Biblioteca "Onisifor Ghibu", BM „B. P. Hasadeu”, lansare de carte

Lansarea volumului Homo Moldovanus Sovietic de Octavian Țîcu

În seara zilei de 5 iunie, 2018, începând cu orele 17:00, la biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc lansarea cărții Homo Moldovanus Sovietic, Teorii și practici de construcție identitară în R(A)SSM (1924-1989) a istoricului Octavian Țîcu. Printre invitații de onoare ai evenimentului s-au numărat: Şişcanu Ion, doctor habilitat, prof. univ.; Vitalie Răileanu, critic, istoric literar, Virgiliu Pâslariuc, istoric; Iurie Bârsă, directorul „Editura Arc”; Maria Pilchin, scriitoare, cercetătoare ştiinţifică; Mihai Ștefan Poiată, cineast, dramaturg, publicist, scenarist și scriitor român din RM.

„Se dedică bunicii mele Mărioara, datorită căreia nu am devenit Homo Moldovanus Sovietic” (Octavian Țîcu)

Octavian Țîcu (n. 21 august 1972, Costuleni, Ungheni) este un istoric, politician și fost boxer profesionist din Republica Moldova, Ministru al Tineretului și Sportului din Republicii Moldova între 26 februarie – 30 mai 2013, după ce l-a înlocuit pe Ion Cebanu (2011 – 2013). A fost înaintat în funcție de Partidul Liberal. Între 1995 și 2003 el a devenit de 7 ori campion național la box în Republica Moldova. Iar în 1996 a reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de vară din 1996, la categoria 57-60 kg.

Vă invităm să lecturați câteva fragmente:
Homo Moldovanus a fost conceput ideologic pe coridoarele Internaționalei Comuniste (Comintern) la 4 februarie 1924, iar nașterea sa oficială a fost anunțată la 12 octombrie 1924, când, printr-o decizie a Biroului Politic al Partidului Comunist din Ucraina, era creată RASSM în cadrul RSS Ucrainene. Între aceste date au existat acerbe dezbateri politice și ideologice în jurul identității acestei entități, între cei care au conceput-o și cei care au realizat-o în practică”.

„M-am născut Homo Moldovanus Sovietic. Adică, în anul 1972, când a apărut pe lume, la fel ca mulți dintre cei care citesc aceste rânduri, aveam scris „moldovean” atât în „adeverința” de naștere, cât și pe linia a cincea a pașaportului sovietic. Aparent nu este o problemă, pentru că și acum este scris la fel în certificatul de naștere, eliberat de autoritățile moldovenești după independență. Doar că „moldoveanul” de acum nu-i totuna cu Homo Moldovanus Sovietic de atunci”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s