Biblioteca "Onisifor Ghibu", expoziţie de carte

Poezia obiceiurilor de iarnă

Să trăiți, să-nfloriți! Poezia obiceiurilor de iarnă florilegiu selectat de poetul și etnologul Iulian Filip. – Chișinău: Ed. Prut Internațional, 2011. – 224 p.

Omul din toate timpurile nu a evitat întrebările. Răspunsurile Antichității erau în mituri. Copilăria omenirii a fost mitologică. Din acele timpuri vechi e revărsarea de poezie în tot calendarul de peste an al omului pământean. Poezia mitologiei românești e mai deosebită la sfârșitul anului,cu precădere în cea mai lungă, cu cel mai mult întuneric, noapte (noaptea de ajunul Crăciunului), în ajunul Anului Nou (a Sfîntului Vasile) și în prima zi a noului an. Ce frumoasă  întâlnirea tinerilor cărturari – copii, elevi, studenți – cu mesajele timpurii, cu poezia demultă a înainte-mergătorilor! E un tezaur imens, chiar dacă timpurile au afectat o parte din frumusețile vorbitoare (întrebătoare?) în partea urmașilor. Iulian Filip

Romanciuc-Dutcovschi, Ludmila. Folclor din Moldova / Ludmila Romanciuc-Dutcovschi. – Chișinău: Ed. ARC, 2012/ – 328 p.

Dacă e să te adîncești în istoricul fiecărui sat, zi de zi descoperi ceva nou. În   fiecare casă găsești ceva frumos, moștenit din străbuni. Anume această frumusețe trebuie scoasă la lumina zilei. Fiecare dintre noi e dator să-și aplece urechea la vorbele bătrînilor, să strîngă nestematele și să le transmită ca pe o relicvă sfîntă nepoților și strănepoților, ca aceștia să nu ne blesteme că i-am lăsat înstrăinați de neam. În virtutea obligațiilor de serviciu, dar mai mult din dorința proprie, timp de treisprezece ani am colindat satele și am cules folclor-zestrea strămoșilor mei, zestrea dată de Dumnezeul neamului meu. Bătrânii au transmis această comoară neprețuită, pe care o transmit copiilor, nepoților și strănepoților, ca să-și cunoască și ei rădăcinile din care au provenit. Ludmila Romanciuc-Dutcovschi

Băieșu, Nicolae. Folclorul copiilor / Nicolae Băieșu. – Chișinău: Ed.  Arc, 2015. – 164 p.

Cartea cuprinde cele mai frumoase și mai atractive creații din folclorul destinat copiilor: poezii populare, cântece de leagăn, colinde, urături, sorocove, formule pentru riturile practicate de copii (Lăzărelul, Caloianul, Paparuda ș.a.) poezii și cîntece despre animale, insecte, urmate de frământări de limbă, jocuri tradiționale (de-a balanca, de-a capra, de-a mijatca, de-a puia-gaia), dansuri (Alunelul, Jocul fetelor, iepurașul), diverse numărători. Adresat tuturor copiilor, volumul va trezi și interesul adulților. Citind celor mici din paginile acestei cărți, părinții și bunicii își vor aduce aminte cu nostalgie de frumoasele jocuri ale copilăriei.

Herțe, Iosif. Colinde  românești: Versuri / Iosif Herța. – București: Ed. Muzeul literaturii române, 2000. – 249p.

Prin bunăvoința și generozitatea Editurii Muzeului Literaturii Române cartea de față oferă cititorului versurile aparținătoare colindelor din volumul Romanian Carols (o tipologie muzicală a colindelor românești), de același autor, publicată de Editura fundției Culturale Române (București, 1999). Lucrarea se adresază în primul rând specialiștilor fără a exclude însă accesul cititorilor interesați de fenomenul folcloric, al celor dornici să se apropie mai mult de ființa reală a colindelor țărnești, înfățișate aici cu toată candoarea și farmecul lor frust, cu naivități uneori șocante dar și cu accente de admirabilă fantezie creatoare ivite în procesul versificării și al adaptării limbii la nevoile expresiei muzicale, ele fiind redate așa cum apar în documentul de arhivă (aparținînd institutelor de folclor din București și Cluj) respectând muzicalitatea graiului local. Cititorului răbdător i se dezvăluie astfel, imagini pregnante ale unei  lumi (medievale) de mult apuse și totuși prezintă încă prin spiritul ei, cu întîmplări legendare, biblice și profane, închipuite naiv, cu expediții vînătorești simbolice, cu răpiri de mirese și pețitori de basm, cu animale fantastice și arbori miraculoși…

Bocșa, Ioan. Colinde Românești în două volume. V. 1 / Ioan Bocșa. – Cluj -Napoca: Media Musica, 2003 – 389 p.

În anul 1997, Fundația Culturală TERRARMONIA a câștigat o licitație, organizată de fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu proiectul „colindul în Transilvania, element esențial al identității poporului roman” obținând o co- finanțare din fonduri Phare. Obiectivul principal al acestui proiect s-a dorit a fi salvarea și conservarea colindei țărănești autentice, zona „colindată” cuprinzând axa principală Valea Mureșului Mijlociu. Au fost adunate – 1484 colide cu text și melodie, oferind astfel un foarte bogat material pentru cercetare specialiștilor, atât din domeniul muzical cât și literar. Au continuat acțiunea culegerii directă din teren. A fost elaborat un sistem de clasificare și ordonare a colindelor pe principii tipologice muzicale, perfecționarea sistemului de clasificare tematică a textelor literare. În teren au găsit colinda, comparând-o cu focul, în două ipostaze: în majoritatea localităților mocnea ca un jăratic sub un strat gros de cenușă și doar insistența și stimularea memoriei celor vârstnici au determinat aducerea ei „la suprafață, acest obicei ardea ca un foc trosnind” colinda fiind un gen viu, cu o incredibilă bogăție de producții.

Bocșa, Ioan. Colinde Românești în două volume. V. 2 / Ioan Bocșa. – Cluj-Napoca: Media Musica, 2003. – 662 p.

Cuprinde acest volum colinde de gazdă, profesionale, de june, de fată, de pețit, familiale, cosmogonice, mito-religioase, relgioase, apocrife, religioase, cărturărești, diverse…

Nedelcea, Tudor. Steaua sus răsare : Carte de colinde / Tudor Nedelcea. – Craiova, 1990. – 72 p.

…Nu e datorie românească mai vrednică de a fi îndeplinită și nu e osteneală mai de folos, decât ca să facem părtași pe cei mai tineri, pe cei ce vin după noi, de bunurile sufletești moștenite din vechime, să le predăm lor ca pe o zestre de mare preț. Iar zestre mai de preț nu e alta, ca averea de cuget și simțire închisă și păstrată cu sfântă grijă de-a lungul vremurilor, în adâncurile sufletului românesc și  creștinesc al moșilor și strămoșilor noștri…

G.  Breazul

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s