,,Un aforism celebru te face să trăiești”
George Bacovia
În seara zilei de 16 octombrie 2018, în sala Nuciferă a Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu” a avut loc un important eveniment de suflet și anume – lansarea volumului de aforisme Duminica gândurilor de Nicolae Schițco.
Moderatorul evenimentului a fost Vitalie Răileanu, critic și istoric literar, directorul Bibliotecii ,,Onisifor Ghibu”.
La această serată au participat personalități precum ar fi: scriitorul Nicolae Dabija, tenorul Mihai Munteanu, Victoria Fonari, poetă și critic literar, academicianul Vasile Căpățână, președintele Cenaclului Ideal, Gutiera Prodan, pictoriță și producătoare TV, scriitorul Ioan Mânăscurtă, interpretul Saveli Cojocaru, Ion Cuzuioc, scriitor, publicist și medic, naistul Igor Podgoreanu, heraldistul Silviu Andrieș-Tabac, scriitorul Ionel Căpiță, Gheorghe Baciu, savant și medic, managerul muzical Ilie Văluță ş.a.
Volumul de aforisme Duminica gândurilor, este o carte de dimensiuni mici, ce poate fi purtată în buzunarul de la inimă. Este o colecție de maxime, de gânduri scrise în doar două rânduri. Este o carte valoroasă în care se poate regăsi orice cititor.
Mihai Munteanu a menționat că este o carte bine gândită şi caldă sufletului. În volumul lui Nicolae Schițco sunt atâtea aforisme că te pun să te gândești. Scriitorul întotdeauna vrea să facă ceva, fiind mereu în mișcare. Este o carte care trebuie citită și gândită. Fiecare aforism te pune să meditezi profund.
Sociologul și publicistul Nicolae Schițco a mărturisit, că maximele au fost scrise în diferite perioade ale vieții, astfel, această carte a fost scrisă în mai mulți ani, odată cu ,,experiența vieții aforismele s-au cizelat”. Nicolae Schițco îndemnă cititorii să răsfoiască volumul și să ia aminte la ce e scris în ea, fiind mai atenți la toate momentele care noi le considerăm nesemnificative.
Nicolae Schițco s-a născut pe 27 aprilie 1955 în satul Sofia, raionul Drochia. Este absolvent al Facultăţii de Biblioteconomie şi Bibliografie a Universităţii de Stat din Moldova, activează de mai mulţi ani în domeniul culturii. O perioadă de timp a fost director al Bibliotecii republicane ştiinţifico-medicale.
A fost consultant, apoi şef al Sectorului Heraldică şi Asistenţă Protocolară al Preşedinţiei RM. Nicolae Schiţco a introdus şi a promovat noi elemente în protocolul diplomatic şi de stat al RM. Este autorul proiectului Legii „Cu privire la distincţiile de stat”, s-a aflat printre cei care au creat Comisia Naţională de Heraldică de pe lângă Preşedinţia RM, elaborând majoritatea actelor normative în domeniu.
În prezent este directorul Fundației Draghiștea care a editat peste 40 de titluri de carte, inclusiv serialul enciclopedic „Localităţile Republicii Moldova” în 15 volume, ce reflectă în ordine alfabetică istoria şi dezvoltarea în timp a peste 1000 de oraşe, sate şi cătune din RM.