Biblioteca "Onisifor Ghibu", training

Dezinformarea în societate

41720711680_45dd0dc0cc_zÎn seara zilei de 20 iulie, 2018, începând cu orele 17:00, la Biblioteca ,,Onisifor Ghibu a avut loc trainingul: ,,Dezinformarea politică” avândul ca invitat pe analistul politic Igor Boțan. Evenimentul a fost organizat de Genius Academy, organizație non-guvernamentală ce are ca misiune informarea tinerilor despre subiecte actuale din societate precum economia, politologia, justiția etc.

Analistul a vorbit în special despre DEZINFORMARE, depre POLITICĂ și despre fenomenul complex al Dezinfomării Politice. Genius Academy a organizat un dialog informațional dintre tinerii avizați de subiectul actualității politice din Republica Moldova.

Analistul politic Igor Boțan este expert în domeniul fenomenului politic și a alegerilor. Discuția cu tinerii a început cu câteva noțiuni de bază precum: idiot, politică, minciună, neadevăr, promagandă, dezinformare și adevăr.

Idiot – cel care nu se interesa de politică în Grecia Antică;

Minciună – pentru a ne justifica anumite acțiuni, care de cele mai multe ori ieșim dintr-o situație.

Propagandă – măsuri prin care se proavoacă anumite emoții referitor la un anumit eveniment sau persoană, cu impact (exemplu: melancolia față de URSS – mitul că conducerea lucrează pentru binele oamenilor, și URSS a fost cea mai dezvoltată țară din lume).

Despre dezinformare analistul s-a referit la cauzele dezinformării politice, procesul de dezinformare în societatea noastră, efectele dezinformării politice și gravitatea acestora.

Dezinformarea în opinia analistului este cea mai bună metodă distorsionarea a adevărului.

Iar adevărul după părerea participanților este o chestie relativă, după curentul postmodernist nu mai există adevăr, trebuie să fie relația subiect-obiect, adevărul estea realitatea obiectivă, prntru creștini adevărul este Iisus Hristos.

De fapt când vorbim despre adevăr putem spune că avem un: 1. Adevăr religios; 2. Adevăr postmodernist; 3. Adevăr filosofic și adevăr empiric. Imanuel Kant vorbește despre un adevăr rațional.

43529393181_c670bed49f_zÎn continuare analistul împreună cu participanții trainingului au analizat cele mai importante partide din țară și anume metodele de dezinformare a societății. Dintre aceastea este: Partidul Democrat și liderul acestora Vladimir Plahotniuc; PSRM, PAS, PPDA și Partidul Șor.

Despre Partidul Democrat cea mai răspândită propagandă este: ,,Nu ne judecați pe noi ce a fost între 2009-2016, vinovat de tot e Vlad Filat”, de parcă aceștia în această perioadă nu au fost la guvernare. Dezinformarea cea bună este pe calea mass-media de partid controlotă de afaceristul, politicianul, mediaholdingul și filantropul Vladimir Plahotniuc. Aceștia spun că odată cu venirea lui Pavel Filip la guvernare lucrurile s-au schimbat spre bine de exemplu: ,,Drumuri mai bune pentru Moldova”, ,,Casa 1,2,3”, ,,Arena Chișinău”, reformele administrației publice etc.

43529395091_2f2f144661_z

Evenimentul s-a sfârșit printr-o rundă de întrebări-răspunsuri, la care analistul Igor Boțan a răspuns cu cea mai mare plăcere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s