Jurnalismul reprezintă activitatea de a strânge, a analiza, a verifica și a prezenta informații referitoare la evenimentele curente, incluzând tendințe, rezultate și persoane.
De la începuturile sale, până în momentul de față, jurnalismul a străbătut un drum spre inițiere, de la statutul de hobby sau pasiune evoluând până la ceea ce este în zilele noastre și anume, o ocupație dar care nu a ajuns tocmai să se poată numi categoric și o profesie dar care poate fi totuși un sector de afaceri.
Cursul este dedicat întroducerii studenţilor în jurnalism şi se axează pe dezvoltarea unor abilităţi logice, analitice şi de investigaţie necesare jurnaliştilor pentru informarea publicului şi reflectarea realităţilor din societate. Cursul este structurat pe şase teme care îi vor ajuta pe studenţi să înţeleagă mai bine funcţiile mass media într-o societate democratică, ce este şi de unde începe o ştire şi care sunt caracteristicile ei.
Totodată cursul conţine şi noţiuni despre metodele şi tehnicile de colectare a informaţiilor şi unghiul de abordare a subiectelor din mass media. Studenţii vor avea posibilitatea să discute despre obiectivitate, imparţialitate şi echidistanţă şi vor afla care sunt factorii care influenţează reflectarea subiectelor în mass media cu accentul pe publicaţiile online. Un rol aparte va fi oferit surselor şi tehnicilor de lucru cu acestea.