Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Ziua Internațională a Păcii

… „Nu poate exista pace în lume până nu există pace în interior”…

Astăzi, ca în fiecare an pe data 21 septembrie, este celebrată în toată lumea Ziua Internaţională a Păcii, un moment care marchează idealul păcii şi nevoia continuă de a lupta pentru răspândirea şi apărarea sa, ca şi pentru îndeplinirea obiectivelor dedicate unui viitor mai bun şi mai sigur.

Ziua internațională a păcii fost stabilită pentru prima dată în 1981, prin Rezoluția 36/67, de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, pentru a fi aniversată în fiecare an în deschiderea sesiunilor din luna septembrie. Adunarea Generală a ONU a declarat această dată ca o zi dedicată consolidării idealurilor păcii, atât în interiorul cât și între toate națiunile și popoarele lumii.

columbia-la-un-pas-de-pace-129171

Revistă bibliografică virtuală

Tolstoi, Lev. Război și pace / Lev Tolstoi. – București: Adevărul Holding, 2011.

1

„… nici Napoleon și nici Alexandru, nici Kutuzov și nici Talleyrand nu vor fi eroii mei; voi scrie istoria unor oameni mai liberi decât oamenii de stat, istoria unor oameni care au trăit în cele mai prielnice condiții de viață, a unor oameni feriți de sărăcie și de ignoranță, independenți, a unor oameni care n-au avut cusururile necesare pentru a lăsa urme în paginile cronicilor…”

Tolstoi, jurnalul său

 

Seișanu, Romulus. Principiul naționalităților: originile, evoluţia şi elementele constitutive ale naţionalităţii  / Romulus Seișanu. – București: Albatros, 1996. – 412 p.  

2
Introdu un text asociat

„O trăsătură indelebilă a epocii moderne a constituit-o afirmarea deplină a națiunii ca formă de organizare avieții popoarelor. Numit secolul naționalităților, veacul trecut a cunoscut, cu deosebire în Europa, procesul de formare a statelor naționale. În acel răstimp a avut loc o luptă continuă între aspirațiaseculară, firească, a popoareor către suveranitate și independență, și străduința marelor imperii de a le menține cu orice mijloace în granițele lor artificiale. S-a manifestat, astfel, diferneța remarcabilă între principiul naționalităților, legitimat de imperativul autodeterminării popoarelor, și principiul echilibrului, motivat de sforțarea țărilor dominante în a perpetua, sub pretextul stabilității, stăpânirea unor popoare ce aspiră spre libertate națională.

Viorica, Ciobanu-Țurcanu. Pacea interetnică: educația prin valori / Ciobanu-Țurcanu Viorica. – Chișinău: Pontos, 2004. – 156 p.

3

Promovarea și consolidarea democrației, a valorilor general-umane este un factor de integrare a societății prin conștientizarea de către populație a necesității conlucrării, dialogului social, păcii interetnice și conviețuirii pașnice. Rolul societății civile în Republica Moldova, în ultimii ani, se manifestă tot mai activ în direcția participării împreună cu instituțiile și organizațiile de stat la elaborarea și implimentarea unei strategii de integrare socială a tuturor etniilor conlocuitoare.

Isac, Victor. Dreptul istoric și pacea mondială / Victor Isac. – Bucureşti : Gîndirea Românească, 1992. – 83 p.

4

„Prezenta lucrare este în mod deosebit valoroasă prin actualitatea ei, dat fiind că vine în sprijinul instituirii „Păcii Mondiale”, tocmai într-o perioadă dominantă de crunte războaie ce se consideră ca juste în baza unor drepturi istorice.

Lucrarea demonstrează viciile dreptului istoric tradițional generate de diverse documente privind trecutul istoric, și propune în schimb un „Drept Istoric Umanist”, axat preponderent pe stările fapt actuale și imperativele unanim recunoscute de viitor…”

Titulescu, Nicolae. Pledoarii pentru pace / Nicolae Titulescu. –  Bucureşti : Ed. Enciclopedică, 1996 . –  728 p.

5

 

„Eu care sunt pământean, care particip de atâțea ani la viața internațională, fără a uita că sunt român, eu care sunt un soldat al țăruu mele în tranșeele păcii și care n-a cunoscut încă demobilizarea, eu care am văzut toate țările la ele acasă sau la muncă, pentru a ajunge la concluzia că nimic nu prețuiește ca glia părintească, eu care sunt adânc uman am curajul de a spune public că umanitatea nu mă interesează dacă România nu-și găsește locul în sânul ei”.

Nicolae Titulescu

Erasmus. Despre război şi pace : pagini alese / Erasmus din Rotterdam. – București: Ed. Ștințifică, 1960. – 156 p.

6

Nu înțelegi lucrurile dacă nu le-ai încercat. Există o zicătoare, pe cât de aleasă, pe atât de des citată de mulți autori în scrierile lor, adică – pentru cel ce nu l-a încercat, războiul este plăcut […] Și totuși este surprinzător cît de fără rost, cît de nesăbuit și din te miri ce pricină se pornește astăzi, aproape pretutindeni, un război, dar mai ales cât de sălbatic și de barbar este el dus, nu numai de păgâni, ci și de creștini, nu numai de profane, dar și de preoți și episcope, nu numai de tineri și de oameni fără experiență, ci și de bătrâni mult încercați […] Din această cauză, războiul este astăzi un lucru atât de acceptat, încât oamenii se miră că mai există…

 

themelogo-e1318344326812

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s