Un poet este modern, mai întâi de toate,
prin forţa limbajului, prin jocul lucid,
prin prospeţimea metaforei.
(Emisferele de Magdeburg)
Arcadie-Vasile Suceveanu s-a născut la data de 16 noiembrie 1952 în satul Suceveni, raionul Hliboca (Adâncata) din regiunea Cernăuți (astăzi în Ucraina), în familia lui Vasile și Catrina Sucevan. După studiile efectuate la Școala de 8 ani (1959-1969) și la Școala Medie din Carapciu pe Siret (1969), a urmat cursurile Facultății de Filologie, secția Limba și Literatura Română din cadrul Universității de Stat din Cernăuți (1969-1974).
După absolvirea facultății, a lucrat ca profesor de limba și literatura română în satul Horbova din raionul Herța (1974-1979) și apoi ca redactor și redactor-șef la Editura „Literatura artistică” din Chișinău (1979-1990), devenită ulterior Editura Hyperion. A fost ales apoi ca vicepreședinte executiv al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (din 1990); secretar și apoi președinte (din 2005) al Filialei Chișinău a Uniunii Scriitorilor din România.Din 2010, este președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
A debutat ca poet în anul 1968 cu versuri închinate mamei, în „Zorile Bucovinei”. În versurile sale se remarcă printr-un cadru vast al asociațiilor, prin dinamismul imaginilor. Prin scris se întoarce mereu cu gândul la Bucovina. Pe lângă volume de versuri, a mai publicat eseistică, cărți pentru copii și abecedare. Este foarte apreciat și pentru cărțile destinate copiilor: „ȘTIUca la școală”, „Dacă vrei să fii Columb”, „Poezii de seama voastră”, „Filmul copilăriei”, „Rața și Arhimede (când suntem) copii” ș.a.
De asemenea, a mai publicat cronici literare, eseuri și a tradus din poezia ucraineană și rusă. Selecții din versurile sale sunt incluse în antologii de poezii din România, Suedia, Ucraina, Rusia, Turcia, Macedonia, Franța, Belarus și Italia Biografie a lui Arcadie Suceveanu și câteva poezii ale sale
Arcadie Suceveanu este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru-fondator al PEN-Clubului din Moldova.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Arcadie_Suceveanu/
Expoziție virtuală
Suceveanu, Arcadie . Arhivele golgotei: Poezii / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Hyperion , 1990 . – 160 p.
„Eu sunt Toma necredinciosul și vreau să văd, să știu și să pipăi că poezia are o rană: fie de cui, fie de lance, fie o crestătură feroce de cuțit, fie de ghimpele dulce înveninat al trandafirului, fie de mireasma lui roșie și tirană. Nu-mi place poezia fără semne și identitate : în afară de numele poetului ea trebuie, s-ar cuveni să aibă fie o aluniță, fie o julitură proaspăt sângerândă la genunchiul dactilului. Îmi place poezia care cade, care taie, care zguduie fie și prin candoare, chiar și cea care irită. Nu-mi place cea care lunecă, care râmă, care se curbează pe greabănul sloganului, care stă „smirna” în fața lozincii.
…Prin acestea toate mi se pare că v-am mărturisit de ce-mi place poezia verticalului poet Arcadie Suceveanu.”
Eugen Lungu
Suceveanu, Arcadie . Secunda care sînt eu / Arcadie Suceveanu. – Chișinău : Ed. Uniunea scriitorilor , 1992 . – 32 p.
Arcadie Suceveanu scrie o poezie a densităților metaforice desfășurate, de multe ori, în parabole moderne filate ingenios din ancestrale înțelepciuni. Rafinamentul artistic, ca dovadă a unei culturi poetice de înaltă probă, plasează creația relativ tânărului autor în cel mai larg circuit literar românesc.
Leo Butnaru
Suceveanu, Arcadie . Eterna Danemarcă / Arcadie Suceveanu . – București : Ed. Eminescu , 1995 . – 254 p.
În constelația poeziei actuale, cărțile de versuri ale lui Arcadie Suceveanu denotă un poet modern frământat de probleme existențiale. El nu renunță la sublim, dar, în dorința de a scăpa de ispita naivității romantice, pornește, grav, la atac împotriva lor, echipat cu armele moderne ale grotescului. Jocul scriiturii sale rămâne însă deschis și altor paradigme. Iar nostalgia după pasul pe care urma cu un deceniu, în dragostea sa pentru poezia optzecistă, vine să se consume astăzi în surâsul ironic al unui hidalgo post-modern.
