Biblioteca "Onisifor Ghibu", Zilele Bibliotecii „Onisifor Ghibu”

Onisifor Ghibu – o personalitate ilustră a culturii

Data de 19 mai 2017, este una importantă pentru Biblioteca „Onisifor Ghibu”, zi aniversă, 25 de ani de la fondare. În parteneriat cu Centru de Excelență în Energetică și Electronică s-a povestit despre ilustrul pedagog, teolog, istoric, publicist Onisifor Ghibu și abordarea dumnealui în istoria Basarabiei.DSCN9003

Profesorul Onisifor Ghibu – personalitate marcantă a culturii românești. S-a născut la 31 mai 1883 în comuna Saliste,  județul Sibiu a decedat la 31 octombrie 1972.

Studiile a urmat primele clase la școala populară din satul natal; l-a avut ca dascăl pe Ilie Hociota de la care a deprins dragostea pentru invățătura, poezie, bunul simț, cultul pentru muncă.  Studiile gimnaziale le-a urmat la gimnaziul maghiar din Sibiu; s-a transferat apoi la liceul românesc din Brașov „Andrei Saguna”; între 1902 și 1905 urmând tradiția ardelenilor de a deveni preot și a urmat institutul teologic „Andreian” din Sibiu. DSCN8985În această perioadă  începe activitatea sa ca ziarist, publicist care va continua toată viața, scrisul a fost principalul instrument prin care și-a exprimat ideile sale pedagogice, politice, teologice. În 1905-1906 și-a continuat studiile la București unde a frecventat cursurile Facultății de Litere; l-a avut ca profesor pe Nicolae Iorga cu care a legat o strânsă prietenie.  1906-1907 a studiat la Universitatea din Budapesta.

A desfășurat o bogată și intensă activitate ca pedagog, profesor, om politic, publicist prin care a urmărit toata viața binele și demnitatea neamului românesc, unitatea și libertatea națională. Până în 1918 a fost puternic influențat de ideile naționaliste și gândirea educațională a episcopului Andrei Saguna și a marelui istoric Nicolae Iorga, după care în domeniul pedagogiei l-a considerat un model pe ardeleanul Gheorghe Lazăr despre care a scris multe articole și studii.

DSCN8986În martie 1917 a plecat în Basarabia la Chișinau din proprie inițiativă, aici s-a dedicat cauzei unirii Basarabiei cu Romania.  Activitatea sa din Basarabia a fost un adevărat apostolat în sensul că:  alături de fruntașii basarabeni ca Pan Halipa, Vasile Stroescu a contribuit la înființarea Partidului Național Moldovenesc; a susținut întroducerea învațământului românesc; întroducerea istoriei și literaturii naționale în școală; a participat la cogresele ostașilor, învățătorilor din Basarabia unde a militat pentru cauza Unirii; a fondat gazeta „Ardealul” la Chișinau numit apoi „România nouă”, un ziar de propagandă pentru unirea tuturor românilor, primul ziar editat în alfabet latin din Basarabia; a editat revista „Școala Moldovenească”, unica revistă de pedagogie ce apărea pe teritoriul României pe perioada războiului. Prin întreaga activitate din Basarabia a contribuit la trezirea conștiinței naționale a românilor basarabeni; la întroducerea alfabetului latin în școală și viața publică din Basarabia. A iubit Basarabia până la sfârșitul vieții și a considerat-o pământ românesc.

„Credeți, luptați, fiți solidari și veți izbândi!”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s