Biblioteca "Onisifor Ghibu"

Negru şi Roşu de Val Butnaru

Programul de lectură Chişinăul citeşte înaintează şi stimulează lectura,
consinderâd-o un mijloc de progresare, atât culturală cât şi spirituală. Prin intermediul pDSCN9048rogramului dat, experienţa de lectură  a utilizatorilor este orientată spre valorile literare şi artistice autohtone.

Programul se desfăşoară în cadrul BM „B.P. Hasdeu”din anul 2004, utilizatorii lecturând mai multe publicaţii.

Pentru lectura anului 2017, Programul de lectură Chişinău citeşte lansează următoarele volume:

  • Negru și roșu1930-2056, autor Val Butnaru (adulţi);
  • Tunica portocalie, autor Lucreția Bârlădeanu (adolescenţi);
  • Dansul florilor, autor Ianoș Țurcanu (copii).

Cu această ocazie Biblioteca „Onisifor Ghibu” a organizat o prezentare de carte Negru și roșu 1930-2056, autor Val Butnaru , cu DSCN9044menirea de a trezi interesul utilizatorilor faţă de lectura contemporană. Pentru a înţelege mai bine scriitorii autohtoni, este nevoie de a ajunge la inima unui scriitori astfel, este nevoie să-le percepem operele care ne vor permite să-le cunoaştem şi sufletul, şi talentul scriitoricesc.

DSCN9046Negru şi Roşu 1930-2056 este o poveste greu de redat pe scurt, pentru că povestea trebuie citită, trăită, reluată de la un capăt şi de fiecare dată vom putea descoperi noi gânduri ascunse printre rândurile acestui conţinut.            

 Luat de la un capăt la altul, veţi avea senzaţia că v-aţi rătăcit într-un labirint, că realitatea este succedată de fantastic, iar hotarul între aceste două lumi e şters. Dar la final, fiecare element din puzzle se va aşeza la locul său, iar ansamblul va fi unul neaşteptat de frumos şi complex.

DSCN9050 „Romanul, deşi are la bază câteva evenimente importante din istoria noastră, nu poate fi considerat unul istoric. Un joc al caracterelor, al numelor care ne configurează ca naţiune, e unul savuros”, a declarat scriitorul într-un interviu pentru radiochişinău.md.

Val Butnaru s-a născut pe data de 17 aprilie 1955, la Chişinău. A debutat cu piesa Procedeul de ju-jitsu (1986). Au urmat : Ne place să jucăm teatru (1987); La DSCN9052Veneția e cu totul altfel (1989); Simfonie în bi bemol major (1992); Iosif și amanta sa (1993); Ţin minte că va ninge și vom fi fericiți (1993); Mâine sau poate poimâine (1994); Saxofonul cu frunze roșii (1997); Cum Ecleziastul discuta cu Proverbele (1999, montată în 2002); Șase autori în căutarea unui personaj (2001); Apusul de soare se amână (scrisă într-o primă variantă în 1982, revăzută și publicată în 2003); Avant de mourir (2008) – toate piesele având un răsunător succes.

Este autorul a două dramatizări după scrieri în proză de maeștri străini ai literaturii contemporane: Halta viscolelor (1986, după romanul scriitorului kirghiz Cinghiz Aitmator) și Fratele nostru, Iuda (după scriitorul rus Leonid Andreev).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s