Biblioteca "Onisifor Ghibu", Revista Bibliografica

Mihail Kogălniceanu – personalitate fascinantă a epocii moderne (120 de ani de la naștere)

Mihail Kogălniceanu (n. 6 septembrie 1817, Iași, Moldova – d. 1 iulie 1891, Paris, Franța) a fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I. A fost de mai multe ori ministru de interne în timpul domniilor lui Cuza și Carol. A fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale (situându-se pe curentul moderat al liberalismului). Fiind un liberal moderat, și-a început cariera politică în calitate de colaborator al prințului Mihail Sturdza, în același timp ocupând funcția de director al Teatrului Național din Iași și a publicat multe opere împreună cu poetul Vasile Alecsandri și activistul Ion Ghica.

Revistă Bibliografică
Din colecţia Bibliotecii „Onisifor Ghibu”

Kogălniceanu, Mihail. Cugetări aprecieri / Mihail Kogălniceanu. – Chișinău : Ed. Uniunii Scriitorilor, 1997. – 51 p.

sc0015

”Personalitatea lui Mihail Kogălniceanu este marcată de un adevărat demon al contradicției. Ea este prismatică, multidimensională, revelându-ne fațete necunoscute tocmai în clipa în care o credeam un caz clasat și pus pe polițele rigide ale istoriei culturii”.
(M. Cimpoi)

Kogălniceanu, Mihail. Documente diplomatice / Mihail Kogălniceanu. – București : – Ed. Uniunii Scriitorilor, 1972.  – 554 p.

sc0014

Cuprinde documente diplomatice identificate în următoarele fonduri de arhivă: M.A.E., Arhivele statului București, Biblioteca Academiei R. S. România, precum și din publicațiile enumerate în nota asupra ediției.

Kogălniceanu, Mihail. Opere I Beletristica, studii literare, culturale și sociale / Mihail Kogălniceanu. – București : – Ed. Academiei R. S. România, 1974.  – 625 p.

1

Dintre operele scriitorilor noștri clasici, opera lui M. Kogălniceanu a avut cele mai puține ediții. Autorul însuși, absorbit de evenimente istorice și politice care au realizat revoluția din 1984, Unirea Munteniei cu Moldova (1859), abolirea privilegiilor de clasă și dezvoltarea României moderne ca stat național independent, după ce ș-ia publicat în broșuri o mică parte din opere lui, mai ales cele politice și unele discursuri, nu s-a gândit un moment la adunarea lor într-un volum și o ediție mai cuprinzătoare.

Kogălniceanu, Mihail. Opere II Beletristica, studii literare, culturale și sociale / Mihail Kogălniceanu. – București : – Ed. Academiei R. S. România, 1976.  – 600 p.

1

 

Dintre operele scriitorilor noștri clasici, opera lui M. Kogălniceanu a avut cele mai puține ediții. Autorul însuși, absorbit de evenimente istorice și politice care au realizat revoluția din 1984, Unirea Munteniei cu Moldova (1859), abolirea privilegiilor de clasă și dezvoltarea României moderne ca stat național independent, după ce ș-ia publicat în broșuri o mică parte din opere lui, mai ales cele politice și unele discursuri, nu s-a gândit un moment la adunarea lor într-un volum și o ediție mai cuprinzătoare.

Kogălniceanu, Mihail. Opere III Studiu Introductiv / Mihail Kogălniceanu. – București : – Ed. Academiei R. S. România, 1987.  – 552 p.

sc0007

Numit ”Demostene al românilor” de Timotei Cipariu atunci când a fost decisă alegerea sa, în 1962, ca membru onorariu al Astrei, Kogălniceanu se impunea contemporanilor săi ca o personalitate de prim rang în momentul în care cele două principate.

Kogălniceanu, Mihail. Opere IV / Mihail Kogălniceanu. – București : – Ed. Ed. Academiei R. S. România, 1982.  – 509 p.

sc0011

”Text stabilit, introducere, note și comentarii de  Georgeta Penelea.
Peste legile omenești, noi recunoaștem și adorăm o lege morală și absolută: dreptatea”.
(N. Bălcescu)

Kogălniceanu, Mihail. Opere V / Mihail Kogălniceanu. – București : – Ed. Academiei R. S. România, 1986.  – 653 p.

sc0010

”Pentru un legiuitor, ca și pentru toți aceia care vor să pună bazele unui guvernământ democratic, a institui acest guvernământ nu este nici singura, nici cea mai mare dificultate, ci mai curând este greu de a-l face viabil”.
(Aristotel)

Kogălniceanu, Mihail. Reflecții / Mihail Kogălniceanu. – București : – Ed. Albatros,  1988.  – 258 p.

sc0009

”Puterea și fericirea unui stat se află în puterea și fericirea mulțimii, adică a nației”.                                                                                                                           (Mihail Kogălniceanu)

Kogălniceanu, Mihail. Scrisori. Note de călătorie / Mihail Kogălniceanu. – București : – Ed. Pentru Literatură, 1967.  – 308 p.

sc0008

Materiale epistolare inedite din prezentul volum – foarte puține din ele citate fragmentar în cercetări monografice, în studii de istorie literară sau în publicații de specialitate – s-au copiat după autografele din Biblioteca academiei Republicii Socialiste România, cel mai important fond constituindu-l însăși arhiva personală a lui Mihail Kogălniceanu. Ele s-au completat și cu piese epistolare din numeroase alte fonduri.
(N. Bălcescu)

Kogălniceanu, Mihail. Tainele Inimei / Mihail Kogălniceanu. – București : – Ed. Albatros, 1987.  – 232 p.

natalia

”Artele și literatura, expresiile inteligenți, n-au speranță de viață decât acolo unde ele își trag origina din însăși tulpina popoarelor. Altminteri ele nu sânt decât niște plante exotice, pre care cel întâii vânt ori le îngheață, ori le usucă. Ca să avem arte și literatură națională, trebuie ca ele să fie legate cu societatea, cu credințele, cu obiceiele într-un  cuvânt, cu istoria noastră.”
(Mihail Kogălniceanu)

Kogălniceanu, Mihail. Texte social – politice alese / Mihail Kogălniceanu. – București : – Ed. Politică, 1967.  – 423 p.

sc0015

 

Sărbătorirea a 150 de ani de la nașterea lui M. Kogălniceanu a prilejuit publicarea volumului de față, care este menit a prezenta texte alese din lucrările, studiile, discursurile și corespondența marelui bărbat de stat.
Culegerea are scopul de a reda în ansamblul imaginea complexei personalități a lui Kogălniceanu și îndeosebi aceea a gândirii sale în domeniul social-politic.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s