Psihologia – este știința exactă a minții și comportamentului uman.
Logică – prin logică se înțelege folosirea rațiunii în realizarea anumitor activități: în mod predominant în filozofie, matematică și informatică.
Etică – este una din principalele ramuri ale filosofiei, ea se ocupă cu cercetarea problemelor de ordin moral, încercând să livreze răspunsuri la întrebări precum: ce este binele/răul? cum trebuie să ne comportăm?
- Goleman, Daniel. Însușiri modificate: știința și arta meditației / Daniel Goleman, Richard J. Davidson; trad. din engleză de M. Răileanu. – București: Ed. Curtea Veche, 2018. – 398 p.

Când funcționează și când nu funcționează meditația? Ajuta pe toată lumea? Sunt beneficiile sale diferite în funcție de exercițiile făcute? Aceste întrebări, dar și altele de același fel sunt cele care i-au determinat pe Daniel Goleman și Richard Davidson să scrie cartea de față.
Volumul prezintă călătoria spirituală și profesională a celor doi autori, precum și sfaturi practice atât pentru cei care vor să înceapă să mediteze, cât și pentru cei care au încercat deja câteva exerciții sau sunt deja experți.
- Salome, Jacques. Curajul de a fi tu însuți: arta de a comunica / Jacques Salome; trad.: de Elena Neculcea. – București: Ed. Curtea Veche, 2008. – 185 p.

Jacques Salome doreşte să transforme comunicarea într-o materie de sine stătătoare ce se predă în şcoli şi crede în respon-sabilizarea individului în vederea creării unor relaţii sănătoase, printr-o comunicare activă. Şi-a început cariera în domeniul relaţiilor interumane pornind de la cercetările şi lucrările ce aparţin curentului psihologic umanist, reprezentat
de Cari Rogers. La începuturile carierei sale, s-a folosit de psihanaliză, mergînd pe direcţia propusă de Milton Enckson, pentru care inconştientul este un rezervor de resurse, şi nu o componentă întunecată a psihicului.
- Deary, Vincent. Cum suntem: o psihologie a rutinei / Vincent Deary; trad.: Dana-Ligia Ilin. – București: Ed. Himantis, 2017. – 299 p.

La 40 de ani, psihoterapeutul Vincent Deary își părăsește locul de muncă din Londra, își vinde casa și se mută la Edinburgh pentru a scrie o carte despre… schimbare. Ținta sa nu este o lucrare de psihologie populară, despre cazurile clinice, ci o scriere autentică despre propria sa viață, despre familia sa, despre prietenii săi, un proiect ambițios de a aduce împreună, într-o viziune coerentă, teorii cunoscute referitoare la natura umană și la tehnologiile schimbării.
Pentru a vedea cum suntem, cum arată viața noastră normală, nu e nevoie să privim prea în profunzime. Căci lumea noastră este mică.
- Perel, Esther. Inteligența erotică: reconcilierea vieții erotice cu viața de familie / Esther Perel; trad. din engleză de Maria Loredana Dulcea. – București: Ed. Curtea Veche, 2018. – 300 p.

Problemele care pot apărea în cadrul vieții sexuale a unui cuplu sunt diverse, de la dispariția acesteia, în urma nașterii unui copil, până la rutină, plictiseală și infidelitate.
Autoarea, terapeut cu experiență în psihologia cuplurilor, ne atrage atenția că dragostea sigură și confortabilă poate intra în conflict cu pasiunea și că viața sexuală este mult mai complexă decât credem.
Inteligența erotică aspiră să vă angajeze într-o discuție sinceră, clară și provocătoare. Vă încurajează să fiți curioși, să spuneți ceea ce este de nerostit și să nu vă temeți să puneți sub semnul întrebării corectitudinea sexuală și afectivă.
- Piaget, Jean. Judecata morală la copil / Jean Piaget; trad. din fr. de Dan Răutu. – Ch.: Ed. Cartier, 2012. – 456 p.

Morala copilului ne ajută să înțelegem într-un sens pe acea a omului. De aceea, nimic nu este mai util pentru a forma oamenii decât să învățam a cunoaște legile acestei formări.
- Tracy, Brian. Kiss that frog!: 12 căi de-a transforma minusurile în plusuri în viața personală și la muncă / Brian Tracy; trad. de Alina Panaitov. – București: Ed. Curtea Veche, 2018. – 140 p.

În viața nu-i ca-n povești, spun mulți. Sau nu. Poți deveni, în realitate, și fără prea mult efort, nu doar eroul din poveste, ci și povestea în sine. În doisprezece pași simpli poți învăța să transformi în print orice broscoi care-ți apare zilnic în cale, dându-i un sărut fermecat. În acest fel, te asiguri că sistemul tău imunitar mintal va fi mereu sănătos. Accepți provocarea?
- Peale, Norman Vincent. Despre încredere: adevăruri biblice princare îți poți descoperi potențialul / Norman Vincent Peale; trad. din engleză de M. Veronica Șerbănescu. – București: Ed. Curtea Veche, 2018. – 156 p.

