Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Nicolae Popa, în preajma celor 60 de ani

„Poezia lui Nicolae Popa este un salt, mereu repetat, din realitatea banală, comună a unor senzații, gânduri, exerciții scriptice sau a unor stări, situații, determinări și condiții de viață în tensiunea unor energii extensive, ale unor big banguri ale imaginației dezlănțuite, în care transpar, neașteptate, zguduitoare, perplexe, dramatice uneori, presentimente umane, spaime, pofte, dorințe, avânturi, aspirații, sensuri grave ale trecerii ori ale perenității”, afirmă Andrei Țurcanu.

Pe data de 13 februarie, 2019, în preajma celor 60 de ani a lui Nicolae Popa, a fost publicată prima sa antologie de poezie „O mie de ani cu fața la soare” la Editura Arc și se deschide cu o prefață de Eugen Lungu.
Printre invitaţii de onoare au fost: Arcadie Suceveanu – poet, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Vitalie Răileanu – critic, istoric literar, Irina Nechit – poetă, Eugen Lungu – critic și istoric literar, eseist și editor din R.M., Emilian Galaicu-Păun – poet, prozator, eseist, traducător și editor român din Basarabia, Teo Chiriac – poet, traducător , Liliana Armașu – poetă, Ana Chiriac-Ivașcu – jurnalist Radio Moldova, Ana Bantoș – critic și istoric literar din R.M., Vladimir Beșleagă – eseist, jurnalist, prozator, scriitor, traducător din R.M., Leo Bordeianu – poet, publicist, matematician și editor român., Eugenia Bulat – poetă, publicistă, pedagog, director fondator/director onorific al Revistei literare „Clipa”, Val Butnaru – analist politic, dramaturg, publicist și scriitor basarabean, fondatorul trustului media „Jurnal Trust Media” ș.a.

Nicolae Popa, s-a născut în satul Buda, raionul Călărași. A studiat la Școala poligrafică din Chișinău (promoția 1978), la Universitatea de Stat din Moldova, secția de jurnalism (1983) și la Institutul de Literatură din Moscova (1987-1989), iar în anul 2000 a obținut o bursă de la Fundația Soros-Moldova.
A debutat editorial în 1983, cu volumul de versuri Timpul probabil, iar în 1987 a publicat volumul Ghid pentru cometa Halley, ambele la Editura Literatura Artistică. În anul 1991 a publicat la Editura Hyperion romanul Cubul de zahăr (republicat în 2005 la Editura Cartier). În anul 2001 a publicat Păsări mergând pe jos. Povestiri de nepovestit, iar în 2003 volumul de versuri Careul cu raci. În anul 2008 a publicat romanul Avionul mirosea a pește la Editura Arc, pentru care a primit Premiul „V. Vasilache” la Salonul Internațional de Carte de la Chișinău (2008) pentru cea mai bună carte de proză și Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru Cea mai bună carte de proză a anului 2008.

A fost distins cu premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru volumul Lunaticul nopții scitice (Editura Cartier, 1996). A fost premiat de patru ori de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova cu premiul pentru cea mai bună carte (în anii 1996, 2001, 2003 și 2008).
A fost redactor la revista pentru tineret „Orizontul”, la revista „Literatura și arta” și la suplimentul literar al cotidianului „Sfatul Țării”.  A fost redactor șef la revista „Basarabia” din 1997, iar din 2004 la ziarul „Opinia”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s