Biblioteca "Onisifor Ghibu"

În Memoria Poetului Grigore Vieru „Strigat-am Către Tine…”

Pe 14 februarie, marele nostru poet Grigore Vieru, plecat dintre noi în ianuarie 2009 în urma unui tragic accident, ar fi împlinit 84 de ani.

Cu acest prilej, la Chişinău, dar şi în localităţile din ţară au fost organizate mai multe evenimente, unul dintre ele fiind organizat la Biblioteca „Onisifor Ghibu” în data de 9 februarie, 2019, a avut loc, Festivalul Republican de Creație Artistică „Floarea Omeniei”, dedicat Marelui Poet.

Evenimentul a fost coordonat şi organizat de Instituția noastră şi I.P. Centrul de Excelență în Energetică şi Electronică în persoana doamnei Aurelia Berdiev.
Concursul sa desfășurat pe secțiuni de creație: interpretare de cântec pe versurile poetului, creație proprie pe domeniile muzică, literatură și artă plastică. Primele două probe – interpretare de cântec și recital se fac în baza materialelor video transmise. Celelalte două probe –  ateliere de creație –  se desfășoară în ziua spectacolului de gală.

La final, comisiile specializate şi-au pronunțat deciziile de acordare a premiilor, diplomelor și medalii de ceramică cu logoul festivalului, executate de meșterul popular Vasile Goncear, celor mai reuşite lucrări, dar şi ale prestigiilor deosebitelor evaluări.
Compozitorul Marian Stârcea, președintele juriului la secțiunea muzică, a afirmat că la fiecare ediție descoperă ceva nou în muzică, pictură și literatură.
Iar președintele juriului la secțiunea creație literară proprie, doctorul abilitat în pedagogie, conferențiarul universitar Adrian Ghicov, a subliniat că a identificat și apreciat texte literare autentice, care anunță poeți originali în devenire.
Directorul Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu”, Vitalie Răileanu, într-un interviu pentru programul Mesager, Moldova 1, a menționat că: „Festivalul „Floarea Omeniei” este, de fapt, un examen deosebit pentru învățăceii noștri, cei care vin din întreaga Republică şi creează în fața poeziei lui Grigore Vieru, să ştiţi că vin şi îngenunchează cu respectul pe care îl au față Omul de Creaţie, față de Marea Operă literară viereană”.

În prezent, mai multe şcoli din R. Moldova, un bulevard din capitală şi o stradă la Iaşi, România, îi poartă numele.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s