Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Kazuo Ishiguro câștigă Premiul Nobel pentru Literatură …

Cine este Kazuo Ishiguro?

Născut în Nagasaki, Japonia, în 1954, sa mutat în Anglia împreună cu familia, când tatălui său ia fost oferit un post de oceanograf în Surrey.
A citit engleza și filosofia la Universitatea din Kent, după un an de decalaj care a in
clus lucrul ca un beoper pentru mama reginei la Balmoral.
A studiat un masterat în creație scrisă la Universitatea din East Anglia, unde profesorii lui au fost Malcolm Bradbury și Angela Carter.
Teza sa a devenit primul său roman apreciat critic, A Pale View of Hills, publicat în 1982.
A câștigat Premiul Booker în 1989 pentru Zilele Zilei.

Kazuo-Ishiguro

Scriitorul britanic Kazuo Ishiguro a câștigat premiul Nobel pentru literatură din 2017.
Romancierul a fost lăudat de Academia Suedeză ca scriitor „care, în romane de mare forță emoțională, a descoperit abisul sub sentimentul nostru iluzoriu de legătură cu lumea”.
Cele mai renumite romane „The Remains of the Day” și „Never Let Me Go” au fost adaptate în filme foarte apreciate. El a devenit un OBE în 1995.
Scriitorul în vârstă de 62 de ani a spus că premiul a fost „plin de farmec”.
A scris opt cărți, care au fost traduse în peste 40 de limbi.
Când a fost contactat de BBC, a recunoscut că nu a fost contactat de comisia Nobel și nu a fost sigur dacă a fost o farsă.
El a spus: „Este o onoare magnifică, în primul rând pentru că înseamnă că sunt pe urmele celor mai mari autori care au trăit, deci este o remarcă extraordinară”.
El a spus că speră că Premiul Nobel va fi o forță de bine. „Lumea este într-un moment foarte nesigur și sper că toate Premiile Nobel vor fi o forță pentru ceva pozitiv în lume așa cum este în prezent”, a spus el.
„Voi fi profund mișcat dacă aș putea într-un fel să fac parte dintr-un anumit climat din acest an, contribuind la o atmosferă pozitivă într-un timp foarte nesigur”.

Sara Danius, secretar permanent al Academiei Suedeze, a descris scrierile sale ca „un pic cam ca o combinație de Jane Austen, comedie de maniere și Franz Kafka”.
Ea a spus că Ishiguro a fost un scriitor de „mare integritate”, adăugând: „El nu se uită la cealaltă parte, el a dezvoltat un univers estetic propriu”.

Mulțumim vă așteptăm cu drag!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s