Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Copiii Sunt Viitorul Țării

Pe datade 20 Noiembrie, în sala Nuciferă a Bibliotecii „Onisifor Ghibu” a avut loc un alt trening din cadrul proiectului Junior Debate, în urma căruia participanții au învățat despre teoria de bază a dezbaterilor academice și în același timpcopiii au discutat despre Ziua Internațională  a Drepturilor Copilului.
Interesul pentru drepturile copilului a apărut în a doua jumătate a secoluluial XIX-lea, când a luat naștere prima mișcare preocupată de aspecte referitoarela dezvoltarea copilului, care pleda pentru protecția copilului împotriva neglijării, exploatării și a violenței.

La data de 20 noiembrie 1989 a fostsemnată Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internațională a Drepturilor Copilului în întreaga lume.
Participanții au făcut cunoștință cu Drepturile Copilului, așa cum sunt ele anunțate în Convenție: Copilul are dreptul la stabilirea și păstrarea identității sale; copilulare dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu părinții, rudele, precum și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament; copilul are dreptulde a primi o educație care să îipermită dezvoltarea, în condiții nediscriminatorii, a aptitudinilorși personalității sale; dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept; dreptul la libertate de gândire, de conștiință și religie… etc.
Copiii au drepturi oriunde s-ar afla – acasă la părinții naturali, în familii substitutive, în instituții de îngrijire sau la scoală. Părinții și familiile, grupurile profesionale care lucrează cu copiii, dar și orice cetățean responsabil ar trebui să știe de existenta acestor drepturi. 
Polițiștii și judecătorii sunt cei careau sarcina să aplice legea, dar toată lumea (în special cine lucrează cucopiii) are obligația să raporteze cazuri de abuz sau neglijență îndreptate asupra copiilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s