expoziţie virtuală

Concursul „Bătălia cărților” 2022, categoria 11-14 ani

În anul 2015 Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, a implementat un nou proiect-concurs de lectură cu genericul BĂTĂLIA CĂRŢILOR.

Scopul concursului este de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestor categorii de vârstă.

Participantul care va prezenta cel mai frumos şi argumentat cartea preferată şi va răspunde cel mai bine la întrebări va deveni Cititorul anului. Cartea care se va bucura de cele mai multe solicitări şi va obţine cel mai mare punctaj din partea cititorilor va deveni Cartea anului.

Participând la acest concurs, copiii şi adolescenţii vor însuşi o serie de metode şi competenţe: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris şi oral în cadrul dezbaterilor. [preluat: http://hasdeu.md/itemi-biblioteca-ta-b-t-lia-c-r-ilor-33/%5D

Descântec pentru lună / Scott O’Dell ; trad. din engl. de Alex Moldovan și Mariana Buruiană. – București : Arthur, 2018. – 128 p.

Într-o zi blândă de primăvară, Dimineață Însorită și prietena ei, Pasărea-care-aleargă, își duc oile la păscut. Albastrul de cleștar al cerului iese în relief pe fundalul stâncilor roșii din Canyon de Chelly. Pomii fructiferi și câmpurile cultivate de indienii Navaho promit o recoltă bogată. Dimineață Însorită se uită fericită la frumoasa vale unde locuiește tribul ei. Se întoarce când latră Câinele Negru. Atunci îi vede călărind direct către ea pe negustorii spanioli de sclavi. Aceștia sunt o amenințare pentru felul de viață al neamului ei.

Scott O’Dell (1898–1989) este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani de literatură pentru copii și adolescenți, renumit și pentru romanele sale istorice. De-a lungul timpului a primit numeroase distincții, între care Newbery Medal. Descântec pentru lună se numără printre cele mai îndrăgite titluri ale literaturii pentru copii.

O vară cu Isidor / Veronica D. Niculescu . – Iași : Polirom, 2017 . – 220 p. : il.

O fetiță de 13 ani din București se hotărăște să-l salveze pe condorul Isidor, cel mai bătrîn locatar de la Zoo Băneasa, după ce vede la televizor știrea despre moartea cimpanzeului, veteranul de pînă atunci al grădinii. Dar ce te faci când reușești să eliberezi o pasăre care nu mai știe să zboare? Fetița aduce condorul acasă, unde îl ascunde o vreme, și descoperă lucruri fascinante despre el. Apoi cei doi fug împreună la Sinaia. La munte, în locul care seamănă cu casa de demult a condorului, ea speră să-l învețe să zboare din nou și să-l elibereze cu adevărat, în timp ce legătura dintre ei devine tot mai puternică.

O poveste despre prietenie, libertate și visuri.

Păsările dintr-o bună zi / Sally J. Pla ; trad. din engl. de Alina Dobre . – București : Corint Books, 2020 . – 334 p.

Charlie nu vrea să se întâmple nimic complicat și neprevăzut în viața sa. Camera lui Charlie e curată, caietele și creioanele stau aliniate frumos, iar el se simte bine și în siguranță urmându-i neabătut obiceiurile. Dar această viață perfect organizată este dată peste cap de când tatăl lui Charlie, reporter de război, s-a întors rănit din Afganistan. Când doctorii decid că tatăl său trebuie mutat într-un spital din Virginia, Charlie, care este pasionat de păsări, acceptă să plece într-o lungă călătorie. Urăște călătoriile, dar știe că uneori e mai bine să zboare alături de stol, chiar când stolul e format din frații săi gemeni, obraznici și agitați, o soră mai mare, adolescentă, care e tot timpul cu ochii după băieți, și, apărută ca din senin, o ciudată care poartă o perucă liliachie.

Păsările dintr-o bună zi e o poveste despre o călătorie, autentică și amuzantă, care ne arată că până și o persoană fără simțăminte poate fi uneori răvășită de un miracol.

