Eugen Cioclea (1948-2013), pe 4 august ar fi împlinit 70 de ani.
Vitalie Răileanu, director al Bibliotecii „Onisifor Ghibu”, critic literar ni-l readuce, într-o ediţie bibliografică, prin volumul antologic Ineditul Eugen Cioclea ( Ed. Junimea, Iași 2018).
Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și Biblioteca „Onisifor Ghibu”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, au organizat în data de 3 august la Casa Scriitorilor din Moldova evenimentul cu genericul: Sunt cel mai trist poet din Europa. Eugen Cioclea la 70 de ani, evoluând o expoziție fotodocumentară, un medalion literar și lansarea volumului Ineditul Eugen Cioclea.
Expoziţia de fotografii în care maestrul fotograf Nicolae Răileanu a surprins momente inedite cu Eugen Cioclea, cele câteva cărţi ale regretatului poet, noul volum, reconstituie
destinul unui condeier care s-a format în climatul dur al timpurilor urate (vorba poetului E. Cioclea).
Directorul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Vasile Malanețchi, a menționat că această expoziție este o încercare de reconstituire a unui destin.
Criticul literar Vitalie Răileanu a declarat că Ineditul Eugen Cioclea este un volum antologic, care cuprinde toate referințele despre Eugen Cioclea, dar și interviurile acordate de el, precum și o bibliografie completată de un catalog adnotat al volumelor semnate de regretatul poet.
Eugen Cioclea – eseist, poet, publicist și scriitor…
S-a născut la 4 august 1948 în satul Druța, Rășcani. A absolvit facultatea de Matematică a Universității „Mihail Lomonosov” din Moscova. A debutat ca poet în anii șaptezeci ai secolului XX.
Din 1992 Eugen Cioclea a activat ca redactor-șef la „Tineretul Moldovei”. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România.
A semnat volumele de versuri „Numitorul comun”, „Alte dimensiuni” şi „Daţi totul la o parte ca să văd”. Un volum postum „Antologic” a apărut la Editura „Cartier”. S-a stins din viaţă pe 8 octombrie, 2013.