Biblioteca "Onisifor Ghibu", Revistă bibliografică virtuală

George Coșbuc – 100 de ani de la stingerea din viață

George Coșbuc (1866–1918), unul dintre marii poeți români, a fost și traducător, critic literar și publicist, membru al Academiei Române din anul 1916. La trei ani după debutul din 1884 în paginile revistei „Tribuna”, Coșbuc se alătură colectivului redacțional al acestei reviste sibiene conduse de Ioan Slavici. Este perioada în care apare Nunta Zamfirei, poemul care l-a consacrat. Volumul Balade și idile a văzut lumina tiparului în 1893, urmat de Fire de tort (1896), Ziarul unui pierde-vara (1902) sau Cântece de vitejie (1904).

Revistă bibliografică virtuală

Coşbuc, George. Vestitorii primăverii / George Coşbuc. – București: Ed. Ion Creangă, 1977. – 78 p.

vestitorii-primaverii-george-23715Dintr-alte țări, de soare pline,
Pe unde-ați fost și voi străine,

Veniți, dragi păsări, înapoi –
Veniți cu bine!
De frunze și de cântec goi,
Plâng codrii cei lipsiți de voi.
În zarea cea de veci albastră
Nu v-a prins dragostea sihastră?
De ce-ați lăsat? Nu v-a fost dor
De țara voastră?
N-ați plâns văzând cum trece-n zbor
Spre miazănoapte nor de nor?

Coşbuc, George. Poezii / George Coşbuc. – Cluj – Napoca: Ed. Dacia, 1984. – 256 p.

poezii-george-cosbuc-217419

Nici timpul, nici îndoielile, nici uitarea, nici chiar reaua voință nu l-au scos pe George Coșbuc din cercul imensei popularități, cu care poetul se înconjurase , de altfel, din timpul vieții sale. Aproape imediat după apariția primului său volum (1893) George Coșbuc a devenit „clasic”, fiind alăturat lui Eminescu și depășind toate ambițiile nenorocosului Macedonski.

Coşbuc, George. Cântece de vitejie şi alte poezii / George Coşbuc. – Galaţi: Ed. Porto-Franco, 1991. – 146 p.cantece-de-vitejie_1_fullsize

În lucrarea dată sunt publicate toate cântecele marelui scriitor George Coşbuc ce au fost cântate şi la lupte, şi la ocazii de sărbătoare, şi la zilele mai speciale. Cartea conţine următoarele compartimente: „Balade şi idile”, „Fire de tort”, „Ziarul unui pierde-vară”, „Cântece de vitejie”, „Nepublicate în volume”.

Coşbuc, George. Povestea unei coroane de oțel / George Coşbuc. – București: Ed. „Grai și suflet – Cultura Națională”, 1992. – 197 p.

Povestea-unei-coroane-de-otel-George-Cosbuc-Editura-Grai-si-Suflet-1992

În memorabila ședință a Adunării Deputaților, din 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu avea să vestească țării și lumii întregi: „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare”. „Noi trebuie să dovedim că suntem o națiune vie, trebuie să dovedim că avem conștiința misiunii noastre, trebuie să dovedim că suntem în stare să facem și noi sacrificii pentru ca să păstrăm această țară și drepturile ei pentru copii noștri; și această misiune în momentele de față este încredințată fraților și fiilor noștri care mor la hotare.”

Coşbuc, George. Antologie Sanscrită / George Coşbuc. – București: Ed. Coresi, 1993. – 79 p.

81bfca8a_12SyJsO21OTI_10001

Literatura sanscrită numim literatura poporului indic, care trăia pe la 2000-1500 înainte de Cristos pe platourile munților Himalaia, pe partea dinspre miazăzi. De pe acestea platouri poporul indic a emigrat spre sud și a cuprins ținutul râului Ganges.

Coşbuc, George. Războiul nostru pentru neatârnare / George Coşbuc. – Craiova: Ed. Scrisul Românesc , 1995. – 191 p.

636972974712502899073159-5478909-1000_1000_11

„Războiul nostru pentru neatârnare”  este o istorie populară a războiului de independenţă (1877-1878) pe care poetul  George Coşbuc a scris-o cu scopul de a întreţine curajul şi dragostea faţă de ţară în popor. Cartea a fost scrisă de poet pentru marea masă, pentru ţărănime, pentru cei care au purtat războiul şi pentru tânăra generaţie, pentru cei „care vor fi ca mâine oşteni ai ţării”, după cum spune chiar autorul ei.

Coşbuc, George. Cele mai frumoase pagini / George Coşbuc. – București: Ed. Coresi, 1999. – 170 p.

cele-mai-frumoase-pagini_1_fullsize
O selecție pentru elevi, volumul cuprinde cele mai frumoase și mai reprezentative texte literare ale operei marelui poet român. Esența poeziei poate fi descoperită, citită și recitită ori de câte ori fără să o poți lăsa din mână chiar și pentru o clipă. Povestea gâștelor, Iarna, Iarna pe uliță, Cântec, Concertul primăverii, Pomul Crăciunului, Scumpa Țară Românească, Vestitorii primăverii, La oglinda, Mama, Pe lângă boi, Vara, Doina, Moartea lui Fulger și Nunta Zamfirei fac ca această carte să își găsească locul de cinste în preferințele oricăruia dintre noi….

Coşbuc, George. Poezii (tabel cronologic, referințe critice) / George Coşbuc. – București: Ed. 100=1 Gramar, 2000. – 252 p.

george-cosbuc-poezii-1001-gramar-2000-a-1018340-120x182
Noapte de vară
Zările, de farmec pline
Strălucesc în luminiș;
Zboară mierlele-n tufiș
Și din codri noaptea vine
Pe furiș.

Coşbuc, George. Balade şi idile / George Coşbuc. – Chişinău: Ed. Prut Internaţional, 2003. – 183 p.

938589

Este o lucrare ce conţine o serie de poezii despre natură, neam, dor de casă, luptă şi vitejie. Cântece sale la fel ca şi poeziile sunt nişte adevărate trăiri sufleteşti ce l-au marcat pe poet.
A apărut în sfârșit (…) și un copac și e așa de mândru și așa de puternic, ca mii și mii de recolte de buruieni se vor perinda și el va sta tot mereu în picioare, tot mai sănătos și mai trainic, înfruntând gustul actual și vremea cu schimbările ei capricioase și făcând din ce în ce mai mult fala limbii noastre românești – un volum de Balade și idile de George Coșbuc.” – I.L. Caragiale

Coșbuc, George. Fire de tort / George Coșbuc. – București: Ed. Corint Educațional, 2014. – 95 p.

349443

 

Nu-ți plac ochii verzi? Ei, iaca!

Uite-ai mei! Nu te uita

Prea cu dor, ca pot să-ți placă!

O, sunt tineri zeci și sute

Cari ar vrea să mi-i sărute,

                        Și eu ba!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s