Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Alexei Mateevici – unul dintre cei mai reprezentativi scriitori români născuţi în Basarabia (130 de la naştere)

„Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată
Un șirag de piatră rară
Pe moșie revărsată”.

Alexei Mateevici

Revistă bibliografică virtuală

  • Mateevici, Alexei. Scrieri / Alexei Mateevici. – Iași: Ed. Junimea, 1989. – 158 p.

IMG_20180322_094154

 

,,Alexei Mateevici s-a impus în literatura română print-o creație de excepție, poezia Limba noastră, versuri care, ani în șir s-au rostit și se mai rostesc încă pretutindeni, s-au cântat generații întregi în vremuri de generații întregi în vremuri de tristeți și bucurii. Este poezia care, umbrind aproape total celelalte creații ale poetului, a reușit să-l plaseze pe creatorul ei printre personalitățile cu legitime drepturi la nemurire”.

Ion Nuță

 

 

  • Mateevici, Alexei. Poezii = Carmina. / Alexei Mateevici. – Chișinău: Ed. Știința, 1996. – 79 p.

m3

 

„Creația poetului Alexei Mateevici, în majoritatea absolută, se sprijină pe folclor, pe tradițiile populare; cele mai multe dintre preocupările științifice și publicistice ale poetului au ca obiect de studiu și admirație tot creația orală, interpretată ca formă de existență și manifestare autentică a sufletului țăranului, în genere, dar și al aceluia de prin părțile Căușenilor, Căinarilor și Zaimului”.

Haralambie Corbu

 

 

  • Mateevici, Alexei. În zarea anilor: poezie, proză, publicistică. / Alexei Mateevici. – Chișinău: Ed. Litera, 1998. – 344 p.

MATEEV

 

 

„Talentat traducător, autor a zeci de articole și studii (de folcloristică, în primul rând), culegător de folclor, Alexei Mateevici s-a impus în literatura română prin poeziile sale originale mai ales prin acelea în care dragostea față de țară și de cei umiliți e preponderentă”.

Ion Nuță

 

  • Marin, Gheorghe. Misiuni și destine: proză documentară și fotografii. / Gheorghe Marin.  – Chișinău: Ed: Pontos, 2008. – 248 p. (Autorul imnului – p. 75-85)

01217-misiuni2bsi2bdestine

 

„E semnificativ faptul că această capodoperă a poetului, Imn al limbii noastre și Imn de Stat, în rezultatul unui complicat și tragic concurs de împrejurări, a devenit parcă pentru a consfinți măreția graiului nostru și a celui care a creat-o în acest compendiu al istoriei. Mai complicată s-a dovedit a fi chestiunea numirii adevărate a limbii noastre, care, din aceleași considerente ce dăinuie și azi prin cancelariile de stat, a evitat și Mateevici să-i spună numele corect și deplin”.

Gheorghe Marin

 

 

  • Mateevici, Alexei. Poezii.  / Alexei Mateevici. – Chișinău: Ed. ARC, 2010. – 44 p.

32-600x600

 

 

Operele selectate, reproduse după ediții-reper, sunt însoțite fie de glosare, fie de explicații la subsol ale cuvintelor mai puțin cunoscute. Evident, textele nu au fost adaptate, scrierele conținând toată frumusețea originalelor. Așa că, dincolo de utilitatea lor didactică, volumele pot fi citite cu folos de toți cei care prețuiesc valorile nepieritoare ale literaturii noastre clasice.

Colecția de cărți „Biblioteca elevului”

 

 

 

  • Mateevici, Alexei. Versuri.  / Alexei Mateevici. – Chișinău: Ed. Vicovia, 2013. – 219 p.

cb9a7b3c0d4682b33c175da27ed83075-7332141-700_700

 

 

,,Era un poet , Alexei Mateevici, cunoscut peste ani cu acest nume. Despre el, în timp s-a scris enorm. Doar Eminescu a mai avut șansa de a fi atât de pomenit în viață și în moarte. Acest lucru s-a întâmplat pentru că Mateevici a devenit pilonul viu, înfipt adânc în pământul depărtat gliei străbune. Mateevici e poetul Hristos al Basarabiei, chinuit, răstignit, îngropat, înviat și revenit pe pământul plin de buruieni, ca să sădească flori curate”.

Ion Nuță

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s