Biblioteca "Onisifor Ghibu", expoziţie virtuală

Bătălia Cărților 2018 – adolescenți

Cărţile sunt purtători ai civilizaţiei. Fără cărţi, istoria este tăcută, literatura toantă, ştiinţa schiloadă, gândurile şi imaginaţia în repaos. (Barbara Tuchman)

Frankel , Lauren. Adevăr sau provocare / Lauren Frankel. – București : Ed. Trei, 2016. – 336 p.

adevar-sau-provocare_1_fullsize

Un debut remarcabil despre o fată aflată la vârsta critică a adolescenței și un părinte disperat să afle adevărul înainte de a fi prea târziu. Callie e acuzată că se comporta agresiv cu colegii ei, dar Rebecca știe că fata blândă pe care a crescut-o trebuie sa fie nevinovată.
După ce este absolvită de vină, Callie începe să primească amenințări de la cea care a acuzat-o și, pe măsura ce acestea devin tot mai grave, Rebecca se simte obligată să intervină. Decizia ei o face să-și amintească de prieteniile și trădările din propria-i adolescență, și de tragedia care a marcat-o. Acum însă Rebecca nu înțelege cu adevărat ce se întâmplă, iar Callie e în mare pericol. Această poveste zguduitoare despre intensitatea trăirilor adolescentine și despre identitatea complexă a unei fete ne dezvăluie cruzimea latentă în fiecare dintre noi și felul în care impulsurile cele mai întunecate ne pot înstrăina de noi înșine.

Keating, Lucy. Arta visării / Lucy Keating. – București : Trei, 2016. – 324 p.

arta-visarii_1_fullsize

Viața e un vis… Apoi te trezești. Eu l-am inventat pe Max. Cel puțin asta mi-am spus întotdeauna. Toți bărbații pe care i-am adorat încă din copilărie, combinați într-un singur tip perfect. Problema e că m-am înșelat. Pentru că în ușa clasei, uitându-se direct la mine, sta Max. Max al meu… Max cel din visele mele… Max al meu care nu exista în realitate. De când se știe, Alice îl visează pe Max, un băiat pe care nu l-a întâlnit niciodată. Împreună au călătorit prin toată lumea, au călărit pe elefanți roz, s-au bătut cu biscuiți în Muzeul Metropolitan de Artă și s-au îndrăgostit nebunește, iremediabil, unul de celalalt. Max e băiatul viselor ei (și doar al viselor ei) până dimineața în care îl descoperă stându-i alături la oră, cât se poate de viu. Dar el habar nu are cine e Alice. Când te îndrăgostești în vis, mai poate realitatea sa-ți fie de ajuns?

Levy, Marc. Ea & El / Marc Levy. – București : Ed. Trei, 2015. – 313 p.

ea-si-el_1_fullsize

S-au cunoscut prin intermediul unui site de întâlniri amoroase. Dar n-au devenit iubiți, ci prieteni.
Și așa vor să rămână.
Ea e actriță. El e scriitor.
Ea e Mia. El e Paul.
Ea e britanică. El e american.
Ea se ascunde în Montmartre. El locuiește în Marais.
Ea are mult succes. El nu prea.
De fapt, ea e faimoasă – deși el nu-și dă seama.
Ea se simte singură. Și el.

El e amuzant. Ea face gafă după gafă.
Ea nu trebuie să se îndrăgostească. Nici el.

Fombelle, Timothee de. Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle / Timothee de Fombelle. – București : Ed. Youngart, 2016. – 264 p.

fabuloasa-poveste-a-lui-joshua-perle_1_fullsize

Un fabulos roman de aventuri Prințul moștenitor al unui tărâm populat de zâne și duhuri ajunge să fie captiv în lumea noastră. O familie de evrei cofetari din Paris îl ia sub acoperișul ei pe tânărul apărut de nicăieri în timpul unei furtuni teribile. Joshua nu-și dorește decât să se întoarcă acasă pentru a fi împreună cu iubirea vieții sale, dar istoria zbuciumată a lumii în care a fost exilat are alte planuri pentru el. Când și când, diverse obiecte de pe tărâmul celălalt se strecoară cine știe cum până în realitatea aceasta, făcându-l pe Joshua să-i fie mai tare dor de casă. Îi va ajunge oare o viață întreagă să găsească drumul înapoi? Aceasta este adevărata și fabuloasa poveste a lui Joshua Perle.

Medina, Meg. Fata care a îmblânzit vântul / Meg Medina. – București : Ed. RAO, 2014. – 219 p.

fata-care-a-imblanzit-vantul_1_fullsize

Din momentul în care Sonia Ocampo sosi pe lume, vânătă și tremurând, speranțele, visele și temerile celorlalți au cântărit greu pe umerii săi. Dacă încrederea sa în sine ar fi atât de puternică precum credința lor în ea! Aceasta este o poveste despre schimbare în vremuri dificile. Este o poveste despre sacrificiu. Și, mai presus de toate, este despre lupta pentru un viitor mai bun – pentru dragoste.  Un roman pătrunzător din partea unei voci noi și puternice.

