Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Acţiunea umană asupra climei

clima-1Clima reprezintă regimul de mediu multianual al proceselor şi fenomenelor meteorologice, caracteristice unei anumite regiuni sau întregului glob, determinat de radiaţia solară şi de circulaţia generală a atmosferei, care variază în raport cu poziţia pe Pământ, cu altitudinea absolută şi configuraţia reliefului.

Condiţiile climaterice sunt influenţate în cea mai mare măsură de trecerile rapide de la temperaturi ridicate la valori scăzute, veri caniculare şi ierni geroase, dar şi de activităţile întreprinse de oameni.

Activităţile umane au un efect devastator în schimbarea climei. De exemplu, despădurirea forţată în vederea înlocuirii copacilor cu culturi agri­cole, duce la creşterea efectului de seră şi scăderea precipitaţiilor. Defrişând exagerat arborii, pădurile nu sunt capabile să prelucreze tot bi­oxidul de carbon.

44498_1

În acelaşi timp, zonele defrişate sunt expuse radiaţiilor solare abundente, ce duce la încălzirea climei în aceea regiune. Astfel, apariţia furtunilor sau a inundaţiilor au ca efect o înrăutăţire considerabilă a vieţii şi activităţii umane. A trăi în concordanţă cu elementele naturii este o soluţie favorabilă? Poate fi aceasta o întrebare pentru fiecare?

         Este un lucru minunat să cunoşti sensul acestor factori în schimbarea climei. Un altul, este de a şti cum activităţile umane din jurul tău pot afecta clima zonală. În aprofundarea acestora, dezvoltarea unor modele climatice după modelele secolelor ce au trecut, va evidenţia caracteristicile climei cât mai exact. În acest sens, simulările climaterice pe calculator sunt binevenite în vederea evidenţierii tuturor interacţiunilor posibile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s