Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Cum diminuăm un conflict?

O societate fără conflicte ar fi o societate perfectă, utopică. Însă în viaţa cotidiană, conflictele sunt omniprezente, bineînţeles de magnitudini şi de tipuri diferite, unele dintre ele având şi rol reglator şi aducând beneficii părţilor implicate.

Această prezentare necesită JavaScript.

Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut deosebita plăcere să participe în parteneriat la activitatea organizată de LT „Traian” cu genericul: „Cum diminuăm un conflict?”. În viața zi de zi copii se confruntă cu diferite situații de conflict, deoarece sunt diferiți și modul de gândire este unic pentru fiecare. Elevii de mici trebuie instruiți să-și soluționeze de sine stătător conflictele apărute. Pentru a fi ajutați diriginta Clasei a IV a, Elvira Anton, a organizat o activitate unde elevii s-au confruntat cu diferite situații de conflict și au avut posibilitatea să perceapă cum să diminueze un conflict. La activitate au fost invitați părinți care și-au spus părerea cum rezolvă un conflict ei acasă. A mai ținut cuvântare despre conflict și psihologul școlii care le-a vorbit despre:

Ce presupune o situație de conflict?

  • Dezacord de opinii sau de valori;
  • Emoții negative: persoanele implicate în conflict simt furie, uneori dezamăgire sau tristețe, dorința de răzbunare etc.
  • Scopuri diferite sau competiție pentru atingerea aceluiași obiectiv:
  • Comportamente ale celor implicați considerate inacceptabile de către cei din jur.

Etapele rezolvării conflictelor:

  • Primul pas este oprirea discuției și calmarea emoțiilor. Îi poți recomanda copilului să tragă aer în piept de câteva ori și să încerce să zâmbească.
  • Al doilea pas este să asculte și să fie ascultat de persoana cu care are conflictul: fiecare dintre ei spune ce are de spus, fără a fi întrerupt de celalalt.
  • Căutarea ideilor care să soluționeze problema este următorul pas.
  • Analizarea rezultatelor care ar putea fi obținute dacă este aplicată fiecare soluție.
  • Alegerea împreună a celei mai bune idei este ultimul pas și cel care va aduce zâmbetul pe buze celor implicați în situația de conflict.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s