Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Lansarea programului ”Chișinăul citește” ediția a XV-a

DSCN214432Marți, 6 martie, 2018, în Sala Nuciferă, a Bibliotecii Onisifor Ghibu a avut loc lansarea Programului de lectură Chişinăul citeşte, ediţia a XV-a. În cadrul acestuia, pe parcursul anului, în toate filialele vor fi organizate întâlniri cu cititorii și autorii, seri de lectură și alte evenimente culturale. Cărţile au fost alese de membrii unui juriu şi diferă după conţinutul/cuprins şi vârsta cititorilor cărora se adresează.

La eveniment au fost prezenți: Gabriela Firea, Primarul General de București, Silvia Radu, Primar General Interimar al Municipiului Chișinău, dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, autorii cărților din edițiile anterioare ale Programului, critici literari, scriitori, editori şi bibliotecari.

Programul a fost inițiat în 2004, reușind să promoveze şi să încurajeze lectura ca mijloc de dezvoltare culturală şi creativă a chişinăuienilor, acesta orientează cititorul spre valorile literare şi artistice autohtone. Scopul fundamental al Programului este centrat pe constituirea unei comunităţi de cititori prin promovarea lucrărilor de înaltă ţinută artistică şi educarea gustului pentru lectură a chi­şi­năuienilor. Segmentele de vârstă participante sunt: adulţi, adolescenţi/preadolescenţi, copii.

De această dată, cititorilor le-au fost propuse romanele: „Cenușă rece”, autor Mihaela Perciun (pentru adulţi), „Universuri paralele” de Marcel Gherman (pentru adolescenţi) şi  „În ospeție la ursulețul Marmi”, autori Mircea Grecu şi Jana Grecu (pentru copii).

Mihaela Perciun este o autoare din Republica Moldova, care a publicat mai multe cărți până acum. Volumul propus pentru program poate fi citit ca o colecție de trei proze de dimensiuni mai lungi, sau ca un roman alcătuit din bucăți, fiindcă cele trei părți (capitole)  – „Cenuşă rece”, „Degetele” şi „Străinii” – au aceleași personaje și un fir epic comun.

DSCN2246Marcel Gherman este prozator, eseist, critic de film, muzician. Cartea Universuri paralele e alcătuită din câteva proze ce se înscriu în genurile science-fiction (științifico-fantastic) şi fantasy. Multivers (totalitatea spațiului, a timpului și a energiei… ) este o ficţiune care conţine toate genurile de proză.

Mircea Grecu psiholog, scriitor, activist civic, implicat în diverse proiecte sociale, orientate spre copiii de vârstă preșcolară și școlară mică. Cartea În ospeție la ursulețul Marmi include cinci povești terapeutice, care are scopul de a schimba un anumit comportament al copilului – prevenirea dependenţei de jocurile pe calculator, cultivarea simțului măsurii, prevenirea apariţiei sentimentului de frică, corectarea comportamentului agresiv. La apariția cărții a contribuit Jana Grecu, doctor, conferențiar universitar la UPS „Ion Creangă”, autor a mai multor cărți pentru copii.

DSCN2381În cadrul lansării programului, scriitorul Vladimir Beșleagă a menţionat că Mihaela Perciun propune cititorilor „o carte de mare forţă, cognitivă şi instructivă”,

În opinia prozatorului şi publicistului Vitalie Ciobanu, Marcel Gherman este un talent polivalent şi, deşi este pasionat de eseu, are o  disponibilitate egală pentru diverse genuri literare. Cu o opinie a sa a venit criticul literar DSCN2399

Maria Pilchin, a afirmând că  Mircea şi Jana Grecu vin cu o componentă psihodidactică – la finele fiecărei poveşti incluzând câte o probă de evaluare.

În cadrul aceleiaşi manifestări, a fost transmisă o deosebită donaţie alcătuită din 600 de volume din partea Bibliotecii Mitropolitane din Bucureşti. Acest gest cultural e o continuare a viabilității actului de colaborare dintre cele două primării cea de la Bucureşti şi cea de la Chişinău.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s