Scris extraordinar, în parte ca o relatare a unei călătorii în compania unor țicniți, în parte ca un bildungsroman (roman al formării personalității), este povestea unui copil care înțelege că stolul său este familia.

Universul știe / Erin Entrada Kelly ; trad. : Alex Moldovan, Mariana Buruiană . – București : Arthur, 2017 . – 241 p., il.

Când Virgil s-a trezit în acea dimineață de vară, habar n-avea prin ce urma să treacă. A plecat grăbit spre casa lui Kaori Tanaka, prietena lui cititoare-n stele, și, ca de obicei, a luat-o prin pădure. Știa drumul, știa pădurea, ce nu știa era că fix în acea zi avea să se întâlnească cu cel mai mare bully din școală. Și ce nu mai știa era că fata de care îi plăcea, Valencia, se îndrepta și ea spre Kaori, luând-o prin aceeași pădure. Să fie totul o simplă coincidență sau unele lucruri sunt menite să se întâmple?

Universul știe este cartea perfectă pentru a ilustra un adevăr universal: indiferent de personalitatea pe care o au și de imaginea de sine pe care o proiectează în exterior, toți copiii.

Protagoniștii îndrăzneți și povestea iscusită vor fi pe placul tuturor celor care s-au simțit la un moment dat puțin pierduți în univers. Cititorii vor fi imediat atrași de romanul acesta, care are ceva pentru fiecare: umor, acceptare de sine, familie și un sfârșit profetic.“ School Library Journal.

Scrisori din far / Emma Carroll ; trad. din lb. engl. de Mirella Acsente . – București : Litera, 2019 . – 272 p.

Februarie, 1941. După mai multe luni de bombardamente în Londra, în urma unui raid aerian în care Sukie, sora ei mai mare, dispare fără urmă, Olive Bradshaw și fratele ei sunt trimiși într-un sătuc de pe coasta Devonului, în casa misteriosului paznic al farului. Acolo, Olive găsește un bilet codificat care pare să o lege pe Sukie de Devon și de ceva deopotrivă misterios și extraordinar de periculos.

O poveste plină de aventuri, minunat scrisă, despre curaj, suferință, prietenie și compasiune în timpul celui de Al Doilea Război Mondial și o lecție de viață dintre cele mai importante: respectul și bunătatea pot înfrânge prejudecățile și intoleranța.

Copacul dorințelor / Katherine Applegate ; trad. Iulia Arsintescu . – București : Arthur, 2021 . – 186 p., il.

În fiecare an, în prima zi din luna mai oamenii, își scriu dorințele pe o hârtie pe care o agață de crengile lui. Copacul filosof (pe nume Roșu, supranumit „copacul dorințelor”) veghează asupra comunității și este gazdă pentru vietăți diverse, inclusiv pentru Samar – o fetiță de zece ani care îl vizitează des noaptea. Samar are o singură dorință: să-și facă un prieten. Mutată recent în comunitate împreună cu familia ei de origine musulmană, nu reușește să se integreze printre ceilalți. Totuși, copacul dorințelor găsește o soluție și o transformă într-una dintre cele mai frumoase istorii despre acceptare. Autoarea scrie într-un mod extrem de înduioșător despre prietenie, bunătate, grijă, toleranță și acceptare. Ca să nu mai vorbesc despre umorul prin care portretizează personajele teoretic necuvântătoare.

Omul-amfibie / Aleksandr Beleaev ; trad. și adapt. din rusă : Adrian Ciubotaru . – [Chişinău] : Arc, 2021 . – 152 p. : il.

Cartea spune povestea unui tânăr, numit omul pește, căruia în timpul copilăriei i-a fost transplantat un set de branhii de rechin care i-au salvat viața. Operațiunea a fost efectuată de către tatăl său, doctorul Salvator, om de știință și chirurg. Experimentul a fost un succes, dar a limitat capacitatea tânărului de a interacționa cu lumea din afara oceanului care a devenit casa sa. Similar cu alte lucrări scrise de Beleaev, cartea investighează posibilitățile de supraviețuire fizică în condiții extreme, precum și integritatea morală a experimentelor științifice.

