Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a remarcat că „Val este omul noilor abordări”.
Val Butnaru (n. 17 aprilie, 1955, Chişinău) este un analist politic, dramaturg, publicist și scriitor basarabean, fondatorul trustului media „Jurnal Trust Media”.
Romanul ”Negru și Roșu 1930-2056” semnat de Val Butnaru, are la bază câteva evenimente importante din istoria noastră nu poate fi considerat unul istoric. Un joc al caracterelor, al numelor care ne configurează ca națiune, e unul savuros.
Cu o poveste greu de redat pe scurt, pentru că povestea trebuie citită, trăita, reluată de la un capăt și de fiecare dată veți putea descoperi noi gânduri ascunse printre rândurile acestei povești.
„Negru și Roșu (1930 – 2056)” ne oferă o fereastră deschisă în lumea celor patru personaje (Roșu, Negru, Galben, Albu), împletite într-o relație ciudată, dramatică, intimă, grotescă… Evenimentele – ba de un realism care ne cutremură prin asocierile cu propriile trăiri și experiențe, ba de o incredibilă ficțiune – aruncându-ne, periodic, în cele câteva planuri: istoric, cronologic, romantic, psihologic, politic etc, ne oferă pagini captivante și mustoase, scrise, în egală măsură, cu o doză de umor, de sarcasm, dar și de un dramatism necruțător. Cititorul va trebui să aibă suficientă răbdare, pentru a descifra răspunsurile la unele întrebări sau nedumeriri. Luxul lecturii constă, însă, și în marea provocare de a găsi răspuns la o sumedenie de semne de întrebare pe care trebuie să ni le punem nouă înșine, întrebări grele, care ne urmăresc, ca o fantomă, toată viața.” a mărturisit Valentina Butnaru .
Mihai Poiată afirmă că romanul „Negru şi Roşu. 1930 – 2056” reprezintă un text provocator sub toate aspectele. „Eu aş puncta trei tipuri de raporturi referenţiale în legătură cu acest roman: textul şi realitatea în care trăim noi, care şi-a găsit sau nu şi-a găsit reflectare în acest roman şi cum anume; textul şi modelele literare pe care le urmează Val Butnaru sau polemizează cu acestea şi care sunt efectele acestei confruntări sau acestei conlucrări, şi al treilea raport, care au fost intenţiile narative ale autorului şi care este efectul, rezultatul.”
Vă îndemnăm spre lectura romanului şi vă aşteptăm părerea! Lectură plăcută!