La data de 26 aprilie curent, în Biblioteca ,,Onisifor Ghibu” am avut onoarea de a-l avea în ospeţie pe regizorul şi cineastul Gheorghe Ciubuc. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culurală IDEAL, care a glorificat omagiatul printr-o seară de creaţie. Cenaclul a fost cuprins de un dialog frumos, dinamic şi degajat. La eveniment au participat oameni de creaţie, artişti plastici, cineaşti care au venit cu frumoase cuvinte de felicitare către maestrul Gheorghe Ciubuc.
Moderatorul serii a fost: acad. Vasile Căpăţână, asistat de maestrul Ilie Văluţă, compozitor şi interpret muzical. Cu un cuvânt de felicitare au venit: Nicu Scorpan, maestru în artă; Mihai Poiată cineast, dramaturg, publicist, scenarist, scriitor, membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, profesor universitar, Valeriu Jereghi regizor de film și scenarist, actual Director al Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Ion Sfeclă pictor şi artist plastic din Republica Moldova etc.
Născut într-o familie de intelectuali în satul Teleşeu, din raionul Orhei, după absolvirea şcolii Gheorghe Ciubuc este admis la Facultatea Arte Dramatice a Institului de Artă ,,Gavriil Musicescu” din Chişinău. Urmează serviciul militar, apoi o perioadă este angajat în calitate de regizor al Tetrului Contemporanul unde montează mai multe spectacole cu artişti profesioneşti, completând piesele lui Vampilov, Diuremar şi autori naţionali. Este un regizor care manifestă atitudine faţă de evenimentele politice şi culturale din spaţiul basarabean şi de fiecare dată, atunci când simte necesitatea de a spune ceva, încearcă să realizeze acele materiale care ar putea servi drept proiecţie a unui film.
Dumnealui are în palmares câteva documentare importante pentru societatea noastră ,el se apropie cu încetul de cetăţenii acestei ţări pentru a afla un adevăr. Şi unul dintre acestea a fost prezentat în această seară minunată şi anume prin pelicula „Ionică şi Dacia lui”, care a fost lansată în lumea cinematografică în anul 2012.
În sărăcia de azi, Gheorghe Ciubuc – care, de fapt, luptă şi el pentru existenţa -, şi-a convins prietenii (actori, cameramani, paraşutişti), să coboare la vatra Butucenilor. L-a frapat soarta unui copil de ţărani şi a vrut să facă un film, ca s-o cunoaştem şi noi.
În film sunt două personaje principale – Ionică, cel care confecţiona sculpturi „Drumul – Clopotniţa – Crucea”, iar al doilea erou al filmului – cu factură de sihastru, care poartă o barbă naturală impunătoare, – este idolul Uniunii Artiştilor Plastici – Ion Sfeclă. Acest personaj tipic s-a contopit perfect cu stâncile fisurate şi parfumate de tăria soarelui butuceniesc. Întreg alaiul şi pitoscul filmului sunt scanate de acest personaj argintat de anii creativi.
Gheorghe Ciubuc afirmă: ,,Poezia pentru mine e ca un zbor, e un cântec, poezia e o durere, e frământare, am impresia că poezia trebuie scrisă atunci când pur şi simplu nu poţi să scrii de acolo porneşte dragostea ta izvor de mare iubire de o viaţă mocnind evapând pentru întâia oară ameţesc mă razim de sprâncenile virgine şi triste”.
Ilie Văluţă a interpretat două melodii: ,,Nistrule” şi ,,Eu vin din adâncuri” care a înbinat această manifestare culturală ce a avut loc la Biblioteca ,,Onisifor Ghibu”.