Omul-amfibie, cea mai cunoscută creație fantastică a lui Beleaev, a prilejuit, pe langă tipărirea a zeci de ediții în toată lumea, și câteva memorabile adaptări cinematografice.

Chemarea străbunilor / Jack London ; trad. din engl. Irina Chirica . – Chișinău : Arc, 2018 . – 152 p. : il.

În această carte este vorba despre un câine pe nume Buck. El ducea o viață fără griji până când, într-o seară, o slugă a casei în care locuia el, îl vându unui negustor pentru o sumă de bani. Din păcate acel negustor era foarte rău. El îl sui pe Buck într-un tren și îl lăsă fără apă sau mâncare. Când ajunseră într-un sat mic, îl vându unui alt om, care, încă de la început, îl lovi pe Buck foarte rău. Se pare că acest om se ocupa cu vinderea câinilor. Astfel ajunse Buck să disprețuiască oamenii.

Într-o bună zi, un domn destul de scund, îl cumpără pe Buck. Abia acum începea marea aventură a câinelui. Acel domn se duse cu el în Sud, unde avea să învețe multe lucruri despre sălbăticie. Acolo stătu foarte mulți ani. În acest timp cunoscu diverși câini și oameni. El făcea parte dintr-o tabără. Dar, mai târziu, asta nu mai conta. Era din ce în ce mai sălbatic. Era chemarea străbunilor săi. Până la urmă părăsi tot ce îl înconjura, alergând prin pădure liber.

„Chemarea străbunilor” este una dintre cele mai frumoase cărți ale lui Jack London!

Războiul solomonarilor / Moni Stănilă . – Iași : Polirom, 2018 . – 256 p.

Dacă în colonii totul merge strună, în Pădurea Întunecată a celor Nouă Cetăți a venit vremea când creaturi misterioase trăiesc printre oameni: sânziene, balauri, zmei, iele. Acolo lumea e împărțită în două: cea a solomonarilor buni, în frunte cu venerabilul Ilie, și cea a solomonarilor răzvrătiți, conduși de Sathanasie. Deasupra tuturor strălucește Amoralul Fotie, singurul care nu trebuie să dea socoteală nimănui. Ionuț, strănepotul Solomonarului Ilie din Colonia Românească, își urmează drumul plin de pericole în mijlocul acestei păduri, înfruntând cele mai neașteptate și înfricoșătoare aventuri, toate pe cale să dea naștere unui război care plutește în aer.

Însă băiatul poartă cu el ceva cu totul deosebit, pe care nici măcar noii săi prieteni, războinica Isidora și cei trei pitici, Moț, Găicuța si Năsturel, nu-l cunosc: comoară pe care Ionuț o pune la bătaie de-a lungul acestei istorii adevărate e inima lui neobișnuit de mare și bună.

O călătorie spre centrul Pământului / Jules Verne ; trad. din engl. : Irina Chirica . – Chișinău : Arc, 2018 . – 168 p. : il.

Curiozitate, curaj și un pic de imprudență: acestea sunt caracteristicile unui explorator!

După descoperirea unui manuscris vechi cu rune, un savant, Otto Lidenbrock, profesor de mineralogie, Axel, nepotul său şi ghidul lor pornesc în cea mai stranie călătorie a vieţii lor, folosind pentru asta un vulcan islandez. Ținta călătoriei fantastice este centrul Pământului. Numeroasele aventuri pe care le au cei trei eroi în lumea miraculoasă şi nebănuită din adâncuri, primejdiile şi întâmplările neobişnuite prin care aceştia trec fac deliciul cărţii, care, ca toate romanele lui Jules Verne, se citeşte pe nerăsuflate. Romanul constituie un amestec abil de fapte ştiinţifice, extrapolări şi aventuri. Introducerea romanului reflectă preocuparea pentru o ştiinţă tânără, criptologia, pentru ca în naraţiune să fie chemate, ulterior, două ştiinţe în plină ascensiune, paleontologia şi geologia.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s