Biblioteca "Onisifor Ghibu"

1, 2, 3, 5……9 – vom găsi o carte nouă! (acces liber la raft, clasificarea CZU, QR code) – Lecția nr. 4

Accesul liber la raft este: metoda modernă de dezvoltare a colecțiilor bibliotecii, care are drept scop înlăturarea barierelor din fața cititorilor, impuse de tehnica bibliotecară, asigurarea accesului utilizatorilor la rafturi pentru ași alege singuri cărțile ce-i interesează, în deplină libertate și lărgirea orizontului lor de interese și cunoștințe.

Trăind într-o societate dinamică trebuie să ne adaptăm rapid la situații noi și să asimilăm noi cunoștințe. Astfel, schimbările din sfera biblioteconomică, trecerea la noi tehnologii informaționale, impun modernizarea bibliotecii, implementarea formelor și metodelor noi de acces la informații. O schimbare importantă; pe care mizează bibliotecarii de azi, este organizarea servirii utilizatorilor în baza accesului liber la raft.

Clasificarea Zecimală Universală (CZU) este o schemă întrebuințată în biblioteci pentru clasificarea documentelor în funcție de subiectele pe care le tratează. Această schemă de clasificare împarte totalitatea cunoștințelor umane în zece clase, care se subîmpart la rândul lor în alte zece subdiviziuni.

  • Generalități. Biblioteconomie și Asistență informațională. Informatică. Cibernetică. Managementul infmaționalor
  • Filozofie. Psihologie
  • Religie. Teologie. Mitologie. Spiritualitate
  • Sociologie. Științe sociale. Politică. Afaceri interne. Economie. Drept. Statistică. Educație. Pedagogie
  • Vacantă (neutilizată)
  • Matematică. Științe ale Naturii. Astronomie. Biologie. Chimie. Ecologie. Fizică. Biotehnologie. Antropologie
  • Științe aplicate. Medicină. Tehnică. Comunicații. Inginerie. Tehnologie. Transporturi. Agricultură
  • 7Artă și cultură. Artă. Arte marțiale. Dans. Film. Muzică. Divertisment. Hobbyuri. Jocuri. Sport. Turism
  • Limbi și lingvistică. Limbi și literaturi străine. Filologie. Clasici. Poezie. Traductologie
  • 91 Geografie
  • 92 Diverse Biografii. Imagini
  • 93/99 Istorie și arhivistică. Arheologie. Istoria științei și tehnologiei. Muzeografie 

    Ce este un Cod QR ?
    Codl QR (cunoscut ca și Quick Response Code) este o matrice de coduri de bare, un cod bidimensional, creat și folosit pentru prima dată în industria auto. 

    Cum putem utiliza Codurile QR ?
    Utilizarea Codurilor QR se face liber, fără licență, acestea fiind clar definite și publicate ca standard ISO.
    Codul QR poate fi citit cu camera foto a telefonului mobil, utilizând un program denumit “cititor de coduri QR”.  Codul QR este fotografiat sau scanat cu camera telefonului tău iar softul interpretează (decodează) codul. După scanare utilizatorul poate recepționa/trimite un SMS, e-mail, poate vedea un text, adăuga automat un vCard in “Contacte” (agenda telefonului), fără a tasta toate informațiile apărute pe ecran, poate deschide un URL (adresa web), viziona un clip video (publicitar sau nu) poate recepționa un cupon de reducere pentru diverse produse-servicii.
    Se pare ca aproximativ un sfert din utilizatorii de internet folosesc pentru accesare și un dispozitiv mobil, telefon sau tableta.
    Codurile QR au arie largă de întrebuințare în aplicații pentru: urmărirea produselor comerciale, Marketingul produselor/fidelizară (cupoane de reducere, stocarea informațiilor despre companii: adresa, e-mail, telefon, cod poștal, adresa web, etc),  bilete de transport, transport produse, recreere, restaurante, imobiliare, cărți de vizită, publicitate (flyere, reclame, bannere, reviste/ziare, cărți), companiile de recrutare de forță de muncă/personal, stocarea informațiilor personale de către instituții guvernamentale, etc.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s