Sokolov, doi evrei slovaci, doi oameni obişnuiţi care au trăit în vremuri ieşite din comun, cărora li s-au luat libertatea, demnitatea, familiile, şi chiar şi numele le-au fost înlocuite cu numere.
Se bazează pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albăstrui tatuate pe braţele prizonierilor, femei şi bărbaţi deopotrivă. Când lui Lale i se oferă ocazia de a fi Tἄtowierer la Auschwitz, tânărul evreu slovac înţelege că aceasta poate fi şansa lui să supravieţuiască, deşi trebuie să-şi înţepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte ca pe o dureroasă profanare. De la masa la care lucrează, nici nu i se permite să ridice capul spre cei al căror destin îl pecetluieşte astfel. Dar într-o zi reuşeşte să surprindă privirea unei tinere al cărei nume îl află în cele din urmă: Gita.
Istoria lui Lale şi a Gitei demonstrează că nu există loc pe lume în care iubirea să nu poată învinge. Un roman vindecător despre dragoste şi altruism.
Instrucțiuni de folosire pentru o inimă la mâna a doua / Tamsyn Murray ; trad. : Elisabeta Ivan . – București : Didactica Publishing House, 2017 . – 327 p.
Johnny nu este ca orice adolescent „normal”.
În fiecare zi se trezește în spital, ținut în viață de o mașinărie.
În fiecare zi se întreabă dacă aceasta este ziua în care îi vor găsi un donator compatibil cu inima sa.
În fiecare zi se întreabă dacă aceasta este ziua în care va muri.
În fiecare zi, Niamh duce o lupta cu fratele ei „Perfect” Leo.
Și în fiecare zi, Leo câștigă.
În fiecare zi, Niamh visează la o viata fără Leo.
Dar toate acestea se schimbă în ziua accidentului: ziua în care totul se destramă.
Aceasta este o poveste despre confruntarea viitorului, oricât de înfricoșător ar părea.
Aceasta este o poveste despre cum îți poți vindeca inima, indiferent de cât de mult ar durea.
Un an fără tine / Nina de Pass ; trad. din lb. engl. și note de Pavel Cazacu . – București : Corint Books, 2020 . – 350 p.
San Francisco. Ajunul Anului Nou. Cea mai promițătoare petrecere se sfârșește cu o tragedie. Cara supraviețuiește. Dar G, cea mai bună prietenă a ei, își pierde viața.
Nouă luni mai târziu, Cara e încă zbuciumată, chinuită de durere și de un secret întunecat pe care ar prefera să-l dea uitării. Sperând să-i ofere un nou început, mama ei o expediază la o școală cu internat din Elveția, unde nimeni nu știe ce s-a întâmplat. Însă noii ei colegi de clasa, Ren și Hector, nu îi vor îngădui să se închidă în ea. Ba mai mult, cei doi sunt hotărâți să doboare zidurile pe care Cara le-a clădit cu atâta grijă în jurul ei. Și poate că tânăra își dorește ca ei să reușească… Mai ales Hector, care pare s-o înțeleagă așa cum nimeni altcineva n-o face.
Dar cu cât se apropie mai tare de Hector, cu atât amintirea lui G pălește. Să meargă mai departe înseamnă să renunțe la trecut — și să recunoască ce-a făcut în acea noapte fatidică —, dar Cara nu știe cum. O așteaptă acum o a doua șansă, dar numai dacă va găsi în ea puterea de care are nevoie.
De veghe în lanul de secară / J.D. Salinger ; trad. de Cristian Ionescu . – Iaşi : Polirom, 2011 . – 279 p.
Un roman ce prezintă 48 de ore din viața unui adolescent care tocmai a fost dat afară din a treia școală la care fusese înscris. O istorie despre maturizare, depășirea frustrărilor, regăsirii de sine într-o lume închistată în norme și tradiții. Aventura prin „lanul de secară” este exact drumul maturizării pe care Holden Caulfield se chinuieşte să-l parcurgă până la capăt şi la finalul căruia să devină un om care ştie ce vrea de la viață.
O carte de căpătâi a adolescenței, plină de învăţături.
Romanul a fost inclus în clasamentul celor mai bune 100 de cărţi din sec. al XX-lea, elaborat de ziarul parizian Le Monde.