Biblioteca "Onisifor Ghibu", Zi de informare

Egalitatea de gen

DSCN8792La 13 aprilie în Biblioteca „Onisifor Ghibu” s-a desfăşurat ziua informării cu tema: „Egalitatea de gen”. Utilizatorii au rămas impresionaţi de informaţia primită. Egalitatea de gen înseamnă vizibilitate responsabilitate şi participarea ambelor sexe la toate sferele vieţii publice şi private. Înseamnă, de asemenea, acces egal la distribuirea resurselor între femei şi bărbaţi. Deşi statutul juridic al femeilor din Europa s-a îmbunătăţit, fără îndoială, în ultimele decenii, o egalitate efectivă este de departe de a fi o realitate. Chiar dacă progresul este vizibil (educaţie, accesul la piaţa muncii, reprezentarea politică), diferenţele de gen persistă în multe zone prin menţinerea bărbăţilor în rolurile lor tradiţionale şi restrângerea oportunităţilor femeilor de a-şi afirma drepturile lor fundamentale.

DSCN8795La nivel naţional, reglementarea legală în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi a fost asigurată de către Direcţia Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi care a funcţionat ca structură de specialitate în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, fiind succesoarea fostei Agenţii Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbaţi (ANES), instituţie care a fost desfiinţată, potrivit legii, prin reorganizarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Indicele Global al Parităţii de Gen analizează diferenţa dintre barbati şi femei în cazul a patru categorii fundamentale: oportunităţi şi participare economicănivelul de educaţienivelul de sănătate şi de supravieţuire şi emanciparea politică.

Femeile reprezintă puţin peste jumătate din populaţia lumii. Decalajele de gen în sănătate şi educaţie au dispărut în mare parte, chiar şi în ţările cu un nivel de trai scăzut. În ţările dezvoltate, sunt mai multe femei în sistemul de educaţie terţiar decât bărbaţi. O dată cu creşterea nivelului de educaţie al femeilor, scade fenomenul angajării în funcţie de gen şi sporeşte procentul femeilor încadrate pe piaţa muncii.

DSCN8796Realizarea egalitatii de gen este esentială pentru protecţia drepturilor omuluifunţionarea democraţieirespectarea statului de dreptcrşterea economică si a competitivităţii. Aceasta necesită o guvernare puternică şi mecanisme instituţionale, inclusiv structuri guvernamentale eficiente, organisme independente pentru promovarea, în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, egalităţii de gen, resurse adecvate, instrumente de integrare şi difuzarea de date şi informaţii în funcţie de sexe. Din acest motiv, se recomandă ca discriminarea împotriva femeilor să fie abordată într-o manieră sistematică şi cuprinzătoare, cu scopul de a îndeplini egalitatea de gen. Aceasta necesită o abordare duală a egalităţii de gen, lucru care presupune:

  • politici şi acţiuni specifice, inclusiv acţiuni pozitive, atunci când este cazul, în zonele critice pentru promovarea femeilor şi pentru egalitatea de gen;
  • promovarea, monitorizarea, coordonarea şi evaluarea procesului de integrare a dimensiunii de gen în toate politicile şi programele.

egalitate-de-gen

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s