Un florilegiu dedicat femeii-floare
Florilegiul de față vine să ne reconfirme mai multe lucruri care s-au impus pe parcursul epocilor:
-Iubirea este și azi cea care mișcă sori și stele, așa cum a spus-o Dante;
-În afară de Beatrice, Laura, Veronica, au fost și sunt încă multe alte muze, care inspiră poeții, căci – așa cum a glăsuit Grigore Vieru – „Orice femeie e frumoasă”
„Prin vers, Femeie, te admir” de N. Bălțescu – este titlul antologiei de poezie lirică de dragoste, lansată în incinta Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, miercuri, pe data de 6 Martie 2019. Evenimentul sa manifestat în prezenţa celor a 15 poeţi, care au participat la completarea şi editarea volumului: M. Cimpoi, Gh. Baciu, N. Bălțescu, Gh. Bâlici, S. Botezatu, V. Cobzac, I. Diviza, I. Filip, V. Ignat, D.D. Maxim, T. Nagaceschi, M. Popa, V. Sărătilă, Șt. Sofronovici, Gh. Stratan.
Grupul de autori, adunați sub aceste coperte, nu prezintă texte și nicio dragoste „textualizată” în sens post-modern, ci se prezintă cu o trăire autentică la cotele cele mai înalte ale sensibilității. Ei admiră femeia atât pentru frumusețe și pentru darul divin de a fi izvorul vieții, cât și pentru calitățile ei deosebite de a fi implicată în toate treburile Cetății. Femeia e privită, astfel ca o făptură ce se află nu numai în preajma noastră și alături de noi, ci mereu în gândurile și sufletul nostru.
Cititorul va observa cu ușurință că autorii de aici nu s-au cantonat în registrul de forme formula retorică cunoscută, ci au recurs la modalități diferite de expresie: găsim la ei cântece, romanțe, scrisori, epigrame, instantanee lirice, dedicații, studii, eseuri…

„Această antologie este un elogiu femeii. Cuvântul femeie este sinonim cu toate cuvintele din DEX, de aceea se merită să te faci filolog, pentru a cunoaşte femeia în cât mai multe ipostaze posibile. Aceasta este dacă să ne referim la chipul femeii, la valoarea ei. Dacă vorbim despre carte, este mai valoroasă decât ne închipuim noi, cartea este soră cu eternitatea. Eu am adunat nişte flori, care cred că vor atrage atenţia, aceste poeme sunt temelia unui volum de autor”, a declarat Vlad Sărătilă.
