Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Mărțișorul – sărbătoarea primăverii

Mărțișor – sărbătoarea tradițională a sosirii primăverii în Moldova și România. Se sărbătorește această zi în Bulgaria și Macedonia de nord, care se numește Baba Marta.  Rădăcinile sărbătorii mărțișorului datează  cu mult înaintea creștinismului, pe timpurile Imperului Roman când Anul Nou, de pe vremea strămoșilor noștri daci înainte de romanizarea ținuturilor noastre strămoșești se sărbătorea pe 1 martie, luna zeului Marte care era nu numai zeul războiului, dar și cel al agricultorului ce acționa la renașterea naturii. Această dublă culoare e reflectată în Mărțișor, unde culorile alb și roșu se subînțeleg ca simbolurile păcii și războiului. Săpăturile arheologice în România dovedesc, că amuletele, asemănătoare cu mărțișoarele de azi au existat încă cu 8 000 de ani în urmă. Pe atunci se făceau din pietricele mici, vopsite, în roșu și culoare albă, se purta la gât. Prima dată a fost menționat mărțișorul de Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian a scris că în Moldova și Bucovina mărțișorul era confecționat sub formă de monedă de aur și argint prinsă cu ață albă – roșie răsucite, ce-l purtau la gât. Fetele purtau 12 zile la gât. Ulterior și-l prindeau, împleteau în păr până la sosirea cocostârcilor sau înflorirea primilor copaci și se spunea, că aduce fericire și noroc. Atunci ața alb-roșie se lega în copac, dar de monede procurau caș, se credea, că prin achiziția cașului,fetele puteau avea fața frumoasă și albă pentru tot restul anului.

Mărțișoarele se poartă pe haină toată luna, dar pe 31 martie se scoate și se agață în copac. Se spune că datorită acesteia oamenii erau însoțiți de succese pe parcursul anului întreg. Agățând mărțișorul în copac ei se gândeau la o dorință, și ea se împlinește. La sate vezi mulți copaci cu mărțișoare. În Moldova pe 1 martie în fiecare an se începe festivalul muzical ,,Mărțișor”. Prima dată a avut loc festivalul în anul 1967.

În câteva raioane din România mărțișoarele nu se poartă toată luna, doar primele două săptămâni se consideră că aduce sănătate și bunăstare. În satele din Transilvania – mărțișorul se leagă de ușă,ferestre, coarnele animalelor domestice, așa se spune ,că alungă duhurile rele și dau forțe puternice. În județul Bihor este o credință , că trebuie să se spele cu apă de ploaie , strânsă pe 1 martie, ca să fii mai frumoasă și sănătoasă. În Banat, fetele strâng apa sau zăpada de pe frunzele de căpșune și se spală, ca să fie iubite. În Dobrogea mărțișorul se poartă până la sosirea cocostârcilor, iar apoi este aruncat în cer ca fericirea să fie mare și înaripată. În zilele noastre, mărțișorul se oferă de către bărbați femeilor, ca un simbol al venirii primăverii, ce le aduce noroc și fericire .

Tradiția mărțișorului este de origine daco-tracică și este păstrată de-a lungul anilor ca o sărbătoare care anunță venirea primăverii. Despre această sărbătoare și oferirea mărțișoarelor la începutul lui martie există mai multe mituri. Un mit despre apariția mărțișorului este cel al voinicul care a eliberat Soarele. Se spune că Soarele s-a transformat într-o fată frumoasă și a coborât pe pământ, însă a fost răpit de un zeu și închis în palatul acestuia iar când soarele preschimbat în fată a fost închis, păsările s-au oprit din cântat, iar lumea a devenit tristă. Un tânăr a observat schimbările cauzate de dispariția Soarelui, așa că a plecat în căutarea fetei. După un an de căutări, a descoperit palatul zmeului și l-a invitat pe acesta la luptă. Voinicul a învins zmeul, iar Soarele s-a putut întoarce pentru a lumina pământul. Însă tânărul nu a  supraviețuit după o luptă cu zmeul, iar sângele acestuia s-a scurs pe zăpadă. De aceea, lumea sărbătorește memoria acestui tânăr cu ajutorul panglicii de mărțișor în alb și roșu. Albul semnalizează ghioceii, iar culoarea roșie este corelată cu dragostea și curajul tânărului, care a salvat soarele. O altă poveste de venirea primăverii și semnificația mărțișorului este cea a Babei Dochia. În una din legendele Babei Dochia, apare un tânăr, care o salvează pe fata Babei și ulterior, o pedepsește pe Baba Dochia pentru lucrurile rele pe care le făcuse. Numele acestui tânăr era Mărțișor .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s