Biblioteca "Onisifor Ghibu"

168 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu

Eminescu ne-a dat ora exactă în limba română în secolul al 19-lea

ne-a fost carte de suflet în secolul 20, şi va fi

conştiinţa neamului nostru în secolul actual!

Octav Bibere

DSCN1644Astăzi, 15 ianuarie, se împlinesc 168 de ani de la naşterea marelui geniu al literaturii noastre – Mihai Eminescu. A fost un poet remarcabil, publicist, prozator, dramaturg, filosof, economist, polemist, erudit, întemeietorul literaturii româneşti, patriot neînfricat şi martir, considerat de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Cu acest prilej Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat o expoziţie dedicată marelui poet.

Geniul lui Eminescu reiese din mărețul testament lăsat de către dânsul pentru urmași: Schimbați opinia publică, dați-i o altă direcțiune, răscoliți geniul național – spiritul propriu al poporului – din adâncurile în care doarme, faceți o uriașă reacțiune morală, o revoluție de idei, în care idea românească să fie mai mare decât uman, genial frumos, în fine, fiți români și iar români.

De menționat faptul că atât în România, cât și în Republica Moldova la data de 15 ianuarie se sărbătorește ,,Ziua Culturii Naționale”. În România este sărbătorită din anul 2011 și respectiv în Republica Moldova din 2013. Această Zi are o semnificație simbolică pentru poporul nostru, pentru că e asociată cu naşterea lui Mihai Eminescu.

În Europa, fiecare ţară are o zi a culturii, care e legată de numele unor personalităţi marcante.

DSCN1651Ziua Culturii Naționale reprezintă  nu numai o zi în care celebrăm Luceafărul poeziei românești, dar și o zi de reflecție asupra culturii noastre, în genere, a esenței românismului din sufletul oricărui dintre noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s