Suceveanu, Arcadie . Înfruntarea lui Heraclit : Poezii, Eseuri / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Litera , 1998 . – 319 p.
Modern în armură romantică, întreţinând în taină raporturi intime cu transcendenţa, dar şi bagatelizând-o ironic de ochii lumii, poezia lui Arcadie Suceveanu polemizează cu ingeniozitate tradiţionalistă, uneori abia perceptibil, alteori în modul cel mai franc…”
Ștefan Hostiuc
George Meniuc sau întoarcerea în Itaca [[Text]] : eseuri, memorii, corespondență, poezii inedite / Arcadie Suceveanu alcăt. ; Romanenco nicolae alcăt . – Chișinău : Ed. Hyperion , 1999 . – 160 p.
Suceveanu, Arcadie . Rața și Arhimede / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Prut Internațional , 2000 . – 31 p.
Acei care mai cred în poveşti şi poezii şi nu obosesc niciodată să fie copii au, acum, ocazia să citească una dintre cele mai frumoase cărţi – Raţa şi Arhimede. Versurile lui Arcadie Suceveanu sunt un fel de cheiţe pentru vise – cu ajutorul lor, cititorul descuie orice uşă fermecată, ajungând într-o lume cu frumuseţi de poveste: Filmul copilăriei, Arborele familiei, Culorile preferate, Anotimpurile ş.a. Iată, de exemplu, cum arată Cifrele minunate: „1 e un cârligel,/ Haideţi să-mpletim cu el./ Lebăda să n-o dezdoi,/ Că se strică cifra 2./ 3-ul, dacă-l mai apleci,/ Îl pui coarne la berbeci.”
Suceveanu, Arcadie . Cavalerul Înzadar / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Cartea Moldovei , 2001 . – 135 p.
Capabil să împărtăşească cititorilor în mod conştient sentimente pe care până atunci nu le cunoscuseră, poetul descoperă sau pune în vibraţie noi zone ale sensibilităţii. Exprimându-le, el dezvoltă şi îmbogăţeşte sufletul poporului care vorbeşte aceeaşi limbă.
Alexandru Husar
Suceveanu, Arcadie . Lumea din spatele oglinzii / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Știința , 2001 . – 23 p.
Arcadie Suceveanu îşi creează un sistem poetic personal printr-o artă combinatorie a „cuvintelor care îl cheamă”, operează cu mitene, personaje, simboluri arhetipale, dar inventează şi multe figuri imaginare, edifică un mit cu un protagonist în continuă criză de identitate care se mişcă în spaţii şi timpuri biblice, reale şi virtuale, actualizându-le. Profesionist de himere, poetul face portrete şi autoportrete cu palimpseste, cu o lume fictivă uneori comună, alteori bizară, având revelaţia că Apocalipsa trece prin oglindă. Suceveanu e un poet al rafinamentului lingvistic, un artist livresc.
Suceveanu, Arcadie . Cheițe pentru vise / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Prut Internațional , 2005 . – 250 p.
Mama Tata
Mamă bună și duioasă, Blând sau aspru, glasul său
Tu iești soarele din casă! E sfătos, ca de părinte.
De aceea, lângă tine, Când e-acasă tata, zău
Ni-i așa de cald și bine. Și păpușa-i mai cuminte…
Suceveanu, Arcadie . Emisferele de Magdeburg / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Prut Internațional , 2005 . – 319 p.
Arcadie Suceveanu a transportat în eseu „mașina apocaliptică” a metaforei. Specia e pentru el aceeași jubilație poetică, dar cu mișcarea pedestră a prozei, să-i spunem, albe. Ca maestru-portretist, el preferă sepia, culoare de epocă eterată și mincinoasă ca o romanță…
Eseistul știe să observe esențiale definitorii ale personajelor sale: omul se deschide prin operă, iar opera e o continuitate virtuală a omului. Arcadie Suceveanu nu-și scrie eseurile – el oficiază cu solemnitate sacerdotală.
Eugen Lungu
Suceveanu, Arcadie . La Zoo : 3-6 ani : versuri / Arcadie Suceveanu ; desene de Lilia Popa . – Chișinău : Prut Internațional, 2005 . – 8 p. il.
La menagerie
Iată-un leu! Iată-un leu!
