Cheianu, Constantin. Hotel California / Constantin Cheianu. – Chișinău: Ed. Cartier, 2021. – 128 p.
„Merișor parcă ar fi un extraterestru care învață comportamentul ciudat al oamenilor, consemnându-l cu scrupulozitate într-un jurnal de expediție. Hipersensibil, el își trăiește starea de grație răpit de liniștea serii, atunci când se poate interioriza și lăsa în voia contemplației. Mirarea perpetuă a personajului narator este interesantă în sine, pentru că este „pură”, nedeliberată… (…)
Stuporile succesive ale eroului dau un puternic fond de autenticitate povestirii. De fapt, capacitatea de a se mira, de a nu ceda comodității convențiilor sociale, care transformă prea curând stratul fertil al percepției copilului într-un teren bătătorit de reguli prestabilite, îl însingurează pe protagonist în mijlocul colegilor săi, conferă felului său de a fi datele unei filozofii in nuce. (…)
Ultima mirare a protagonistului este legată de moarte, de care Merișor se apropie firesc, ca de un prag după care nu mai urmează nimic. Moartea e un fel de ecuație cu rezultatul știut dinainte. Senzația sfârșitului transpare în rânduri tulburătoare, ca atunci când realizezi că tot ce-ai învățat la școală nu-ți mai este de nici un folos…” Vitalie Ciobanu
Partole, Claudia. Fraierul / Claudia Partole. – Chișinău: Ed. Lumina, 2021. – 199 p.
Deseori mă gândesc că, până acum, trăiesc pe contul Copilăriei, Adolescenței. De fapt, răspund mesajelor primite de la ele. Și mă simt obligată să le plătesc tribut prin cărțile pe care le scriu. Dar o fac nu din simplă datorie, ci din mare drag și dor… Cartea „Fraierul” o consacru Adolescenței!
Totodată îi mulțumesc unui tânăr – Dragoș Eșanu din satul Bujor (Hâncești), pentru provocare. Mi-a zis la o întâlnire: „Cartea „Rebela” e pentru fete, dar și băieții au frământările lor…” E foarte important ca cineva să-ți dea un imbold, să te inspire! Claudia Partole
Romanciuc, Vasile. Toate întâmplările se prefac în cuvinte / Vasile Romanciuc. – Chișinău: Ed. Cartier, 2021. – 136 p.
„Cartea este o minune – / Ca-n preasfânta rugăciune,/ Ea, din mic, te face mare/ Și, din slab, te face tare,/ Ești bolnav – te-nnzdrăvenește,/ Ești sărac – te-mbogățește…”