Biblioteca "Onisifor Ghibu", expoziţie virtuală

Bătălia Cărților 2018 – copii

Cărţile sunt mai mult decât cărţi, ele sunt viaţa, sufletul şi miezul timpurilor trecute, motivul pentru care oamenii au muncit şi au murit, esenţa şi chintesenţa vieţilor lor. (Amy Lowell)

Cuevas, Michelle. Confesiunile unui prieten imaginar / Michelle Cuevas. – București : Ed. Arthur, 2016. – 18 p.

999275

Confesiunile unui prieten imaginar este un roman despre puterea ascunsă a tuturor lucrurilor nevăzute fără de care viața ar fi mai puțin frumoasă.
Jacques Papier e convins că toată lumea îl urăște. La școală e ignorat de colegi și de profesori, iar acasă părinții uită să-i facă loc la masă. Ar vrea să spună lumii întregi cât de tare îl doare inima.
Ca să afle care sunt locul și rostul lui în lume, pornește într-o călătorie la capătul căreia înțelege cât de mare este puterea prieteniei și a imaginației. Pentru că oricine poate fi invizibil dacă nu e văzut cu adevărat de altcineva.

 

Birdsall, Jeanne. Familia Penderwick / Jeanne Birdsall. – București : Ed. RAO, 2012. – 283 p. 

567144

Faceți cunoștință cu fetele Penderwick, patru surori diferite, unite printr-o legătură specială. Mai întâi, practica și responsabila Rosalind, apoi, Skye cea încăpăținata și curajoasa, artistică și visătoarea Jane și mica și timida Batty, care nu pleacă nicăieri fără aripioarele ei de fluturaș. Când cele patru fete și tatăl lor grijuliu pleacă în vacanță de vară, vor avea o mare surpriză. În locul căsuței comode pe care o știau, se trezesc cazați pe frumosul domeniu Arundel. În curând, surorile vor fi ocupate să descopere magia verii la Arundel, cu grădinile sale luxuriante, podul plin de comori, iepurii îmblânziți și bucătăreasa care face cele mai bune turte dulci din Massachussetts. Dar cea mai frumoasă descoperire dintre toate este Jeffrey Tifton, fiul proprietarului de la Arundel, care se va dovedi în curând companionul perfect pentru aventurile lor. Doamna Tifton cea severa nu este la fel de mulțumită de familia Penderwick ca Jeffrey și le avertizează pe fete sa nu intre-n vreun bucluc. Ceea ce, desigur, vor face, nu-i așa? Un lucru e sigur, va fi o vară de neuitat pentru familia Penderwick.

Shafak, Elif. Fetița căreia nu-i plăcea numele său / Elif Shafak. – Iași : Ed. Polirom, 2016. – 149 p.

1073072

N-o cheamă nici Violeta, nici Lăcrămioara, nici Camelia. Cât e ea de inteligentă, de curajoasă și de plină de imaginație, se împiedică și se întristează mereu de un singur lucru: numele său, care nu-i place nici în ruptul capului. Părinții ei i-au dat un nume tare ciudat: Sakiz Sardunya, adică Mușcată Curgătoare, o floare care n-are altă treabă decât să atragă păsările colibri. Fetița nu are frați sau surori, iar prietenii ei cei mai buni sânt cărțile, singurele care nu râd de numele ăsta curios. Numai că nici ele, cărțile, nu-s prea fericite pe lume: printre atâtea jocuri video și desene animate de la televizor, copiii au uitat să mai asculte și să mai inventeze povești, așa că tărâmul lor fermecat e în primejdie.

Grabenstein, Chris. Insula doctorului Libris / Chris Grabenstein. – București : Ed. Corint Junior, 2015. – 286 p.

966120

Ce-ar fi dacă personajele tale preferate ar prinde viață? Billy își petrece vara într-o cabană care aparține misteriosului dr. Libris. De câte ori Billy deschide o carte din biblioteca doctorului, poate auzi zgomote venind de pe insula din mijlocul lacului învecinat. Zângănitul săbiilor. Șuieratul săgeților. Uneori, simte cum se cutremura pământul. E ca și cum ceea ce citește ar prinde viață…

Pflugfelder, „Science Bob”. Nick și Tesla în laboratorul de înaltă tensiune / „Science Bob”, Steve Hockensmith. – București : Ed. Nemira Publishing House, 2016. – 224 p.

nick-si-tesla-1_c1_1

Un roman cu electromagneți, alarme pentru hoți și alte dispozitive pe care le puteți construi și voi! Simpatici și inventivi, Nick și Tesla sunt doi frați gemeni de 11 ani, isteți foc și pricepuți nevoie mare la științe, electronică și intratul în bucluc. Când părinții lor pleacă în mod neașteptat într-o enigmatică misiune de serviciu, cei doi sunt trimiși să stea pe timpul verii cu unchiul lor Newt (pe numele complet Newton Galileo Holt), un savant genial. Și puțin trăsnit. Bine, puțin mai mult trăsnit.
Însă nu durează mult până când Nick și Tesla iși încep propria aventură misterioasă și se apucă să facă în laboratorul unchiului Newt tot felul de mașinării extravagante ca să iasă din încurcături, cum ar fi o pisică-robot, o alarmă pentru hoți sau un dispozitiv mobil de urmărire.