L-aș chema în versul meu,
Însă, de fricoase ce-s,
Fug picioarele de vers!
Suceveanu, Arcadie . Garderoba mea : 3-6 ani : versuri / Arcadie Suceveanu ; desene de Stela Damaschin-Popa . – Chișinău : Prut Internațional, 2006 . – 8 p. il.
Când se îmbracă paltonul și de ce trebuie să-ți pui fularul, la ce folosește pijamaua? Copilului îi sunt prezentate în versuri diverse obiecte de vestimentație. Din cuprins: „Cizmele”, „Căciula”, „Rochia”, „Mănușile” etc.
Suceveanu, Arcadie . 101 Poeme / Arcadie Suceveanu . – București : Ed. Biodova, 2009 . – 103 p.
Autorul este, fără dubii, un poet bolnav de cultură şi, în consecinţă, navigator alături de Apollinaire în căutarea unor continente onirice.
Viorel Dinescu
Suceveanu, Arcadie . Cafeneaua nevermore / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Știința , 2011 . – 131 p.
Poezia lui Arcadie Suceveanu este greu de fixat într-o formulă definitorie absolută, deoarece scriitorul a încercat pe rând mai multe registre poetic – de la un lirism catifelat la un antilirism aproape dur. În felul acesta, poezia lui este una policromă, cu multiple deschideri spre paradigmele epocii.
Eugen Lungu
Suceveanu, Arcadie . Ființe, umbre, epifanii / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. ARC , 2011 . – 95 p.
„Dacă facem o contabilizare și clasificare a artelor poetice din volum, atunci poemul emblematic (și poate poezia de referință a cărții) este Mâna care scrie: «Vina va cădea pe mâna care scrie:/ cârtiță oarbă, câine negru al inimii,/ ea întotdeauna a împins cuvintele până la ultima lor consecință». Mâna poate fi periculoasă, părăsind spațiul hârtiei. Ea se metamorfozează, devenind instrument în sine precum trupul pentru actor, adunând și pierzând: «Zilnic, pe strada George Meniuc,/ prin dreptul Editurii Arc, pierde câte ceva,/ pierde lutul și mineralele/ trage din urma modelul, conceptul, întreaga/ istorie a literaturii universale…» În acord cu o idee a lui Borges pe marginea lui Don Quijote, Suceveanu poetizează spațiile profane pe care le locuiește, le atribuie dimensiunea sacralității“.
Mircea V. Ciobanu
Suceveanu, Arcadie . Profesionist al himerei / Arcadie Suceveanu . – Iași : Ed. Tipo Moldova , 2011 . – 365 p.
Arcadie Suceveanu este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din Basarabia. Este poet, eseist, traducător și autor de cărți pentru copii. Se descrie ca fiind orientat „spre deconstrucția ironică, experimentând inspirat în spirit postmodern”. Dincolo de toate, rămâne un reprezentant de seamă al optzecismului poetic basarabean.
Suceveanu, Arcadie . Greierul care s-cri-cri-e / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Prut Internațional , 2012 . – 31 p.
Poetul Arcadie Suceveanu și-a bucurat micii cititori cu o nouă carte inspirată din serile de mai şi din cântecul greierului, despre care spune că îi este cel mai bun prieten.
Suceveanu, Arcadie . Frumusețea subversivă / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Lumina , 2012 . – 184 p.
Cuvântul şi fraza lui Arcadie Suceveanu sunt “electrizate” poetic, ele incită şi vrăjesc imaginaţia copilului, de altfel şi a cititorului adult. Dincolo de prim-planul metaforei sale se află semnificaţia etică, finalitatea instructivă, ceea ce face să nu ne supere nota moralizatoare. Subiectele poeziilor sunt vii, umorul autorului e de o spontaneitate admirabilă, imaginile se dovedesc a fi proaspete…
Ion Ciocanu
Suceveanu, Arcadie . Vremea leului portocaliu / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Prut Internațional , 2012 . – 160 p.
Suceveanu, Arcadie . Ferestre stinse de îngeri / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Prut Internațional , 2014 . – 103 p.
