Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Proces important de instruire – Alfabetizarea

În fiecare an, la 8 septembrie, se sărbătorește Ziua internațională a alfabetizării.

Alfabetul-4Alfabetizarea este un proces de instruire a unor persoane cu scopul obținerii abilității (capacității) de a scrie și de a citi. Starea de alfabetizare (ca rezultat), prin scriere și citire, ajută la transmiterea mesajelor în spațiu și timp. Dicționarul explicativ al limbii românedefinește cuvântul alfabetizare ca fiind: Acțiunea de a alfabetiza; instruirea analfabeților; combatere a analfabetismului. Același dicționar definește verbul „a alfabetiza” astfel: A învăța pe un analfabet să scrie și să citească.

147075_molitfelnicDacă dovezile scrise sau tipărite reflectă existenţa şi supravieţuirea civilizaţiei unei epoci, prin intermediul cărţilor sau scrierilor moştenindu-se, peste generaţii, informaţii, idei, ori documente, putem afirma că introducerea tiparului a permis nu numai transmiterea din generaţie în generaţie a datelor evoluţiei omenirii dar şi răspândirea rapidă a unor informaţii, multiplicarea lor, mai ales în sensul cunoaşterii şi învăţării. Şi iată, la 50 de ani de la introducerea tiparului la noi, apăreau primele cărţi, una dintre aceste remarcabile realizări fiind lucrarea diaconului Coresi.

editura-universul-blocComplexul Editorial Poligrafic „Universul”, fontat în 1933, se consideră „cea mai în vârstă editură din republică”, amplasat pe un cartier complet din centrul oraşului Chişinău, fiind format din trei blocuri cu o suprafaţă de peste 10 mii de metrii pătraţi, joacă un rol important pe piaţa serviciilor de tipar din R. Moldova, oferind soluţii prin implementare de know how în tehnologie, tipărind ani la rând peste 90 ziare şi reviste republicane şi raionale („Literatura şi Arta”, „Timpul”, „Ziarul Naţional”, „Makler”, „Logos Pres” etc.), manuale pentru gimnazii şi universităţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s