Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Cinghiz Aitmatov – Aniversarea a 90 de ani. (Forum Internațional 2018)

Cinghiz Aitmatov (în kîrgîză: Чынгыз Айтматов, rusă: Чингиз Торекулович Айтматов – Cinghiz Torekulovici Aitmatov) (n. 12 decembrie 1928, Șeker, RSSA Kirghiză, URSS – d. 10 iunie 2008, Nürnberg, Germania), a fost un scriitor kîrgîz, cel mai cunoscut al țării sale. A scris în limbile rusă și kîrgîză. 

     La data de 04 – 07 Octombrie 2018, Vitalie Răileanu a participat la Forum International ISSYK – KUL în Republica Kârgâzstan, orașul Bișkek. La nivel internațional, a fost sărbătorită aniversarea a 90 de ani a remarcabilului scriitor kirgizist Chingiz Aitmatov.
Chingiz Aitmatov (1928-2008) – un scriitor remarcabil, umanist, jurnalist, dramaturg și scenarist, om de stat și figură publică. Împingându-se în lucrările sale trecut, prezent și viitor, național și global, C. Aitmatov a extins marcant viziunea asupra lumii contemporanilor. Problemele generale ale omenirii, având o semnificație planetară, sunt revelate în lucrările sale pe baza unei culturi naționale distincte. Leitmotivul operei sale este ideea: distrugerea naturii duce în mod inevitabil la distrugerea tuturor oamenilor înșiși.
 La forum sau discuta despre:
1. Mediul și identitatea culturală: „Lumea ne-a schimbat, am schimbat lumea”
– „Dacă natura avea mentalitatea, cât de greu ar fi povara vinovăției să fie relația monstruoasă dintre flora sălbatică și degradarea morală a omului”.
(Romanul „Schele”, 1987)
– ”Lumea umană este interesantă pentru polifonie, diversitatea ei, limbi diferite, națiuni diferite. Lumea însăși este interesantă pentru versatilitatea ei. Standardizarea vieții umane înseamnă distrugerea omului ca persoană. Cu hegemonia unei culturi, armonia mondială nu va fi niciodată păstrată ”.
(Din interviul din 2006).
2. Valorile morale și umanismul: „Fiind un om de zi cu zi”
3. Globalizarea și securitatea: „Suntem cu toții în aceeași barcă”
Scopul Forumului a fost o căutare comună a răspunsurilor la provocările cheie ale secolului XXI în domeniul securității globale, ecologiei, demografiei, problemelor sociale și economice, păstrarea valorilor spirituale ale unui individ și ale societății prin regândirea, dezvoltarea și popularizarea ideilor lui Chingiz Aitmatov.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s