Încrederea este, conform lui Norman Vincent Peale, un corolar al credinței și un motor al acțiunii: este credința transpusă în fapte prin care îți clădești viitorul și personalitatea. Este antidotul pentru grijile, tristețea și neliniștile sufletești care ne copleșesc în anumite momente ale vieții. Îți dă speranță și energie să-ți împlinești visurile. Mesajul lui Peale este incredibil de simplu: dacă ai încredere, dacă vrei crede că poți, vei putea. Însa acest mesaj are ca fundament învățăturile Bibliei. Toate răspunsurile se găsesc în Cartea cărților. Încrederea este nu numai încredere în forțele proprii, ci și în acea forță sădită în om de catre divinitate.
- Yeung, Rob. Dezvoltarea inteligenței emoționale / Rob Yeung; trad. din lb. engleză de Eugen Damian. – București: Ed. Meteor Press, 2018. – 143 p.

Ca să te poți descurca în provocătoarea lume a a facerilor de astăzi, nu mai sunt suficiente istețimea și munca asiduă. Cei care reușesc posedă în general și o altă însușire, numită inteligența emoțională. Rob Yeung va dezvăluie cum vă puteți dezvolta inteligența emoțională și cum o puteți folosi pentru a avansa în carieră. Autorul vă încurajează să vă cunoașteți și să vă controlați emoțiile, să vă autodirecționați, să nu vă dați bătuți și să vă urmăriți întotdeauna țelul. Învățați cum să învingeți obstacolele și cum să obțineți succesul. Aveți nevoie de „inteligență interpersonală” pentru a-i influența și a-i convinge pe ceilalți, pentru a le înțelege motivațiile, pentru a beneficia de cele mai importante calități ale lor și pentru a ajunge la o înțelegere reciproc avantajoasă chiar și cu cei mai dificili colegi.
- Sternberg, Dr. Robert J. Love is a Story: tipologiile poveştilor romantice / Dr. Robert J. Sternberg. – București: Ed. Niculescu, 2018. – 295 p.

Ce ne atrage atât de mult la unii oameni şi ne determină să-i ţinem la distanţă pe alţii? Ce face ca unele relaţii să funcţioneze atât de bine, iar altele să fie atât de complicate? Dr. Robert J. Sternberg ne răspunde la aceste întrebări, într-o manieră originală, în LOVE IS A STORY, arătând că tipul de relaţie pe care o creăm depinde de povestea de dragoste pe care o purtăm în noi. Bazându-şi cercetarea ştiinţifică pe exemplele mai multor cupluri, Sternberg face o clasificare ce cuprinde 26 de tipuri de poveşti de dragoste, fiecare cu părţile ei bune şi rele.
- Branden, Nathaniel. Psihologia iubirii romantice: într-o epocă fără romantism / Nathaniel Branden. București: Ed. Niculescu, 2018. – 204 p.

Te-ai întrebat vreodată cum ia naştere iubirea romantică? Care sunt deosebirile dintre iubirea matură şi cea imatură? Ce rol joacă sexul în dragoste? Este exclusivitatea necesară? Şi, poate cea mai importantă întrebare, putem face ca dragostea să dureze?
Prima ediţie a acestei lucrări de referinţă a fost publicată în anul 1980 şi a înregistrat un adevărat succes, cartea explorând multele paliere – filosofic, istoric, sociologic şi chiar biologic – care se intersectează cu acest concept ce animă şi stă la însăşi baza umanităţii noastre.
- Canegie, Dale. Secretele succesului / Dale Carnegie; trad. din engleză de Marius Chitoșcă. – București: Ed. Curtea Veche, 2018. – 290 p.

Dar ce anume îşi doresc oamenii? Ei bine, de cele mai multe ori, e vorba despre o carieră ascendentă, prieteni de încredere, o familie iubitoare, un trai decent… şi altele asemenea. Desigur, motivele pentru care un om îşi doreşte ceva anume sunt complet personale, însă metodele prin care îşi poate atinge obiectivul sunt general valabile. Iar metodele din cartea de faţă au fost testate de peste 15 milioane de cititori de pe cinci continente, pe parcursul a trei sferturi de secol. Volumul de faţă a ajuns, cu timpul, să fie cea mai vândută carte motivaţională publicată vreodată.
- Havey, Allison. Sex, like-ri rețele sociale: comunicarea cu adolescenții în era digitală / Allison Havey; trad. de Eugen Gasnaș. – București: Ed. Niculescu, 2018. – 255 p.

Trecerea prin perioada adolescenţei este dificilă, nu doar pentru copilul care se dezvoltă şi devine tânărul adult, dar şi pentru părintele extenuat şi adesea confuz. Problemele cu care se confruntă adolescenţii, în contextul tehnologiei de astăzi, sunt mai uşor de înţeles după ce veţi citi această carte scrisă de Allison Havey şi Deana Puccio.