Moldovan, Alex. Olguța și un bunic de milioane / Alex Moldovan. – București : Ed. Arthur, 2017. – 280 p.

olguta-si-un-bunic-de-milioane-cover_big

Olguța e o puștoaică de doisprezece ani ca oricare alta. Bine, nu chiar ca oricare alta: e neîndemânatică, impertinentă, intra mereuîin bucluc, nu prea are prieteni, iar familia ei e atât de dezbinată, încât nu-și recunoaște mătușa când aceasta își face apariția la ușă.
Nu-i de mirare ca Olguței nu-i convine deloc când e nevoita să petreacă un weekend cu mătușa pe care de-abia a cunoscut-o. Ba mai mult, Constantin, bunicul ei, ține morțiș să o vadă. Și nu are de gând să accepte un refuz.

Porter, Eleanor H. Pollyanna / Eleanor H. Porter. – București : Ed. Sophia : Matafraze, 2015. – 286 p.

935037

Romanul Pollyanna, jocul bucuriei a avut parte de un succes enorm chiar de la prima sa publicare în America și se numără printre puținele cărți traduse în aproape toate limbile lumii care au fost iubite de cititorii de toate vârstele cu o pasiune ce i-a conferit eroinei principale statutul de simbol al bucuriei și al speranței. Întrupând în Pollyanna singura bucurie lăuntrică autentică, cea de sorginte biblica (Pollyanna a învățat secretul descoperirii acesteia de la tatăl ei, un misionar creștin sărac), ce e capabilă să cultive inocența umană, pregătind-o pentru veșnicie, autoarea ne oferă un exemplu minunat, necesar tuturor, pentru a redeveni acei copii cărora le e menită Împărăția cerurilor.

Marx Fitzgerald, Laura. Theodora Tenpenny și tabloul pierdut / Laura Marx Fitzgerald. – București : Ed. Booklet, 2016. – 239 p.

439406-0-240

Înainte să își dea ultima suflare, bunicul Jack îi încredințează Theodorei un secret: în atelierul său de pictură este ascunsa o comoară. Când varsă din greșeală dizolvant peste unul dintre tablouri, Theo crede că a și găsit-o. Dar misterul nu face decât să se adâncească.
Fiindcă sub primul strat de vopsea se ascunde ceea ce pare a fi o capodoperă renascentistă. Sa fie oare autentică? Și dacă da, atunci de ce se afla în atelierul bunicului Jack? Într-un periplu care o poartă de la bibliotecă la biserica și de la muzeu la căruciorul vânzătorului de nuci, Theodora va descoperi nu doar adevărul despre tablou, ci și ce înseamnă să ai prieteni de nădejde.

Oprescu , Adrian. Tomi: O poveste / Adrian Oprescu. – București : Ed. Humanitas, 2016. – 87 p.

tomi-1-produs_imagine

 Tomi – povestea prieteniei dintre un băiat și câinele său, o poveste pentru copii și pentru oamenii mari care n-au uitat să iubească, fie doar și un câine. Când intră in familia băiatului de zece ani, Tomi e un cățel cu labe groase și cu aspect de pui de lup. Apoi Tomi crește și devine un „lup“ în toata firea, inteligent foc și, culmea!, plin de umor. O prietenie cum nu s-a mai văzut ia naștere între cei doi. Băiețelul, care e stăpânul lui, află că alături de un câine viața poate deveni cea mai frumoasă poveste. Tomi îl însoțește în excursiile cu bicicleta, mănâncă nuci și struguri cot la cot cu stăpânul său, se scaldă cu el în iazuri, îl ajută să facă focul în luminișurile pădurii, îi ține de cald băiatului când noaptea îi prinde pe câmp și când rămân să se culce sub un șopron pe câte o grămadă de foi de porumb. O formidabilă complicitate îi unește pe băiat și pe câinele său. Ajuns adolescent, băiatul este într-o zi arestat și dus în lagărul de la Canal. Când se întoarce, află ca Tomi dispăruse la scurta vreme după arestarea lui. Plecase oare sa moară în vreunul din locurile îndrăgite ale vagabondajelor comune? Fusese omorât…?

Brown, Jennifer. Viața pe Marte / Jennifer Brown. – București : Ed. Nemira, 2016. – 279 p.

1060701

În vârsta de 12 ani, Arcturus Betelgeuse Chambers, zis Arty, face parte dintr-o familie pasionată de privitul în stele, iar dorința lui cea mai mare este de a găsi viață pe alte planete. Prima țintă a căutărilor sale este Marte, planeta cea mai apropiata de noi și, seară de seară, își îndreaptă telescopul înspre ea pentru a fi primul care descoperă marțienii. Însă totul amenință să se termine când părinții îl anunță că se vor muta în Las Vegas (orașul cel mai luminat de pe Pământ și, din cauza asta, cel în care noaptea abia dacă se văd stelele). Și, de parcă toate astea nu erau suficiente, trebuie sa stea la vecinul său înfricoșător (pe care-l bănuia că e, de fapt, un zombi) cât timp ei se duc să caute o casă nouă. Dar ceea ce părea a fi un coșmar se transformă în aventura vieții sale: vecinul nu doar că nu e zombi, dar e chiar Cash Maddox, un fost astronaut de la NASA, acum la pensie. Alături de Cash, Arty are ocazia să afle minunatele taine ale cosmosului, dar și să descopere că adevărata prietenie nu ține cont de vârstă. Un roman cu umor din plin și cu numeroase aventuri (extra)terestre, ideal pentru micii astronauți în devenire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s