Biblioteca "Onisifor Ghibu"

„Cenușă rece” de Mihaela Perciun

          DSCN2825 Pe data de 25 aprilie, Biblioteca „Onisifor Ghibu” reprezentată de către directorul Vitalie Răileanu, împreună cu scriitoarea Mihaela Perciun au fost în vizită la liceenii Centrului de Excelență de Energie și Electronică, unde a avut loc un dialog dintre liceenii-cititori și autoarea romanului „Cenușă rece”, prezent la Programul Chișinăul citește 2018.
Mihaela Perciun, născută în raionul Rezina din Republica Moldova, absolvit a Facultatea de Biologie a Universității de Stat din Moldova în 1980. A activat în domeniul  pedagogic şi în cel  ştiinţific, a debutat cu proză scurtă în 2003 „O fabulă pentru rege” (debut premiat de Uniunea Scriitorilor din R.M.). A mai publicat câteva romane, dar şi piese de teatru.
DSCN2833 La 14 ani de la debut, „Cenuşă rece” intră pe piaţa editorială din Moldova.
Prezentat ca roman, „Cenuşă rece” întrunește trei proze: „Cenuşă rece”, „Degetele” şi „Străinii”, unite printr-un fir comun, care alcătuiesc  romanul.
Prima parte are ca subiect o înmormântare de la țară, cu toate datinile, cutumele și obiceiurile aferente. O adolescentă, a cărei mamă e plecată în Italia și al cărei tată e mort, trăiește doar cu bunica ei, care, la un moment dat, moare și ea. Sarcina îngropăciunii cade  pe umerii ei.

        DSCN2834 În cea de-a doua proză sau capitol, o regăsim pe Antonița în tinerețe. Antonița este o tânără doctoriță și de ea e îndrăgostit un bărbat, Tudor, cu multe legături politice dar pe care nu-l acceptă tatăl ei. Trebuie de spus că o parte din acțiune se petrece pe vremea comunismului basarabean.

      În cea de-a treia proză, care continuă acțiunea din prima. Episodul trei: întoarcerea mamei din Italia și partea cu adevărat tragică a volumului. Pe lângă drama copilului care crește aproape singur, fiindcă părinții au emigrat, descoperim și drama celui plecat.

Prin acest roman Mihaela Perciun reușește să se detașeze, să ia o anumită distanța față de ceea ce se întâmplă în peisajul actual al prozei basarabene, întorcându-se la subiect, la real, la un anumit fel de intrigă, într-o manieră parodică, ludică sau ironică.

Ana Bantoș

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s