Se știe că invocarea unor momente din viața personală a unui autor poate și să nu fie benefică poezia acestuia. Dar, ca și la Paul Celan, un alt cernăuțean aflat în căutarea meridianului ce unește toposul cu tropii, factorul autobiografic comportă aici o imensă încărcătură poetică. Or, nicăieri altundeva decât în propria viață nu poți fi mai apropiat de condiția umană. De aceea, de la un timp încoace, versul lui Arcadie Suceveanu e tot mai autobiografic și tot mai încărcat de întrebările fundamentale ale ființei, iar metafora sa, tot mai adaptată sensului metafizic al existenței.
Ștefan Hostiuc
Suceveanu, Arcadie . În cămașă de cireașă : poezii… / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Litera mică , 2014 . – 32 p.
Cartea cuprinde poeziile:
– Greierul care s-cri-cri-e; – Zimbrul de la hotare; – Casa bunicii; – Câtă vară e-ntr-o pară?; – O partidă de șah; – Arborele familiei; – țara; – O egretă poetă; – În ce se măsoară liniștea?; – În ce se măsoară curentul electric?; – știuca la școală; – Maestrul de pian; – Lordul Pi Ngu In; – Cifrele minunate; – Vocale-portocale; – În cămașă de cireașă; – Lupul din povești; – Ursul;- Leul; – Dropia din Drochia; – Iepurașul și imașul; – Colibri; – Două întâmplări ciudate cu cuvinte inversate; – Kinder cu surprize; – Cum i s-a dat șoarecelui nume; – Culorile preferate; -Turnul Eiffel cu urechi; – Dicționar delico-românesc; – Omida cu grad de fluture; – Portativul curcubeului; – Orașe de ciuperci; – școala vacanței; – A venit toamna; – Conflict de război; – Lumea ca o poveste; – Ananasul;- O corabie în deșert; – Despre numerele care pot fi pare și impare; – În așteptarea lui Moș Crăciun; – Povestea lui W.
Suceveanu, Arcadie . Ciupercuța – Balerină : Florilegiu de cântece pentru copii / Arcadie Suceveanu ; Ada Zaporojanu – Chișinău : Ed. Pontos , 2015 . – 27 p.
Ciupercuța – Balerină
În pădure, într-o căsuță,
La răscrucea de poteci,
Dă concert o ciupercuță
Sala-i plină de culbeci!
După ploaia cea cu soare
Ce-a trecut de-a curmeziș,
A zvâcnit pe scena mare
Balerina-n aluniș.
Se închină grațioasă
Și dansează încet-încet
Dansul Ghebelor albastre,
Ca la teatrul de balet.
Joacă lin, cu gesturi calme,
Cu pas moale, ca în vis,
Iar culbecii bat din palme
Și tot striga: Bravo! Bi-i-s!
Și o roagă, mâine seară
Să mai treacă pe la ei,
Că-o să-i facă scena-afară
Sub coroana unui tei.
Ciupercuța ce închină
Și răspunde trist de tot:
Mâine o sa fiu bătrână
Nu știu dacă o să pot
Suceveanu, Arcadie . Un secret pe cotcodacnet: Poezii / Arcadie Suceveanu ; desene de Olga Cazacu . – Chișinău : Ed. Prut Internațional , 2016 . – 31 p.
Un erou ieșit din ou
Vesel și gălbui, din ou -Te-ai născut și iești ca nou
A ieșit un mic erou Zice Cuțu, stând la soare,
Și se-ntreabă cu mirare: Însă nu pricep: cum oare
-M-am născut sau mi se pare Ai intrat acolo-n ou?
Suceveanu, Arcadie . Lumea ca o poveste / Arcadie Suceveanu . – Chișinău : Ed. Silvius Libris , s.n. – 63 p.
Cartea Lumea ca o poveste este o carte de poezii interesante și hazlii.
„Păstrez în garderoba mea o haină de preț – cămașa copilăriei. Atunci când o îmbrac, devin copilul de altădată – văr bun cu greierii, coleg de clasă cu cireșii, împăratul furnicilor…În acele clipe, mă apropii de coala albă de hârtie și scriu. Lumea mi se arată în culori frumoase, curată, fermecătoare. Ca o poveste …”
Arcadie Suceveanu
Deschide această carte. ”Cea mai frumoasă dintre lumi” te așteaptă.
Cuprins: Țara • Limba română • Familia • Casa bunicii • Primăvara • Despre numerele care • Vulpea gospodină • Barza • Cubul magic • Vara • Moș Ene • Toamna • Iarna • Decembrie • Anul Nou • Iarna lui Vasile Alecsandri • Lumea ca o poveste ș.a