Green, Sally. Jumătatea rea / Sally Green. – București : Ed. Trei, 2014. – 385 p.

jumatatea-rea_1_fullsize

Jumătatea Rea, primul volum al unei trilogii, este un thriller supranatural, o poveste despre înstrăinare, despre voința de a supraviețui a unui băiat căruia nu i se da nici o șansă. În zilele noastre, in Anglia, vrăjitoarele trăiesc la un loc cu oamenii: Vrăjitorii albi, care sunt buni; Vrăjitorii negri, care sunt răi; și Nathan, în vârsta de șaisprezece ani, fiul unei Vrăjitoare albe și al celui mai temut Vrăjitor Negru.
Ținut captiv într-o cușcă, Nathan trebuie să scape înainte să împlinească șaptesprezece ani, când va primi trei daruri de la tatăl său și va deveni el însuși vrăjitor – iar daca va greși va muri. Încercarea lui Nathan de a-și găsi tatăl devine o luptă crâncenă pentru supraviețuire, cu provocări la tot pasul și în care binele și răul se dovedesc mult mai complicate decât și-ar fi imaginat.

Erskine, Kathryn. Pasăre cântătoare / Kathryn Erskine. – București : Ed. Youngart, 2017. – 200 p.

pasare-cantatoare_1_fullsize

Roman distins cu National Book Award for Young People’s Literature. Caitlin e o fetiță mai specială: suferă de sindromul Asperger. Lucrurile sunt albe sau negre, mâncarea nu trebuie să i se amestece pe farfurie, spune tot ce-i trece prin cap, desenele pe care le face (și la care e foarte talentată) nu pot fi în culori; altfel, totul devine confuz. Devon, fratele său mai mare, îi era cel mai bun ajutor când lumea ajungea să fie copleșitoare, dar acum a dispărut. Tatăl nu-i e de prea mare folos, pierderea lui Devon a lăsat un gol imens. Caitlin nu vrea decât ca lucrurile să fie exact ca-nainte. Știe că trebuie să ajungă la „împăcare“, dar nu înțelege ce înseamnă asta, în ciuda definițiilor din dicționarele pe care le consultă. În încercările ei de a obține împăcarea, Caitlin descoperă că lucrurile în viață nu sunt neapărat albe sau negre. 

Doerr, Anthony.Toată lumina pe care nu o putem vedea / Anthony Doerr. – București : Ed. Humanitas, 2016. – 459 p.

toata-lumina-pe-care-nu-o-putem-vedea_1_fullsize

Cu o structură labirintică pusă în pagină magistral, romanul multipremiatului scriitor american Anthony Doerr urmează viețile a două personaje, Marie-Laure – o tânără franțuzoaică lipsită de vedere – și Werner – un orfan de origine germană – , care ajung să se întâlnească în timp ce amândoi încearcă să depășească suferința fizică și psihică îndurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Marie-Laure se va refugia, dintr-un Paris devenit de nerecunoscut din pricina haosului care a cuprins întreaga Europa, în Saint-Malo, unde locuiește unchiul ei care suferă de agorafobie. Werner, orfan pasionat de tehnica, și în special de transmisiunile radio, va ajunge cu armata germană în Franța și, în cele din urmă, la Saint-Malo. Deși întâlnirea dintre cei doi nu va dura mai mult de o zi, ea va fi hotărâtoare pentru destinele personajelor, afectând inclusiv viețile generațiilor viitoare. Povestea lor e însă și a unui misterios diamant, în căutarea căruia se afla ofițerii germani și despre care se spune ca ii va oferi posesorului viața veșnică, dar niciodată fericire. Dincolo de farmecul rar al narațiunii, cititorul va regăsi un mesaj legat de importanța solidarității și a iubirii aproapelui.

Atkinson, Kate. Viață după viață / Kate Atkinson. – București : Ed. Art, 2017. – 585 p.

viata-dupa-viata_1_fullsize

Cu toții experimentam, în cele mai ciudate momente, acel sentiment pe care îl numim deja-vu. Pentru Ursula Todd, însă, deja-vu-urile sunt semne ale unei vieți trăite la nesfârșit. Cum ar fi dacă ai putea să-ți iei viața de la capăt, din nou și din nou? Cu adevărat remarcabilă este abilitatea scriitoarei de a evoca trecutul zbuciumat al Europei secolului XX, de a construi saga unei familii atașante și de a ne face sa reflectăm la cum istoriile mici, personale, intervin în cursul marii Istorii.

Levithan, David. Zi după zi / David Levithan. – București : Ed. Trei, 2014. – 315 p.

zi-dupa-zi_1_fullsize

Zi după zi un alt trup.
Zi după zi o altă viață.
Zi după zi îndrăgostit de aceeași fată. Un adolescent care-și spune, simplu, A, se trezește în fiecare dimineață într-un alt trup, trăind o altă viață. Niciodată nu e prevenit în legătură cu locul unde se va afla sau persoana în trupul căreia va fi. A ș-a împăcat cu situația lui și chiar și-a stabilit câteva reguli „de supraviețuire“: Niciodată sa nu se atașeze prea tare. Să evite să fie remarcat. Să nu se implice. Totul până într-o zi când se trezește în corpul lui Justin și o cunoaște pe iubita acestuia, Rhiannon. Regulile sale stricte nu se mai aplică. Pentru că, în sfârșit, a găsit pe cineva alături de care vrea sa rămână pentru totdeauna, zi după zi. O poveste fascinantă, ce lansează o provocare: putem iubi cu adevărat pe cineva menit sa ia alta înfățișare în fiecare zi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s