Dirijorul, compozitorul, profesorul cu grad didactic superior, autorul de manuale Eugen Mamot s-a născut la 30 ianuarie 1941 în satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni. În anul 1968 a absolvit Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, clasa – dirijat coral, iar în anul 1984 cea dea doua facultate în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior – clasa de compoziție.
Joi, 17 Mai, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc Lansarea cărţii „Pe punte de cântec spre Unire” de Eugen Mamot. O carte despre traseul istoric al celebrului ansamblu de la Chişinău, ,,Lia Ciocârlia” – Opera numită „Pe punte de cântec spre Unire” este dedicată și Centenarului Unirii Basarabiei cu patria-mamă.
În anul curent, 2018, se împlinesc 45 de ani de la fondarea studioului muzical-coral „Lia-Ciocîrlia”. A fost fondat în anul 1973 la propunerea lui Eugen Mamot, autor de manuale, dirijor, compozitor, profesor cu grad didactic superior, de a reuni într-un studiou cei mai talentaţi copii ai capitalei. În timp ideea s-a dovedit a fi reţeta de succes a unuia dintre cele mai vestite grupuri corale din țară. Inițial, studioul a primit numele „Cutezătorii”. Un an mai târziu însă, în 1974, odată cu preluarea conducerii de către dirijorul Valentin Budilevschi, studioul își preschimbă numele în „Lia-Ciocîrlia”.
Eugen Mamot a reuşit să adune un şir de amintiri frumoase, iar astăzi se regăsesc toate în culegerea de articole ,,Pe punte de cântec spre Unire”.
La lansarea cărţii au fost prezenţi colegii de breaslă, prietenii dar şi discipolii maestrului.
Victor Nevoe îl cunoaşte pe compozitorul Eugen Mamot de jumătate de secol şi tot de atunci sunt prieteni.