Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Metode de învăţare eficientă pentru elevi

36106357423_b7522b03c5_oMiercuri, 30 august 2017, la Biblioteca „Onisifor Ghibu” a avut loc un alt training din proiectul ,,Back to School – învățarea eficientă și leadership”, lansat de Asociația Obștească „Alături de Copii – ADC”.

Nu toţi elevii au o metodă eficientă de învăţare, de aceea uni sunt remuneraţi cu note mari şi alţii nu. Unii elevi învaţă tot în ultimele zile, alţii au nevoie de timp, pentru a-şi sublinia cu marker-ul toate ideile importante din manual.

Când înveţi ceva dificil e nevoie de studiere profundă pentru a înţelege. Uneori e dificil să îţi dai seama de unde să începi, însă dacă îţi organizezi gândurile pe hârtie, poţi simplifica foarte multe procesul.

36106361583_ae27ccf42c_oPentru aceasta este necesar să aplici unele metode:

 1. Reformularea informaţiilor în propriile cuvinte. Citirea notiţelor de mai multe ori nu este eficienta. Se recomandă ca să reformulezi ideile citite cu propriile cuvinte şi să te gândeşti la întrebări ce pot fi formulate pornind de la materialul citit.
 2. Autoevaluarea frecventă este utilă. Repetă frecvent materialul studiat, peste o perioadă exactă de timp.
 3. Somnul ca partener de studiu. Tot mai mulţi specialişti recomandă momentele de relaxare şi de somn în pauzele de învăţare. După ce a memorat şi parcurs un anumit material, este important să existe o perioadă în care copilul doarme. În acest mod, conţinutul învăţării va intra în memoria de lunga durata.
 4. Reformularea definiţiilor ajută la reţinerea lor. Este bine ca informaţiile noi să fie legate de informaţiile vechi sau să fie găsite analogii între ideile noi şi cele vechi. Astfel, este mult mai uşor să îşi reamintească materia ulterior.
 5. Întrebarea “De ce?” îi ajută pe copii să înţeleagă şi să reţină. Se recomandă că atunci când înveţi lucruri noi, să te întrebi “De ce?” şi să cauţi răspunsul – aşa e mai sigur că înveţi şi înţelegi cu adevărat.

36106360953_6c56a4d76b_oPentru a învăța mai uşor și mai bine, alege să faci următoarele lucruri:

 • să stai într-un loc cu cât mai puţine lucruri care te distrag: televizor, telefon, muzică zgomot);
 • Pe cât posibil acest spaţiu să fie destinat doar învăţatului, nu şi altor activităţi concurente – dacă încerci să înveţi la biroul pe care este aşezat şi computerul unde în mod normal intri pe net sau te joci, va exista în permanenţă tentaţia de a renunţa la studiu „doar pentru puţin timp”;
 • să ai o poziţie care să te menţină activ(ă), treaz(ă); o canapea confortabilă, un fotoliu sau un pat sunt prea comode şi induc adesea o stare de somnolenţă şi nu prea ajută la învățat;
 • să ai acces la toate manualele, cărţile, caietele şi instrumentele de scris necesare, pe tot parcursul învăţării; dacă învăţatul trebuie întrerupt de fiecare dată când este necesară o anumită informaţie dintr-o anumită carte, ce trebuie căutată, eficienţa învăţării va avea mult de suferit;
 • să comunici şi celorlalţi programul de învățare, ca să nu te deranjeze;
 • să înveţi să spui nu eventualelor tentaţii (de a ieşi cu un prieten(ă) care te-a sunat, să stai pe net sau la televizor).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s