Biblioteca "Onisifor Ghibu", Chișinău citește

Chişinăul Citeşte – Negru şi Roşu (1930 – 2056) de Val Butnaru

Val Butnaru ( n. 17 aprilie, 1955, Chișinău) este un analist politic, dramaturg, publicist și scriitor basarabean, fondatorul trustului media „Jurnal Trust Media”.

big-jurnalistul-val-butnaru-lanseaza-cel-de-al-doilea-roman-negru-si-rosu-1930-2056

Carieră
Din penutlimul an de studenție (1979) se angajează ca reporter la ziarul Tinerimea Moldovei, unde lucrează până în 1983, inițial semnând Valeriu Butnaru. Concomitent colaboreză cu publicațiile Învățământul Public și Literatura și Arta. Între 1985 și 1991 este angajat al revistei literar-artistice pentru tineret Orizontul(ulterior – Columna), perioadă în care, ca publicist, se încadrează plenar în Mișcarea de renaștere și eliberare națională a basarabenilor. Activează ca redactor-șef adjunct (redactor – deputatul Nicolaie Misail) la organul de presă al Parlamentului Republicii Moldova, Sfatul Țării (1991-1992). Activitatea la Sfatul Țării (împreună cu Vasile Botnaru, Alexandru Canțâr, Valeriu Reniță) a fost un moment de răscruce – apare „perestroica” – se formează Agenția de presă (independentă-nestatală) Basa Press.

  Romanul ”Negru și Roșu 1930-2056” semnat de Val Butnaru, are la bază câteva evenimente importante din istoria noastră nu poate fi considerat unul istoric. Un joc al caracterelor, al numelor care ne configurează ca națiune, e unul savuros.
Cu o poveste greu de redat pe scurt, pentru că povestea trebuie citită, trăita, reluată de la un capăt și de fiecare dată veți putea descoperi noi gânduri ascunse printre rândurile acestei povești.
Luat de la un capăt la altul, veți avea senzația că v-ați rătăcit într-un labirint, că realitatea este succedată de fantastic, și hotarul între aceste doua lumi e șters. Dar la final, fiecare element din puzzle se va așeza la locul său, iar ansamblul va fi unul neașteptat de frumos și complex.

DSC_1022

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s