Cenaclu

Cenaclulul Literar Artistic „Ia’și scrie”

Ziua de 07 septembrie 2019 a fost o zi binecuvântată, cu mila Domnului asupra Oamenilor cu suflete senine din Chişinău şi Iaşi care s-au întâlnit în inima Basarabiei – biblioteca Onisifor Ghibu.

Toamna pare că a cotrobăit prin toate măruntaiele verii arzătoare scoțând la iveală o horbotă de culori demnă de penelul celui mai iscusit peisagist: Codrii Basarabiei își etalează verdele încă mustos prin care tulpinile golașe ale mestecenilor licăresc alb ca niște flăcări fantomatice alături de verdele-n maroniu al nucilor, de undele ruginite ale viilor sau de galbenul uscat al frunzelor de porumb zdrențuite.
Mașinile noastre aleargă pe șoseaua sinuoasă care urcă și coboară dealurile însorite ale Moldovei, spre Chișinău. – Ana Opran.

Oprim la Palatul Republicii din Chișinău și pătrundem în biblioteca „ Onisifor Ghibu” ca într-un sanctuar al cărții. Aflăm de la directorul acesteia, domnul Vitalie Răileanu, profesor doctor în filologie, poet și critic literar, că este una din cele mai mari biblioteci din Republica Moldova: 54.000 de titluri de carte românească.
În acest templu al cunoașterii, în sala mare cu mobilier din lemn frumos lucrat s-a desfășurat pe 7 septembrie 2019 sub egida Societății culturale Apollon-România, filiala Chișinău activitatea concertată a Clubului literar „Pană măiastră” din Chișinău și a Cenaclului literar-artistic IA’ ȘI SCRIE din Iași.
A fost un recital poetic și muzical care a estompat linia fragilă a graniței dintre cele două pământuri românești pentru că un alt fluviu, cel al sufletului oamenilor, a înghițit valurile mâloase ale Prutului dizolvându-le într-un imn închinat unirii întru spirit, cultură și limbă.
În rolul de amfitrioană, poeta Ana Onică a dirijat cu măiestrie acest dialog artistic secondată de d-na Ina Paladi și Petronela Alexa-Prisacaru . Poeți și scriitori prestigioși de pe ambele maluri ale Prutului și-au împletit glasul în realizarea acestei sărbători de suflet și gând românesc, prinsă pe peliculă de scriitoarea Nina Gonța și poetul Titi Nichita.
Finalul a aparținut președintelui Cenaclului literar artistic „Ia ‘și scrie”, poetul Constantin Anton care a acordat „Diploma de excelență pentru promovarea culturii neamului românesc” celor ce s-au remarcat în această activitate.

Sincere mulţumiri domnului Vitalie Răileanu – scriitor, istoric, critic literar şi directorul acestui templu al culturii, membrilor Cenaclului Literar – Artistic „Ia și scrie” – Iaşi, domnului Anton Constantin, dnei Lidia Lidia Gonta Grosu, poetă, critic literar, doamnei Raisa Sacultan Padurean , Tiraspol, dna Ana Popa şi minunaţilor elevi de la gimn.93, Hulboaca, dnei Tatiana Burdea, dnei Alexandra Onica şi doamnei Zina Izbaș – poetă, jurnalistă, minunatei domnişoare Mary Yram, domnul Mihail Vilcu etc. – Ana Onică.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s